• societatea a început să factureze consumul de agent termic fără să aplice prevederile Ordonanței referitoare la consumul mediu contorizat • conducerea CET spune că media consumului realizat de blocurile dotate cu gigacalorimetre nu este aplicată nici de alte CET-uri externalizate din țară • Termloc va aplica costul mediu contorizat, valoarea pentru luna precedentă fiind de 24.098 lei/mp • măsurile diferite ale celor două societăți vor împărți Bacăul în două
Cele două societăți furnizoare de agent termic din Bacău au început să factureze contravaloarea agentului termic furnizat băcăuanilor în luna februarie, pentru prepararea căldurii și a apei calde. Conducerea CET SA Bacău a revenit asupra afirmațiilor că se va alinia la tendința generală și va aplica prețurile medii dacă și celelalte societăți vor face acest lucru și nu va aplica, în final, prevederile Ordonaței 6. „Nu facem altceva decît să facturăm conform legii. Ordonanța 6 a fost abrogată de Ordonanța 5, deci tarifele medii nu vor mai trebui aplicate. Ne-am consultat și cu celelalte CET-urie externalizate din țară și nici acolo nu se tarifează în funcție de consumul mediu contorizat. Nici noi nu vom tarifa consumul de agent termic aferent lunii februarie după Ordonanța 6”, ne-a declarat Vasile Drăgușanu, directorul CET SA Bacău. De ieri, CET a început să emită facturile către cele aproape o sută de asociații de proprietari cu care are contracte de colaborare, fără să ia în calcul prețul mediu înregistrat la blocurile care au gigacalorimetre, cum stipula Ordonanța 6.
În aceste condiții, facturile lunii februarie pe care trebuie să le achite cei peste 30 .000 de proprietari de apartamente vor include și pierderile din rețeua de termoficare de la punctele termice pînă la caloriferele din locuințe. „Diferențele între consumul mediu contorizat și prețurile stabilite fără aplicarea Ordonanței 6 nu sînt, în total, decît de 500 de milioane de lei. Dacă se va dovedi că undeva s-a greșit vom reveni și vom face regularizarea luna următoare”, ne-a declarat Vasile Drăgușanu, direcorul CET SA Bacău. În luna decembrie, prima în care s-a aplicat tariful mediu, un metru pătrat la căldură a costat 29.590 de lei, iar în luna ianuarie, tariful unui metru pătrat contorizat a ajuns la 29.204 lei. Pentru luna martie, în cazul în care ar fi fost aplicat, tariful ar fi ajuns în jurul a 28.000 de lei. Față de tarifele Termloc, prețurile au fost mai mari în ianuarie și februarie, iar justificarea șefilor de la CET este că băcăuanii racordați la punctele termice beneficiază de un program mai avantajos în ce privește confortul termic din locuințe. Nu, însă, și în ce privește banii pe care trebuie să îi plătească la asociații atunci cînd trebuie să achite facturile. Măsura neaplicării Ordonanței 6 în calculul facturilor la încălzire pentru luna februarie vine la o săptămînă după ce reprezentanții Ministerului Administrației Publice au afirmat în presă că media contorilor va fi aplicată și în luna februarie, iar locatarii nu vor suporta pierderile din rețea abia din luna martie.
Spre deosebire de șefii de la CET, conducerea Termloc a hotărît să Ordonanța 6 trebuie aplicată. Firma a trecut deja la emiterea facturilor pentru luna februarie, luînd în calcul consumul mediu contorizat. Pentru luna februarie costul unui metru pătrat facturat de societate va ajunge la 24.098 lei/mp, mai mare cu 500 de lei față de luna februarie. „Tarifele au fost mai mari decît luna precedentă, pentru că temperaturile exterioare au fost mai scăzute, iar cantitatea de agent termic furnizată a fost mai mare. Facturile au fost deja trimise la asociații”, ne-a declatat Viorel Comănescu, directorul de exploatare al Termloc SA Bacău.
Aplicarea prevederilor Ordonanței 6 doar de Termloc va împărți Bacăul în două. O parte dintre locatari vor plăti aproximativ cît consumă, iar cei racordați la punctele termice de cartier vor avea de plătit în plus și pierderile din rețea, care nu sînt deloc de neglijat. În aceste condiții, băcăuanii care sperau că povara întreținerii va dispărea odată cu noile reglementări în vigoare vor mai avea de suferit. Și în această lună, prețul căldurii va usca buzunarele celor care nu au avut altă variantă decît sistemul centralizat de încălzire. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns