• un subiect foarte mult dezbătut, dar tot mai greu de combătut
Înainte să cumpărați un software piratat, gîndiți-vă bine la consecințele pe care acesta vi le poate aduce calculatorului și vouă. Dezavantajele ar fi că acesta înseamnă locuri de muncă pierdute, taxe necolectate și un deficit de imagine.
Atunci cînd cumpără un program, utilizatorii plătesc, de fapt, doar dreptul de a-l folosi, nu și drepturi totale asupra produsului, ei fiind obligați să respecte termenii și condițiile prezentate în acordul de licență, care apar la instalarea oricărui soft. De aici nu fac excepție nici jocurile pe calculator. Costul și valoarea reală a unui program nu constă în numărul de CD-uri pe care acesta se află, ci în liniile de cod conținute.
În ce constă pirateria software?
Copierea ilegală a programelor originale sau reproducerea și distribuirea lor neautorizată pe piață constituie o ilegalitate și este pedepsită de lege. Pedepsele sînt amenzi penale importante și închisoare de pînă la trei ani. Se știe, dar nu se respectă!
Un studiu arată că, în medie, pentru fiecare copie licențiată se reproduce cel puțin o versiune neautorizată (piratată). În țările cu o rată a pirateriei foarte ridicată, cum ar fi și România, se ajunge să se facă pînă la 99 de copii neautorizate pentru fiecare copie licențiată în uz. Rata pirateriei în România este de 65 – 70%, fapt ce a atras atenta monitorizare a Guvernului SUA încă din 1996. Anul trecut, Poliția și Oficiul Român pentru Drepturile de Autor au constatat peste 450 de cazuri de încălcare a legislației din domeniu, situații în care persoanelor vinovate le-au fost întocmite dosare penale. Prejudiciile în aceste cazuri sînt estimate la peste 600.000 de dolari. Alte 30 de cazuri se află actualmente pe rol. Autoritățile se arată optimiste, sperînd la o scădere de pînă la 5% a ratei pirateriei în 2004.
Cine ne controlează?
Oficiul Român pentru Dreptul de Autor (ORDA) este o instituție publică în subordinea Guvernului. E autorizat ca pe teritoriul României să controleze dac legea din domeniul dreptului de autor (Legea Copyright-ului) este respectată. O altă organizație care își desfășoară activitatea pe teritoriul României este Business Software Alliance (BSA). Acest organism are filiale în toată lumea și are ca principală activitate promovarea distribuției și folosirii programelor de calculator în condițiile respectării dreptului de autor. Membrii acestei organizații fac parte din distribuitorii naționali și producători români de software. Rolul BSA este de a acționa în justiție distribuitorii și utilizatorii de programe nelicențiate. Scopul este de a proteja eficient operele de proprietate intelectuală, aici întrînd filme, jocuri, muzică, programe de calculator etc.
Este clar, deci, că firmele sau organizațiile care nu dețin licențe pentru toate programele pe care le folosesc sînt în ilegalitate, riscînd controale inopinate din partea organelor abilitate, care se pot încheia cu procese penale și civile costisitoare, care vor duce la șifonarea imaginii firmei respective.
Un alt factor care încurajează pirateria software este reprezentat de programele de tip sharing, cele care fac schimb de fișiere între utilizatorii programului. Prin acest program se pot descărca filme, muzică, jocuri și soft-uri, majoritatea încălcînd dreptul de autor. Kazaa este cel mai folosit. Acest program are, în medie, cam un milion de utilizatori în fiecare zi. Din cauza acestui program, multe companii producătoare de software pierd milioane de dolari anual.
Adevărul este că în România un soft cu licență este foarte scump, iar puterea de cumpărare a românului este foarte scăzută. Ar trebui să avem venituri lunare de mii de euro pentru a ne permite să achiziționăm soft licențiat. Cauză principală, cred eu, sînt instituțiile abilitate din acest domeniu. Mai întîi, ele ar trebui să educe consumatorul, să îi arate riscurile și dezavantajele care le-ar putea avea dacă ar folosi soft „piratat”, iar, mai apoi, să judece și să-i pedepsească pe cei care folosesc programe în mod ilegal. Dacă s-ar insista asupra educației privind acest domeniu, probabil că ar mai scădea rata pirateriei în România. (Iulian VILIMAN)
Lasă un răspuns