• chiliile mănăstirii au ars pentru a doua oară în ultimele șapte
luni • preotul și maicile așteptau să le termine pentru a începe
construcția bisericii • deoarece clădirea a mai ars o dată, credincioșii cred că schitul este încercat de Dumnezeu.
Enoriașii care obișnuiau să vină la Mănăstirea „Schitul Doamnei” din
comuna Sănduleni au găsit ieri dimineața imagini de coșmar. Clădirea în care se aflau chiliile, bucătăria, sala de mese și magazia era fără acoperiș, iar încăperile de la etaj erau mistuite de foc. Curtea era plină de mobilierul și de lucrurile care au putut fi salvate din flăcări. Cele cinci măicuțe stăteau resemnate printre mese, paturi și covoare, în timp ce enoriașii se gîndeau cum
ar putea să le ajute.”Venim la fiecare două săptămani aici la
biserică. Cînd am ajuns la șosea și ne-a spus cineva că a ars la mănăstire am început să plîng”, ne-a declarat Maria Nedelcu, una dintre enoriașe. Focul a izbucnit în noaptea de sîmbătă spre duminică, în jurul orei 23,30. „Eram în chilii, nu ne culcasem încă. Era ora la care încă ne mai rugam. Am văzut lumină, dar am crezut că este de la lumînările aprinse lîngă cartea de citit. Am ieșit afară, dar nu știam de la ce a pornit focul”, ne-a declarat părintele Gherasim. Pompierii de la Detașamentul Onești au intervenit cu trei autospeciale și au fost ajutați și de o altă mașina de la Termoelectrica Borzești, care a venit cu trei pompieri civili. Din cauza lipsei unei surse de apă în zonă, incendiul a putut fi stins abia după patru ore. „Au ars 360 metri pătrați de acoperiș, bunuri și obiecte de cult, precum și mobilier, în valoare totală de aproape un miliard de lei, însă am reușit să salvăm bunuri în valoare de 900
milioane de lei. Cauza incendiului este un scurtcircuit la instalația
electrică”, ne-a declarat maiorul Volodiea Tisescu, purtătorul de cuvînt al Grupului de pompieri militari „Mr. C-tin Ene” din Bacău.
Clădirea care adăpostește dormitoarele, bucătăria, sala de mese și o magazie au mai ars pe 28 decembrie anul trecut, de la un coș de fum neizolat. „Număram fiecare fulg de nea care se topea, ca să începem reconstrucția clădirii și acum, cînd era aproape gata, voiam să ne apucăm de o biserică cu hramul Izvorul Tămăduirii, pentru că aici nu este apă”, ne-a spus părintele Gherasim.
Înainte de tragedie, maicile au avut un vis și au auzit cîinii lătrînd
prin păduricea din apropiere. Părintele crede însă că toate aceste necazuri sînt doar „încercarile lui Dumnezeu”, care le pune la încercare credința și rădarea. Credincioșii și măicuțele s-au gîndit deja să reia construcția chiliilor. Ajutoarele s-au ivit chiar de ieri dimineață, de la cîțiva bani pe care îi aveau enoriașii prin buzunare și pe care i-au donat. „Am venit imediat după ce am terminat slujba la noi în sat. Vreau să vorbesc cu părintele, să vedem de ce are nevoie și ce putem face. Am ajutat și data trecută cînd a ars, și vrem să-i ajutăm și acum”, ne-a spus preotul Constantin Chelariu, de la parohia satului vecin Pietricia. (Dan MUNTEAN)
Lasă un răspuns