• singurul medic de familie ars la buzunare pentru că a depășit, repetat și în mod nejustificat, plafonul la medicamente este doctorița Monica Radu din Bijghir • pe lîngă reducerea venitului cu 20%, doctorița a plătit și cu suspendarea contractului de finanțare pe trei luni
Calcularea și impunerea unor plafoane la medicamentele compensate și gratuite prescrise în cabinetele medicilor de familie par nefaste doar pentru pacienți. În statisticile Casei Asigurărilor de Sănătate (CAS) apar însă și medici pentru care plafonul la medicamente este o problemă delicată, care ar putea atrage după sine nu doar întreruperea prescrierii compensatelor și gratuitelor, ci chiar rezilierea contractului de finanțare. Din cei 309 medici de familie din județ, unul singur a avut cele mai mari probleme după ce a prescris de trei ori mai multe medicamente decît avea voie într-o singură lună și asta în mod repetat, pe parcusrul a doi ani. Oaia neagră desprinsă din rîndurile medicilor de familie este doctorița Monica Radu, care lucrează la dispensarul din Bijghir și are pe lista de asigurați un număr de 2.741 de pacienți. Descoperită la controalele reprezentanților CAS, ai Asociației Medicilor de Familie și ai Colegiului Medicilor cu depășiri repetate și nejustificate, doctorița a fost arsă la buzunar, dar și lăsată timp de un trimestru fără contract de finanțare. „Doctorița din Bijghir este unul dintre medicii care au înregistrat un consum foarte mare la prescrierea de medicamente și în anul 2000 și în 2001. În luna octombrie a anului trecut a depășit de trei ori plafonul lunar după ce a eliberat rețete în valoare de 35,7 milioane de lei. Depășirile de 300% le-a înregistrat aproape lună de lună. Prima sancțiune aplicată anul trecut a fost cea de reducere cu 20% a venitului său. Pentru că și după această sancțiune nu a încercat să reducă din prescrierea exagerată a medicamentelor, anul acesta am amînat semnarea contractului de finanțare timp de trei luni”, ne-a declarat Dan Stoica, directorul cu relațiile contractuale din CAS. Practic, în lunile ianuarie, februarie și martie ale acestui an, cabinetul doctoriței Monica Radu nu a primit nici un leu de la fondul asigurărilor de sănătate pentru serviciile prestate, fiind ca și suspendat din activitate. Cazul doctoriței din Bijghir este unic printre medicii de familie din județ, deși la începutul controalelor derulate pe marginea respectării plafoanelor au mai fost descoperiți medici care au înregistrat depășiri. „În anul 2000 au fost descoperiți opt medici cu plafoane depășite nejustificat, iar anul trecut, cinci. Atenționați că au prescris prea multe medicamente în comparație cu ceilalți colegi, aceștia s-au redresat, singura care nu a luat măsuri de diminuare a valorii rețetelor fiind numai doctorița Radu. Acesta a și fost motivul pentru care timp de trei luni ea nu a avut contract de finanțare cu noi. Potrivit contractului cadru, anul acesta, la trei depășiri consecutive ale plafonului la medicamente, contractul unui medic de familie nu se suspendă pe o anumită perioadă, ci se reziliază”, a adăugat Stoica.
Deși a plătit cel mai scump abaterea de la regula impusă, doctorița Radu nu consideră că a fost nedreptățită, ci, dimpotrivă, își recunoaște vina și spune că s-a învățat minte să nu mai prescrie medicamente scumpe. „Poziția Casei mi s-a părut corectă, chiar dacă am avut de suferit financiar. Acum pot spune că sînt dintre cei mai cuminți medici de familie pentru că nu mai prescriu medicamente scumpe. Pacienții care au pretenții la anumite produse sofisticate n-au decît să și le cumpere. În perioada în care am avut suspendat contractul de finanțare, pacienții nu au avut de suferit pentru că au fost preluați de doctorița din comuna Buhoci”, spune medicul de familie Monica Radu. În trimestrul II, din plafonul de 39 de milioane de lei care i-a fost repartizat doctoriței din Bijghir, aceasta a consumat doar 15 milioane de lei, sumă care o situează de această dată printre puținii medici de familie care nu și-au epuizat plafonul valabil pînă la finele lunii iunie. Chiar dacă exemplul doctoriței din Bijghir i-ar putea speria pe colegii săi, reprezentanții CAS spun că depășirile pot fi admise, dar numai cu o condiție. „Dacă se încadrează în 30 de procente, depășirile sînt acceptate și nu atrag nici o sancțiune asupra medicului. Această decizie a fost luată în Consiliul de Administrație și se aplică tuturor medicilor de familie. În schimb, acolo unde vor apărea depășiri de 75% sau mai mari, comisia de control va demara verificările, pentru că o astfel de depășire nu poate fi acceptată”, a spus Dan Stoica. După controalele făcute printre rețetele compensate și gratuite eliberate de medicii de familie, urmează și verificări în rîndul specialiștilor. Și printre aceștia se află cîțiva medici care dețin recordul cu valori ale medicamentelor prescrise într-o lună de aproape un miliard de lei. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns