Legea pomiculturii prevede că înființarea unei plantații de pomi, mai mare de 0,5 ha, se va face pe baza autorizației de plantare și se vor utiliza pomi altoiți din soiuri certificate. Așadar putem planta pe suprafețele mai mici de 0,5 ha orice pomi dorim, inclusiv puieții obținuți din sămânță. Dar nu cred că cineva ocupă un teren cât de mic, pentru mai mulți ani, efectuează lucrări de plantare și întreținere pentru niște pomi neproductivi și cu fructe de proastă calitate. Prin altoire se realizează o înmulțire clonală a soiurilor, transmițându-se la descedenți toate caracteristicile plantei mamă. Pentru nuc, întrucât altoirea este dificilă iar în câmp este imposibil de realizat, se efectuaează și înmulțirea cu nuci selecționați. Care este diferența între nuci altoiți și nuci selecționați? Nucii selecționați provin din înmulțirea din nuci-fructe recoltate din pomi productivi, rezistenți la boli și cu fructe care corespund cerințelor de consum. Fructele sunt semănate în pepiniere. Din ele se obțin puieții care sunt buni de plantat după doi ani de îngrijire în școla de puieți. Nuca fiind o sămânță rezultată din polenizarea florii femeiești cu polen adus de vânt de la o altă plantă, aceasta va fi o sămânță hibridă cu un genotip cunoscut pe jumătate. Chiar dacă nucul produce toate nucile la fel și în fiecare an, în genotipul lor sunt gene diferite care se vor manifesta la descedenți, fiecare dintre aceștia producând un altfel tip de nuci cu caracteristici mai mult sau mai puțin asemănătoare cu planta mamă. Sunt totuși mai buni decât pomii obținuți din nuci luate la întâmplare, când și caracteristicile plantei mamă sunt necorespunzătoare.
Ca urmare dezavantajele acestor pomi sunt: variabilitatea mare a pomilor în livadă; riscul de a avea exemplare cu caracteristici mai puțin valoroase față de a plantei mamă; vigoarea acestor pomi este mai mare și intrarea pe rod este mai târzie. Au avantajul că exploatează mai bine solurile mai puțin fertile, situate în pantă. Sunt mai adaptați la condițiile climatice din zonă și au un preț mult mai redus față de cei altoiți. Nucii altoiți sunt rezultatul unei înmulțiri clonale, astfel încât ramurile altoi transmit toate caracterele fenotipice și genotipice ale plantei din care s-au recoltat. Soiurile de nuc altoite au avantajul uniformității, a menținerii caracterului productiv, rezultând producții mai mari (3-4 t/ha), vigoarea mai mică. Chiar dacă unele soiuri sunt promovate ca intrând pe rod în anii 2-3 de la plantare, trebuie să înțelegem că producții economice tot în anii 8 -10 de la plantare le obținem, când pomii au realizat un volum al coroanei mare care să aibă un număr crescut de ramuri de rod. S-au creat soiuri care au capacitate mai mare de producție datorită însușirii lor de „fructificare laterală”. Această însușire constă în faptul că, față de caracterul general al nucului prin care pe lungimea ramurilor de rod au numai muguri floriferi bărbătești (amenți) și numai un singur mugure mixt în vârf din care va rezulta un lăstăraș cu 2-4 flori femeiești , soiurile cu „fructificare laterală” au astfel de muguri micști și pe lungimea ramurilor de rod, mărind astfel potențialul productiv la 4-5t/ha.
Punerea în valoare a acestei însușiri se realizează atunci când prin distanțele de plantare și lucrările de formare și întreținere a coroanei se asigură suficientă lumină în coroana pomilor. Atenție deci la faptul că unii comercianți pentru a vinde un număr mai mare de pomi recomandă distanțe prea mici de plantare. La nucul selecționat distanțele de plantare nu trebuie să coboare sub 10 m între pomi pe rând și între rânduri. La soiurile altoite distanțele recomandate de producători coboară până la 6 m între rânduri și 4 m între pomi pe rând Aceste distanțe consider că sunt prea mici, fapt ce ar determina intervenții mai multe prin tăierile de formare și rărire. Recomand ca aceste distanțe să nu fie mai mici de 8/8m. La distanțe mici se umple mai repede spațiul din livadă și am putea avea primele producții economice cu 2-3 ani mai repede. Dar cheltuielile de înființare cresc, ca și costurile cu tăierile, riscul de a se îndesi coroanele și în final să se reducă substanțial producțiile. Nucul este o specie iubitoare de lumină. Cel mai bine crește și produce atunci când este solitar.
Soiurile altoite la Stațiune Pomicolă Iași sunt: Miroslava, Velnița, Anica, Ovidiu, iar la Stațiunea Pomicolă Vâlcea: Germisara, Geoagiu 65, Jupânești, Roxana, Mihaela.
Pomii care provin din Franța sunt din soiurile: Franquete, Lara, Fernor, Chandler, care la noi sunt acuzate că ar avea o rezistență mai mică la îngheț.
Soiurile care au fructificare laterală sunt: Velnița, Lara, Fernor, Chandler.
lucicapetrupop a zis
ma intereseaza puieti de nuc care dau reciolta la 3 ani de la plantat,ma interezeaza pretul, buc.20,cu certificat de calitate si garantie,sa fie din pepăiniera de la iasi,tal.meu este 0724573657
lucicapetrupop a zis
scuze ptr,greselile de ortografie
alex a zis
Am si eu o antrebare ? care pomi sant mai buni cei altoiti sau cei ne altoiti
vali a zis
doresc sa cumpar 85 puieti geoagiu 65, 40 puieti sibisel 44 si 7-8 puieti polenizatori indicati, pt toamna 2014. urgent!
octav a zis
va recomand soiurile aurohrone selectionate sunt sigure si daca se foloseste sistem de picurare si ingrasamant natural dau o productie la fel de mare ca cele altoi care trebuie stropiti de cel putin 7 ori pe an si intretinerea lor scumpa nu rezista la schimbarile climatice 0765211996
stefan a zis
buna, am nevoie de ajutor, am plantat pe o suprafata de un hectar nuci LARA selectionat si Franquete pt polemizatori.Azi am avut o discutie cu un inginer care zice sa le scot toti pomi si sa plantez nuc altoit ca cele selectionate nu imi va da roade…..Daca cineva are plantat nuci selectionate, si stie mai multe va rog sa ma ajutati, va multumesc
adrian manuel cozac a zis
au trecut 10 ani, cum se comporta nucii???
mezeniuc a zis
Sunt foarte buni si nuci produsi din nuci selectionate dar singurul dezavantaj e ca intra pe rod cu 3-4 ani mai tarziu.
Adrian a zis
Buna ziua,detin un hectar de teren in panta ,la Sibiu,pe Valea Hartibaciului,doresc sa plantez nuci,ce soi ete cel mai productiv si rezistent pentru aceasta zona?Cat costa toata investitia?Multumesc.
Florea Savu a zis
Şi eu vreau sţ aflu ce întreabă Adrian, dar mai vreau să ştiu cum pot afla cine cumpără 4 nuci de peste 70 de ani pe care trebuie să-i tai din terenul ce va fi plantat cu aproximativ 300 puieţi selecţionaţi din cel puţin două soiuri (pentru polenizare)
Vă mulţumesc Am plantat 50 nuci de pe piaţă şi vreau să continui în toamnă
tavi a zis
Infiintare livada de nuci
Societate autorizata, oferim material saditor(puiet nuc selectionat an 2 si 3 de calitate superioara),asistenta tehnica si documentatia necesara pt infiintarea plantatiilor de nuc.
Nuci sunt din soiuri romanesti rezistente la ger ,boli si daunatori .(miroslava ,Ovidiu ,Velinta si Marele moldovenesc).pret avantajos.
Dorel Roibu a zis
Salut TAVI,
As vrea si eu sa cumpar niste nuci ai putea te rog sa imi lasi numarul tau de telefon la adresa de email dorel.fox@gmail.com
O seara buna
ramy a zis
Sunt interesata de soiul velnita cel putin si doresc numarul de tel.,
lica a zis
+Buna ma intereseaza soiul Marele Moldovenesc ,trimitemi daca vrei nr de tel..
Lica a zis
As vrea sa aflu,diferenta la nucii altoiti si cei selectionati ,la cei altoiti se fac tratamente mai multe anual,iar cei selectionati ,nu trebuie chiar nimic doar apa si ingrasamint ,va multumesc.
Sorin a zis
Ma interesează 50_puiet i marele moldovenesc si miroslava. Îmi puteți lasă un nr de tel?
Cornel a zis
Ma intereseaza 100 puieti de 2sau 3 ani marele moldovenesc si miroslava.
Imi puteti lasa un nr. de telefon?
marius petrisor Petcu a zis
Sunt interesat sa infiintez 2 ha de nuc. Doresc mai multe informatii.
Ciprian a zis
Ma intereseaza sa fac o cultura de nuci in Maramures(la limita cu judetul salaj). Pute-ti sa mi spuneti ce soiuri se potrivesc cel mai bine in aceasta zona? Am inteles ca schema de plantare recomandata este de 10 pe 10m . Ce parere ave-ti de o plantare de 10 pe 5 cu rarire dupa ca copaci cresc. Dupa cati ani credeti ca ar trebui facuta rarirea (taiati copacii). Multumesc
deja ii plina tara de nuci a zis
ma amuza cum se inghesuie oamenii la plantat de nuci, oameni buni multi au inceput sa isi abandoneze aceasta afacere minune))))))))))))) in bihor sunt sute de plantatii tinere si abandonate multe nu se mai vad din buruieni,
floare a zis
Doresc și io 20 de nuci câte 10 din fiecare nu puieți soiul marele moldovenesc și miroslav prin poștă destinația în prahova trimite- mi mesaj la contul meu astept răspunsul cât mai urgent că sunt interesat vă mulțumesc ptr. Înțelegere
adrian a zis
in primul rand va recomand sa nu mai credeti minciuni de 7-8tone productie la soiurile franceze,eu erea sa iau teapa asta;daca francezu spune3,5tone(productie confirmata de cei de la linard,lucrez in Franta si m-am interesat ff bine,intamplarea face sa lucrez chiar in regiunea perigeux) nu stiu cum la noi se ajunge la7tone!nu mai spun probleme cu inghetu,la-25 puieti au sanse mici!!!incercati miroslava si marele moldovenesc!!
Marcel.M a zis
Vreau 50 de buc anul 2,peste 1m inaltime,soiul miroslava pt sfarsitul lunii oct -inceputul lunii noi 2016.
oferte-sugestii-multumesc.