Asociațiile de proprietari nu intră prea curând în era plăților cu cardul sau raportarea online a datoriilor sau a plăților efectuate. Deși noua Lege a asociațiilor le obligă să aibă cont în bancă și să îl afișeze la avizier, actul normativ nu face referire la modalitățile pe care le pune la dispoziția plătitorilor. Astfel, șefii de asociații refuză să pună la dispoziția locatarilor facilitățile de plată online, de frica băncilor.
„Comisioanele foarte mari ale băncilor sunt principala cauză. Pentru 2 sau 3 oameni din 476, de exemplu, câți am eu la asociație, care ar dori să plătească cu cardul, nu îmi convine să plătesc comision. Am avut o perioadă după care banca mi l-a luat pentru inactivitate”, explică Vasile Maxim, președintele Ligii Județene a Asociațiilor de Proprietari Bacău.
În același timp, un alt inconvenient este faptul că pentru o datorie, se poate pune poprire pe cont. „În situații independente de noi, de ce să pui poprire pe un fond de reparații de exemplu? Nu mi se pare corect. Să nu mai spunem că ni se percep comisioane care trebuie plătite de undeva, și de unde din altă parte decât tot de la locatari, or ei pot spune că nu îi interesează să plătească aceste comisioane”, mai explică Vasile Maxim.
Așadar, nu ne putem aștepta la o modernizare prea curând. Din păcate, nici Primăria Bacău nu poate face prea multe. „Noi avem doar o funcție de coordonare, relația noastră este de colaborare, fiecare asociație având personalitate juridică, deci drept propriu de organizare”, a explicat un reprezentant al compartimentului de îndrumare a asociațiilor de proprietari. La acest moment, foarte puține asociații de proprietari oferă varianta de plată cu cardul și la nici una nu se face o raportare online.
George a zis
Eu am avut discutii cu presedintele de la mine de la asociatie si pana la urma a acceptat sa pot face plata prin transfer bancar. Inteleg ca plata cu cardul este si va fi destul de dificila insa daca ar respecta intru totul legea ar cam trebui sa aiba.
Sunt insa multe alte lucruri pe care nu le respecta : o luna de intretinere ca fond de rulment, nu se afiseaza sumele adunate pe zona de reparatii, nu au adrese de email, nu se comunica pe email situatia (nu toti locuim permanent in imobilele de la asociatie)
:-) a zis
TREBUIE DESFINTATE ACESTE ASOCIATI DE LOCATARI SI PROPIETARI.DEFINTATE
George a zis
Nu. Dacă ai locui la bloc nou ai sa vezi ca și acolo sunt probleme cheltuieli comune și acestea trebuiesc gestionate.
Sunt ok însă părerea mea este ca ar trebui comasate. Prea multe salarii
Daiana a zis
Si cine gestioneaza aceste „treburi”,de fapt?Niste tate de la piata care promoveaza barfa prin blocuri?Sustin ideea desfiintarii asociatiilor de locatari!!!De ani de zile sunt gestionate de persoane fara cultura si fara viziune, motiv pentru care scarile blocurilor arata ca niste grajduri.Nu vad nimic argumentat serios in acest articol.Se incearca reducerea nivelului de gandire a cetateanului. Intretinerea este singura utilitate pe care o platesc stand la ghiseul unei cucoane fara educatie care imi vorbeste de ani de zile obraznic si care ma pune sa platesc si pentru altii.
Nu e corect acest sistem invechit si ceausist.E cazul sa iesim din Evul Mediu in acest oras!Primaria daca mai vrea sa mai stam in orasul pe care il pastoreste,sa puna osul la treaba si sa schimbe modalitatea de plata a intretinerii si de asemenea,sa se gaseasca o metoda de inregistrare a consumului exact al fiecarui cetatean,cum se intampla cu gazul sau curentul electric(pe siteul EON de exemplu,avem posibilitatea transmiterii unui index in fiecare luna). Nu vreau sa mai platesc pentru niste babe turmentate apa de pe scara pentru ca ma trag pe sfoara cei de la asociatie!Multumesc domnule primar daca ma cititi si poate luati masuri daca tot sunteti acolo si daca nu vreti sa emigram prin alte zari!
Bird Denpasar a zis
Nu vreau sa dau numele asociatiei, ca nu asta conteaza. Oricum, este vorba despre un bloc ultramodern, in care nu cred ca exista cineva care sa nu aiba cont de e-mail… In fiecare luna, administratorul emite cate un e-mail fiecarui proprietar, in care exista un tabel tip Excel in care se explica la nivel de banut fiecare cheltuiala din luna respectiva, inclusiv becuri, consumabile, tot ce este, la punct si virgula. Raportarea consumului individual de apa se face online (o sa fie introdusa citirea electronica in curand). Exista un istoric al platilor, cu grafice si statistice personalizate, pe care le poate accesa fiecare proprietar tot asa, online. Cu toate acestea, cam jumatate dintre cei ce locuiesc in bloc platesc cash, desi nu te costa nimic sa platesti prin cont bancar. Taxele lunare bancare ale asociatiei, impartite pe fiecare proprietar sunt de ordinul caoirva banuti. Nici macar o tigara nu ai avea cum sa iti cumperi din suma aia. Realitatea este ca foarte multe asociatii au admnistratori batrani, care nu le au cu Excelul sau cu programele dedicate pentru contabilitate imobiliara, iar comitetele sunt si ele populate de oameni in varsta sau nescolarizati. In blocul despre care vorbesc, cam 70 la suta dintre proprietari sunt plecati in Vest si au apartamentele inchiriate, deci sistemul de plata online si de verificare online a situatiei platilor este extrem de benefic, stii exact ce se intampla cu apartamentul tau si daca chiriasii si-au platit intretinerea. Fara sa dai telefoane la vecini sau la administratori…