Investitorii bacauani interesati de agricultura au, la inceputul acestui an, 144 de proiecte de finantare contractate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR). „Pina la aceasta data – ne-a informat directorul Oficiului Judetean al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), Codrina Pascaru – gradul de absorbtie a fondurilor este de 45%, iar platile efectuate in judet au ajuns la 28 de milioane de euro”.
Cele mai multe proiecte, 40, sint pe Masura 312 – Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi, alte 35 fiind pe Masura 121 – Modernizarea exploatatiilor. Pe Masura 123 – Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere sint 19 proiecte, alte 17 proiecte pe Masura 322 – Renovarea si dezvoltarea satelor, 13 pe Masura 313 – Turism rural, 10 pe Masura 123A – procesarea produselor agricole si 5 pe Masura 123F – procesarea produselor alimentare derivate.
La nivel national, proiectele finantate din PNDR au adus in economie peste 4 miliarde de euro. La Masura 121, finantarile europene au vizat, in principal, culturile de cimp, mai precis achizitionarea de utilaje specifice. Alte proiecte au in vedere investitii in cresterea porcilor, pasarilor sau bovinelor, principalele achizitii fiind directionate spre constructia de cladiri. O pondere din ce in ce mai mare o au proiectele pentru productia ecologica.
Pe Masura 123 (impreuna cu Schemele de ajutor de stat aferente) majoritatea investitiilor s-au concentrat pe industria alimentara si procesarea produselor silvice. In schimb, pe Masura 123 majoritatea covirsitoare a beneficiarilor este reprezentata de microintreprinderi. O situatie la fel de buna se constata si in ceea ce priveste diversificarea economiei rurale. Desi nu a mai avut interesul urias din perioada Programului SAPARD, proiectele de investitii pe Masura 313 constituie inca un domeniu care a atras finantari pentru constructia sau modernizarea de structuri turistice de cazare, alimentatie publica si agrement. Alte proiecte au propus infiintarea in zonele rurale de centre de informare turistica, prevazute cu toate echipamentele necesare, inclusiv cu personal de specialitate.
„Nu mai sint multi bani disponibili – a precizat Mihai Gavril Vadan, directorul general al APDRP -, asa ca sfatul meu pentru toti cei interesati este de a demara cit mai repede demersurile pentru alcatuirea proiectelor. In contextul unei concurente acerbe pentru obtinerea finantarii, APDRP va selecta doar cele mai bune si viabile proiecte”. La nivel national, au fost selectate spre finantare proiecte care reprezinta o angajare de 47% a fondurilor disponibile prin PNDR si au fost efectuate plati de aproximativ 4 miliarde de euro, ceea ce inseamna o absorbtie efectiva de peste 40%. (Petru DONE)
Lasă un răspuns