• firmele de cablu, omise de la obligația acceptării cardului ca sistem de plată • doar UPC Eurosat a anunțat că va introduce acest sistem de plată • băncile vor fi obligate la penalități, dacă transferă banii cu întîrziere
Plata prin card își face foarte greu loc în schimburile comerciale, mai ales din cauza tergiversării reglementărilor legislative. La finele anului trecut, Ordonanța de Urgență 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată obliga comercianții și furnizorii de utilități publice să accepte la plată „plasticurile”. Ordonanța nu a fost aplicată, deoarece a avut nevoie de modificările aduse de Legea 250/2003, care fixează că trebuie să accepte la plată cardurile toți comercianții a căror cifră de afaceri depășește 100.000 de euro pe an. Data de la care urma să se aplice legea era 1 iulie 2003, dar acceptarea plății electronice nu este obligatorie, deoarece Normele de aplicare a Legii 250 au întîrziat peste data intrării în vigoare a Legii. Într-un tîrziu, pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice a fost publicat spre consultare proiectul de Hotărîre pentru aprobarea Normelor. În textul propus, se observă o definire clară a agenților economici care intră în categoria furnizorilor de servicii de utilitate publică: energie electrică și termică, gaze; salubritate, apă-canal; telefonie fixă și mobilă. Lipsește o mare categorie de furnizori de utilități publice, și anume companiile de cablu, de serviciile cărora, cel puțin în Bacău, beneficiază peste 60.000 de familii. Chiar în aceste condiții, unele bănci din județul Bacău au purtat negocieri cu firme de cablu ce operează în județul nostru, astfel încît băcăuanii posesori ai peste 150.000 de carduri își vor putea plăti electronic și cumpărăturile, și cablul.
Prima televiziune prin cablu care va accepta la plată cardurile în municipiul Bacău va fi UPC-Eurosat, care a încheiat negocierile cu Raiffeisen Bank, Sucursala Bacău. Ștefan Gherguț, directorul general al UPC-Eurosat, informează că „indiferent dacă sîntem sau nu obligați să acceptăm cardurile, noi vom introduce acest sistem de plată încă de la sfîrșitul acestei luni și sperăm că toți mai mulți dintre abonații noștri vor face plățile prin cardul electronic”. Pentru început, se va instala un terminal pentru citirea cardurilor (POS) la casieria centrală de la Casa Modei. „Dacă vor fi cereri, vom instala POS-uri și la celelalte casierii, prima vizată fiind cea de la Orizont, unde luna viitoare se va accepta plata electronică”, preconizează Gherguț.
Clienții care plătesc bunuri sau servicii prin card nu trebuie să achite nici un comision magazinului sau băncii. De asemenea, indiferent de care bancă a fost emis cardul cu care se face plata, comisionul este zero și la plata prin POS-urile instalate de alte unități bancare
Băncile, pasibile de penalizări
Băncile care au încheiat contracte cu furnizorii de utilități publice prin care s-au obligat să vireze sumele plătite de cetățeni în contul facturilor lunare la energie electrică și termică, salubritate, apă-canal, telefonie fixă și mobilă vor fi obligate să achite banii către aceștia în maximum o zi lucrătoare. Această obligație este stipulată în aceleași normele metodologice de aplicare a Ordonanței privind introducerea sistemelor moderne de plată. Normativul prevede și posibilitatea ca societățile ale căror servicii sînt plătite de clienții persoane fizice prin intermediul cardurilor de debit sau credit să perceapă băncilor cu care lucrează dobînzi și penalități de întîrziere, în caz că acestea nu virează banii încasați la termenele legale. Este vorba de transferarea sumelor încasate cel tîrziu în prima zi lucrătoare de la achitarea facturilor de către cetățeni într-un cont tranzitoriu al băncii și de virarea în totalitate a acestor bani într-un cont de disponibilități deschis pe numele furnizorilor de utilități la Trezoreria statului, în maximum două zile lucrătoare. De asemenea, băncile sînt obligate să informeze persoanele fizice posesoare de carduri în legătură cu termenul de stingere a obligațiilor de plată, în cazul achitării facturilor prin intermediul cardurilor, iar furnizorii de utilități să vireze sumele din contul de disponibil de la Trezorerie în conturile de venituri bugetare corespunzătoare. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns