• Oana Stăneață și Nicoleta Nedelcu au plecat la începutul acestui an ca Au pair în Germania • ele au furat bani și diverse bunuri din casele familiilor gazdă și au dispărut • păgubiții s-au adresat poliției, dar se pare că tinerele au părăsit Germania și au trecut în Italia • dacă vor fi găsite, ele vor duse și judecate în Germania
Oana Stăneață și Nicoleta Nedelcu, două tinere din Bacău, au apelat la programul „Au Pair România”, care la noi în țară se derulează printr-un centru deschis la Bacău, au plecat la începutul acestui an să muncească în Germania. Fetele și-au văzut de treabă o vreme, însă după aceea au furat bunuri și bani din casele familiilor gazdă și au dispărut fără urmă. „Noi ne-am dat interesul pentru cele două fete ca pentru orice alt Au pair. Dar, la cîteva luni după ce au ajuns acolo, am fost anunțați de agențiile care intermediază contractul cu famila gazdă, că fetele trimise de noi au dispărut de la familii cu bani și alte bunuri. Păgubiții au anunțat poliția și de aici a intrat pe fir Interpolul. Se pare că fetele au părăsit Germania și se află acum undeva în Italia”, ne-a declarat Teodor Dănculea, director executiv al programului Au pair România.
Oana Stăneață, de 22 de ani, absolventă de liceu, a ajuns în orașul Lochgau, din Germania, în luna februarie a acestui an și nimic din comportamentul fetei nu prevestea că aceasta va recurge la gesturi reprobabile. Ea a fost cazată de familia Abert și trebuia să îngrijească de o fetiță de doi ani. Totul a mers bine pînă pe 3 iunie, cînd, întorși acasă, nemții au găsit casa goală și cheile pe masă. „Nu știm unde a plecat. Între noi nu au fost disensiuni. A plecat cu aproape 3.000 de Euro, bijuterii, haine și fotografii. Noi putem dovedi oricînd că banii respectivi au fost furați”, le-a spus familia Abert celor de la Au pair. „Nicoleta Nedelcu a fost repartizată la o altă familie, într-un oraș apropiat de cel în care locuia Oana. De aici și presupunerea celor de la Interpol că tinerele românce au plecat împreună, organizat”, a mai spus Teodor Dănculea. Nicoleta Nedelcu are 24 de ani și a absolvit o școală de meserii și ucenici, avînd calificare de croitor confecționer. Ea a ajuns în Germania, în localitatea Niedernhall, pe 17 ianuarie și a fugit pe 25 mai. Nicoleta a sustras de la familia Hauke 1.800 de euro și a dispărut fără ca nimeni să mai știe ceva de ea. Dacă cei de la Interpol vor reuși să le prindă pe cele două hoațe fugare, ele vor fi trimise în Germania, spre a fi cercetate și judecate.
Pentru reprezentanții programului „Au pair”, acestea nu sînt primele evenimente neplăcute pricinuite de tinerele plecate la muncă peste hotare. De-a lungul celor cinci de cînd programul a intrat la noi în țară, din Germania a mai fost trimisă acasă o tînără care a furat dintr-un magazin, gestul său fiind surprins de o cameră video instalată în respectivul market. O altă tînără din țara noastră a fost prinsă că a furat bani din portofelul gazdei. „Fiind la prima abatere, familiile gazde le-au iertat și nu au făcut plîngere la poliție. Noi le facem un instructaj înainte de a părăsi țara, cu tot ceea ce trebuie să facă sau nu în Germania, dar sînt și cazuri în care ele ne înșeală așteptările. În aceste situații, justiția este cea care are ultimul cuvînt. Noi încercăm să le ajutăm prin acest program, dar reușita lor depinde în cea mai mare parte de seriozitatea fiecăruia”, a mai precizat Teodor Dănculea.
Au Pair este un program internațional de schimburi interculturale. El se desfășoară în România în baza „Acordului European pentru Au Pair”, la care sînt semnatare toate țările în care se face plasarea. Programul se adresează tinerilor și are ca finalitate cunoașterea de către aceștia a unei culturi diferite față de cea a țării lor de origine. Programul dă tinerilor șansa de a-și aprofunda cunoștințele de limbă străină, de a cunoaște Occidentul, să stabilească noi prietenii și să adune un mic capital pentru a-și plăti studiile universitare, în cazul în care vor să rămînă acolo pînă la terminarea studiilor. Un tînăr care lucrează ca Au pair primește lunar 205 Euro și datoria lui este să aibă grijă de copii gazdei. Au pair a oferit la începutul acestui an tinerilor băcăuani 400 de locuri de muncă în Germania, din care au mai rămas libere jumătate. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns