Mai mulți agenți economici băcăuani din sectorul exploatării, prelucrării și comercializării lemnului au încasat în ultimele trei zile, de la inspecția muncii, amenzi în valoare de aproape 100 de milioane de lei pentru încălcări ale legislației specifice pe relații de muncă sau sănătate și securitate în activitate.
„Săptămîna aceasta, inspectorii noștri au vizitat circa 15 unități de profil, descoperind nereguli relativ grave în cîteva cazuri. Acolo unde nu am găsit pe nimeni, am lăsat înștiințări, dar din păcate firmele nu se grăbesc deloc să se prezinte pentru clarificarea situației”, ne-a declarat Ion Barbu, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău. Un caz mai deosebit este cel al firmei Export Legnamirom SRL din comuna Nicolae Bălcescu, unde controlul ITM de marți a dezvăluit o situație de-a dreptul dezastruoasă, cu suspiciuni de muncă la negru și condiții de lucru care făceau din protecția muncii o simplă glumă. Adminsitratorul Rozalia Cosma, anunțată de inspectori pentru a se prezenta la ITM, s-a mulțumit să precizeze prin fax că nu mai are această funcție la Export Legnamirom încă de la mijlocul lui iulie și că asociații firmei sînt plecați în concediu și deci nu se pot prezenta la control. „Probabil că avem a face cu un caz destul de dificil, în care vom fi nevoiți să apelăm la sprijinul poliției Bacău”, a mai comentat reprezentantul ITM.
La alți agenți economici, lucrurile s-au dovedit a fi mai clare. SC Interlux 2000 SA din Dărmănești a încasat două amenzi o dată: cinci milioane pentru negarantarea în plată a salariului minim pe economie și 25 de milioane pentru lipsa autorizațiilor necesare la cîțiva dintre electricienii angajați. Și mai puțin norocoasă a fost firma Milea Impex din aceeași localitate, care a încasat 50 de milioane pentru neducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse în urma unui accident mortal, precum și zece milioane pentru nerespectarea salariului minim. Tot la firma amintită, angajații ITM au mai descoperit un încărcător frontal lipsit de carte tehnică, verificare ISCIR și chiar de unele piese, motive pentru care au dispus scoaterea utilajului din activitate. „Măsurile fuseseră rezolvate, doar documentele corespunzătoare nu le trimisesem la timp la Bacău”, a comentat Constantin Luchian, responsabil cu protecția muncii în cadrul unității. (Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns