• 30 dintre cei mai îndrăgiți actori au poposit ieri la Bacău într-un turneu turistic pe care îl fac prin Moldova
Probabil niciodată nu s-a mai întîmplat ca Bacăul să vadă laolaltă atîția actori de legendă ai scenei teatrale de românești, așa cum s-a întîmplat ieri. „Pelerinajul seniorilor filmului și teatrului românesc” este genericul sub care cei mai îndrăgiți maeștri, care au încîntat cu prestația lor generații întregi de spectatori, au poposit ieri la Bacău pentru cîteva ore, într-un turneu prin Moldova organizat de Ion Antonescu, ministru secretar de stat în Ministerul Culturii. „Este a doua oară cînd organizăm acest turneu, mai ales că actorii, ieșiți acum la pensie, au spus în numeroase rînduri că, ori de cîte ori s-au aflat în turnee profesionale, nu au avut timp să vadă mai nimic din frumusețile locurilor vizitate. În această idee, m-am gîndit să le ofer un sejur de plăcere celor mai îndrăgiți actori ai românilor”, ne-a declarat ministrul Antonescu.
Autocarul actorilor s-a oprit la „Agricola Internațional”. Rînd pe rînd, au coborît Florin Piersic, Alexandru Arșinel, Tamara Buciuceanu, Ștefan Iordache, Jean Constantin, Sebastian Papaiani, Iurie Darie, Anca Pandrea, Adela Mărculescu, Stela Popescu, George Motoi, Margareta Pogonat, Virgil Ogășanu, Georgeta Knio, Constantin Codrescu, Dumitru Rucăreanu, Olga Bucătaru, Monica Ghiuță, Aurel Cioranu, Gheorghe Șimonca, Rodica Tapalagă, Aimee Iacobescu, Ion Toboșaru, Violeta Andrei, Monica Bîrlădeanu, Ion Mănciulescu și Mădălina Radu. Mulți dintre ei însoțiți de tovarășii de viață, unii singuri sau cu copii. Îmbrăcați în ținute lejere și neobișnuit de timizi, dacă este să ne gîndim la multe dintre rolurile cu care ne-au încîntat. Jean Constantin s-a răcorit la fîntîna arteziană, Florin Piersic s-a pupat cu toți cei din calea lui de parcă i-ar fi cunoscut de-o viață întreagă, Dumitru Rucăreanu a savurat o pipă, Ștefan Iordache a făcut impresie de adevărat lord, Papaiani a fost cum îl știm dintotdeauna, Arșinel și Stela au fost volubili ca în oricare cuplet de-al lor, iar Violeta Andrei a făcut impresie cu pălăria largă și cu ochelarii de soare care îi ascundeau aproape întreaga figură. Una peste alta, cîțiva oameni aparent obișnuiți, dar care au iscat vizibilă și firească emoție în jurul lor. Au fost întîmpinați de directorul „Agricolei”, Gheorghe Antochi, alături de conducerea societății și de angajați, care le-au oferit flori. Preț de cîteva minute ar fi trebuit să asiste la vizionarea unui film despre evoluția societății Agricola, lucru pe care puțini dintre ei au reșit să îl facă dată fiind simpatia cu care au fost înconjurați. Autografe, zîmbete, poante, relaxare. Lucru de așteptat, Florin Piersic a fost centrul interesului și pentru ziariști și pentru angajații societății, nu atît că ar fi dorit ei, cît a contat șarmul și verva actorului. Și-a amintit de debutul lui teatral, care s-a întîmplat chiar la Bacău, și de cîteva întîmplări din acele vremuri demult trecute, povestite colorat și cu haz. „Sper că publicul băcăuan a rămas același cum îl știam, adică avizat și foarte călduros. Aici există un teatru foarte bun și intim, în care fiecare mișcare de scenă a actorilor ajunge la spectatori. Păcatul este că, la Bacău, ca și mai peste tot, potențialii spectatori de teatru se mulțumesc să butoneze telecomanda în loc să meargă la teatru, să vadă actorii pe viu, ceea ce este cu totul altceva decît să îi vezi pe sticlă. Altfel înțelegi actorul cînd îl vezi în fața ta, decît atunci cînd îl vezi la televizor”, a spus Florin Piersic.
Actorii au fost invitat apoi la masă, unde au fost întîmpinați cu bucate dintre cele mai alese. Nu au lipsit băuturile de tot felul, motiv pentru Stela Popescu și alții dintre ei să strige, mai în glumă, mai în serios, „aduceți întîi mîncarea, ca să nu ne amețim”. Și nu au avut de așteptat deloc, pentru că pe mese s-au înghesuit bucate alese, stropite din belșug cu poante și amintiri nostime și deocheate, alături de cîntecele lui Stela și Arșinel. Nu în ultimul rînd, a fost de remarcat ambianța creată de cvintetul Filarmonicii băcăuane, care a interpretat de la piese clasice la piese moderne, spre încîntarea și aplauzele celorlalți maeștri din sală.
Primele valori ale teatrului și filmului românesc au plecat apoi spre Iași, unde și-au petrecut noaptea, urmînd să ajungă la mănăstirile din nordul Moldovei, la cele din Neamț și la alte obiective turistice importante din Moldova. (Ovidiu PAULIUC)
Lasă un răspuns