• ploile torențiale din ultimele ore au distrus avutul sătenilor din mai multe localități ale județului • la Palanca, din cauza distrugerii unui pod, 1200 de oameni au rămas izolați de restul comunei • directorul SGA Bacău spune că avem parte de cea mai ploioasă lună iulie din ultimii ani
Ploile torențiale și grindina care s-au abătut, la sfîrșitul acestei săptămîni, asupra unor localități din județ, au distrus toată munca din aceast an a sute de oameni. Zeci de gospodării au fost inundate, livezile și culturile de viță de vie au fost distruse, și o bună parte din ceea ce ar fi trebuit să recolteze oamenii peste cîteva săptămîni a fost luat de ape sau bătut de piatră. În unele localități, gheața a avut și doi centimetri diametru. În numai cîteva minute, munca țăranilor s-a dus pe apa Sîmbetei. Torenții au invadat sute de locuințe, fîntîni, magazii și beciuri. În comuna Tamași, din cauza scurgerilor de pe versanți și revărsării pîraielor Tamaș și Racova, 150 de hectare de teren agricol au fost inundate, 11 gospodării afectate, din care două inundate, iar trei podețe au fost distruse. O situație asemănătoare era aseară și în comuna Podu Turcului, unde, din cauza ploilor torențiale și scurgerilor de pe versanți , zece gospodării au fost afectate și 50 de hectare de teren au rămas sub ape.
Potop la Palanca
Cea mai gravă situație este întîlnită, însă, la Palanca. În urma precipitațiilor abundente care s-au abătut vineri noaptea asupra comunei, circa 150 de gospodării au fost afectate, o porțiune de 15 kilometri de drum a fost avariată, zece podețe și un pod au fost distruse. În plus, aproape 1200 de gospodării sînt izolate la această oră din cauza întreruperii circulației pe drumul comunal Ciugheș- Cădărești. Ca și cum toate aceste lucruri nu ar fi fost de ajuns, aseară, în jurul orei 17.00, un alt potop s-a abătut asupra comunei Palanca. „Nu se vede om cu om la o distanță mai mare de un metru, iar gheața este cît bobul de mazăre. De cînd sînt nu mai mai văzut să cadă, două zile la rînd, asemenea nenorociri pe capul unor oameni”, ne spunea aseară, primarul comunei Palanca, Adrian Palistan.
Ionuț Maftei, directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor, ne-a declarat aseară că începînd de azi, o comisie mixtă formată din reprezentanți ai Consiliului Județean, SGA, Inspectoratului Județean pentru Siguranța în Construcții, Înspectoratului Județean pentru Protecție Civilă și Direcția Generală pentru Agricultură și Industrie Alimentară Bacău va începe evaluarea pagubelor produse de ploile torențiale. „La Palanca, unde sînt cîteva sate rămase izolate, trebuie găsită, rapid, o soluție tehnică de refacere a podului de pe Ciugheș și porțiunii de 15 kilometri de drum. În acest moment, oamenii și-au făcut punți din scînduri sau bîrne din lemn pentru a putea trece dintr-un capăt al drumului în celălalt”, a mai spus ieri Ion Maftei.
La Tamași și Podu Turcului, comisiile locale au început încă de ieri să facă o primă evaluare a pagubelor produse în urma ploilor devastatorare.
Cea mai ploioasă lună iulie din ultimii ani
Ionuț Maftei a declarat ieri că, avînd în vedere fenomenele meteorologice care au cuprins, în aceste zile, întreg județul, luna iulie se dovedește a fi cea mai ploioasă lună din ultimii ani. Într-un interval de timp foarte scurt, au căzut precipitații care au depășit media lunară multianuală cu 10-15 litri pe metrul pătrat. Aversele înregistrate la sfîrșitul acestei săptămîni au făcut ca și nivelurile pe cursurile de apă să înregistreze creșteri de pînă la 34 de centimetri. Și cotele de atenție au înregistrat, pentru cîteva ore depășiri cu 20 de centimetri la Asău, sau cu 18 centimetri la Ciobănuș. „Mai grave au fost efectele pe care le-au avut precipitațiile căzute în cursul acestei luni în multe din localitățile județului. Au fost produse pagube mari, într-o perioadă scurtă de timp”, a mai spus Ionuț Maftei. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns