• grindina care a căzut sîmbătă în sudul județului a culcat la pămînt și puținele culturi care au rezistat în urma secetei • în cîteva zeci de minute, lanuri întregi de porumb au fost transformate în stufăriș • valoarea exactă a pierderilor va fi cunoscută în cursul zilei de astăzi, cînd o comisie va evalua pagubele produse de capriciile vremii
Potop și jale s-a abătut în aceste zile peste locuitorii mai multor comune din județul nostru. După ce timp de mai bine de două luni nu au avut parte de nici o picătură de ploaie, țăranii își văd acum distruse culturile nu de secetă, așa cum s-ar fi așteptat pînă nu de mult, ci de grindină. Sute, poate chiar mii de hectare de vii, livezi și culturi agricole distruse, zeci de copaci doborîți la pămînt, localități rămase preț de cîteva ceasuri fără curent electric, poduri și podețe stricate și kilometri de drumuri comunale înglodate în mocirlă. Cam asta este tot ceea ce a rămas în urma ploilor căzute sîmbătă seara în sudul județului și în mai multe comune aflate în jurul Bacăului. Cele mai afectate au fost comunele Răchitoasa, Motoșeni și Glăvănești, unde preț de aproape o jumătate de oră grindina a culcat la pămînt tot ceea ce a văzut în cale. „Ploaia a început pe la ora 18.00. A fost așa o furtună, de nu se vedea om cu om. Gheața, mare cam ca oul de vrabie, a bătut vreo 20 de minute”, ne-a povestit Ionel Zorilă, primarul comunei Răchitoasa. Nenorocirea care s-a abătut asupra locului a scos din casă toate autoritățile comunei. Ieri dimineață, un adevărat comandament de intervenție împotriva dezastrelor se adunase la sediul primăriei din Răchitoasa. Același lucru se întîmpla și la Glăvănești. „Am cerut ajutorul asistaților care beneficiază de ajutoare sociale în baza Legii 416. Vreo 30 de localnici au venit să ne ajute să decolmatăm podurile și podețele și să curățăm de nămol și mocirlă drumurile comunale. Drumul de la Glăvănești spre Podu Turcului, de exemplu, era rău și înainte, dar acum, după ploaie, devenise aproape impracticabil”, ne-a povestit Costică Bălan, primarul comunei Glăvănești.
Cele mai afectate sate au fost cele aflate mai spre sudul comunei. În satul Răzeșu puține sînt familiile care au scăpat fără să le fie atinse de grindină ogoarele de porumb, iar podul din satul Frumușelu a fost pus la pămînt. „Cred că aproape 50% din culturi au fost distruse. Cel mai mult au avut de suferit din cauza grindinei culturile de porumb. Păioasele au fost compromise mai de demult din cauza secetei. Grîul a rămas așa de mic, încît nu cred că o să poată fi prins de secerătoarea combinei”, mai povestește primarul Bălan.
La Motoșeni, din grîu, vii și culturile legumicole s-a ales praful
Și în comuna Motoșeni, grindina a făcut prăpăd pe unde a trecut. „A fost un nor cam furios pe aici prin zona noastră. Peste tot pe unde s-a scuturat, a semănat numai nenorocire”, povestește, zîmbind amar, Constantin Galița, primarul din Motoșeni. Cel mai afecate au fost satele din nordul comunei. Primarul Galița spune că dacă din culturile de porumb afecate de grindină se va mai reface ceva, din grîu, vii și culturile legumicole nu se va mai înțelege nimic. Ionuț Maftei, directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor Bacău, ne-a spus ieri că o echipă formată din inspectori ai Serviciului de Gospodărire a Apelor Bacău, Inspectoratul Județean de Protecție Civilă, Direcția Agricolă și Inspectoratul de Stat în Construcții vor merge astăzi prin comunele afectate de grindină pentru a se convinge la fața locului dacă a mai rămas ceva în picioare în urma dezastrului. „Vom face astăzi și o evaluare a tuturor pagubelor produse de grindină”, a precizat directorul Maftei. Și primarii comunelor afectate în urma furtunilor de la sfîrșitul săptămînii se așteaptă ca astăzi să fie asaltați de oamenii ale căror culturi au fost distruse pentru a solicita despăgubiri. „Vom încerca să îi sprijinim cum o să putem, însă este greu de spus dacă vor primi despăgubiri, cîtă vreme nu au avut asigurate culturile agricole”, este de părere primarul din Glăvănești. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns