• Tatiana Daniela Lungu este administratorul societății PEC-RT SRl din Onești • procurorii au emis mandat de reținere pentru complicitate la înșelăciune sub formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată • mandatul emis de procurori a fost confirmat de judecători, care au dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile
Procurorii Serviciului militar ai Parchetului Național Anticorupție (PNA) au reținut-o în dosarul „Mafia petrolului din armată” pe Tatiana Daniela Lungu, administratorul societății PEC-RT SRL din Onești, pentru înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Decizia luată de procurori a fost confirmată de judecătorii Tribunalului Militar Teritorial București, care au dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a inculpatei.
„Procurorii au stabilit că, în 2003, Tatiana Daniela Lungu a falsificat mai multe documente care atestau proveniența și calitatea produselor petroliere furnizate către SC Lorenzo Expres SRL din Satu Mare și, de aici, armatei, ajutîndu-l astfel pe Gabriel Lorenț, patronul firmei Lorenzo Expres, să livreze alte produse cu calități inferioare celor prevăzute în contractele încheiate cu două unități militare din București și Iași, cauzînd astfel un prejudiciu de peste 20 miliarde lei”, se spune în comunicatul remis de PNA. Cu alte cuvinte, Tatiana Lungu a falsificat niște documente prin care un reziduu petrolier a fost transformat ca în povești într-un produs petrolier superior, folosit drept combustibil la alimentarea centralelor termice. Cazul a devenit celebru după arestarea în urmă cu cîteva săptămîni de către PNA a patru ofițeri superiori ai armatei, care au fost mituiți de reprezentanții firmei Lorezo Expres SRL. Firma sătmăreană a cîștigat o licitație pentru achiziționarea de combustibil lichid tip III cu care urmau să aprovizioneze centralele termice ale armatei și să asigure în acest fel căldura în unitățile militare. Ofițerii au fost mituiți cu 835 milioane lei pentru a asigura derularea normală a contractului și plata la termen a contravalorii combustibilului.
În principiu sistemul era destul de simplu și de ingenios: autocisternele se încărcau de la Rafo Onești, cu „păcură cu sulf sub 1%”, produs inferior, scutit de accize, prețul fiind de 8,6 milioane de lei tona, fără TVA. Acest produs petrolier era transportat către unitățile militare din țară. Numai că în momentul în care transportul ajungea la unitatea militară lucrurile se schimbau brusc.
Javra rîioasă se transforma miraculos în dulău de rasă
Reziduurile sînt ultimele pe care le poate livra o rafinărie, fiind date cîteodată și pe gratis. Potrivit anchetatorilor, subprodusul cumpărat de firma Lorezo Expres era „îmbunătățit” în județul Bacău, la diverse firme din Onești și alte localități. Procurorii au descoperit ca una din firmele implicate este SC PEC-RT SRL Onești. În timpul transportului către unitățile militare, reprezentanții firmei din Onești schimbau documentele de calitate, mai precis buletinul de analiză al combustibilului transportat fiind așteptați la poarta unității miliare beneficiare de reprezentanții firmei care cîștigase licitația, Lorezo Expres SRL. Aceștia la rîndul lor aveau asupra lor un alt rînd de documente gata pregătite în care era trecut, de exemplu, “Combustibil ușor tip III”, la un preț de 18,8 milioane tona fără TVA care includea și acciza de circa 10 milioane pe tonă. În acest fel, bugetul statului a fost fraudat, prin neplata accizelor cu sute de milioane de lei la fiecare transport.
Țeapa era simplu de dus la îndeplinire, pentru că din documente reișea că Lorenzo livra armatei un produs mai scump cu aproape 10 milioane de lei tona, dar care este și accizat. În acest fel furnizorii dar și cei care îi ajutau încasau suprlusul provenit din diferența de calitate și dădeau și o țeapă satului prin neîncasarea accizei de aproape 500 de milioane de euro. Lorenzo Expres avea un contract cu MApN-ul pentru livrarea catre armata română a 4.000 de tone de CLU la unități militare înșirate de la Botoșani și pînă la București. Pînă la momentul descoperirii afacerii se livraseră circa 2.000 de tone de CLU. Din afacere se puteau cîștiga sume cuprinse între 250 și 400 de milioane de lei la fiecare cisternă. Bugetul statului era fraudat la rîndul lui prin neplata accizelor cu alte sute de milioane de lei la fiecare transport.
În acest dosar pînă în prezent sînt cercetați în stare de arest cinci inculpați, patru ofițeri superior și patronul firmei Lorenzo Expres iar alți opt învinuiți sînt cercetați în stare de libertate. Doi dintre aceștia sînt foști ofițeri superiori MApN. Faptele pentru care a fost arestată preventiv Tatiana Lungu sînt pedepsite cu închisoarea de la 10 la 20 de ani, ne-a informat PNA.
Autoritățile nu s-au mulțumit doar cu arestarea administratorului de la PEC-RT SRL din Onești. La începutul lunii noimebrie anul trecut, printr-o decizie a celor două camere ale Parlamentului societatea a fost radiată de pe lista agenților economici comercianți en-gross de uleiuri minerale. Decizia a survenit ca urmare a unor verificări și controale efectuate de Garda Financiară Bacău din care rezultă că nu mai sînt îndeplinite condițiile avute în vedere la autorizare. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns