• Onorică Palade, directorul firmei Fortius Trading, și Mihaela Dieaconu, fost funcționar bancar la Banca Română pentru Dezvoltare (BRD), sînt acuzați de acordarea de credite fără respectarea normelor bancare și fals în înscrisuri sub semnătură privată • directorul firmei și funcționarul bancar au profitat de faptul că soția patronului semnase mai multe ordine de plată în alb și au transferat banii la șase societăți comerciale, de unde i-a ridicat în numerar Palade • după efectuarea transferului de bani, funcționarea s-a angajat la firma Fortius Trading, pe post de contabil
Procurorii Serviciului Anticorupție Bacău au dispus trimiterea în judecată a inculpaților Onorică Palade, director al firmei Fortius Trading din Moinești, și Mihaela Dieaconu, fost operator de ghișeu la Banca Română de Dezvoltare (BRD), agenția Moinești. Ei sînt acuzați de acordare de credite fără respectarea normelor bancare și fals în înscrisuri sub semnatură privată. Potrivit unui comunicat de presă remis de Parchetul Național Anticorupție (PNA), cei doi s-au folosit de faptul că administratorul societății Fortius Trading, nimeni altcineva decît soția lui Palade, a făcut cerere și a obținut în luna mai 2002 un credit de patru miliarde de lei de la Banca Comercială Română (BCR) din Moinești. Aproape 2,5 miliarde de lei au fost transferați de administrator într-un cont al firmei, deschis la agenția BRD Moinești. Pînă aici totul a decurs legal, de aici încolo, însă, modul în care au fost folosiți banii a intrat în atenția procurorilor PNA.
În urma cercetărilor efectuate, ei au descoperit că banii au ajuns foarte rapid în contul a șase firme și de acolo au fost rifdicați în numerar de Onorică. „Profitîmd de faptul că soția sa era administratorul societății și semnase anterior mai multe ordine de plată în alb, inculpatul Onorică Palade a determinat-o pe funcționara agenției BRD Moinești să completeze în fals documente bancare, în baza cărora peste două miliarde de lei au fost transferate în contul a șase societăți comerciale, fără justificare economică”, precizează comunicatul remis de Biroul de presă al PNA. Cu alte cuvinte, Onorică și funcționara au transferat în contul a șase firme niște bani pe care societatea Fortius Trading nu-i datora, iar după transfer, ei au fost ridicați în numerar, tot de Palade. Procurorii au mai reținut și faptul că directorul firmei Fortius Trading a schimbat destinația creditului acordat și și-a asigurat un folos material, infracțiune pedepsită de legile românești. Dosarul va fi înaintat spre soluționare Judecătoriei Moinești.
Firma Fortius Trading este una dintre beneficiarele petrolului procesat la Rafinăria Dărmănești
Firma Fortius Trading, al cărei obiect de activitate este comerțul cu ridicata, a beneficiat de o parte din petrolul procesat la Rafinăria Dărmănești. Fortius Trading figurează pe lista întocmită de SNP Petrom în procesul de faliment al Rafinăriei Dărmănești ca fiind beneficara unei cantități de petrol în valoare de 50 de milioane de lei la capitolul „clienți incerți”, ceea ce în accepțiunea specialiștilor înseamnă că datoria nu va mai putea fi recuperată. Petrolul la care face referire SNP Petrom provenea din cantitatea de 270.000 de tone de țiței care a fost trimisă la Rafinăria Dărmănești pentru procesare la începutul anului 2000 și care a dispărut fără urmă. Contractul respectiv a adus SNP Petrom o gaură de peste 250 de miliarde de lei.
Prin acest contract, SNP Petrom a trimis 270.000 de tone de petrol pe care rafinăria trebuia să-l proceseze și apoi să-l și vîndă în numele SNP, contra unui comision, urmînd să vireze în contul SNP Petrom sumele obținute. Contractul prevedea că dreptul de proprietate aspra petrolului aparținea SNP Petrom pînă la vînzarea acestuia. Numai că SNP Petrom nu a văzut nici un leu. Cu alte cuvinte, rafinăria Dărmănești și-a însușit cele 275.000 de tone de petrol și le-a vîndut, sub formă de produse, fără să dea nici un ban proprietaruluide drept, SNP Petrom. O parte, infimă ce-i drept, a ajuns și la firma Fortius Trading, al cărui director a fost trimis în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată și schimbarea destinației creditului bancar. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns