Comisia națională de cercetare-dezvoltare și inovare a Partidului Național Liberal (PNL) s-a întrunit la Pitești la jumătatea acestei luni, prilej cu care a lansat la nivel național „Programul politic de guvernare liberală în domeniul cercetării-dezvoltării și inovării”. Comisia a ales acest oraș pentru că aici funcționează Institutul de cercetare nucleară, iar membrii acesteia au ținut să se pună la punct cu problemele actuale din domeniu.
La acțiunile de la Pitești au paticipat toți cei 29 de membri ai comisiei naționale a PNL pentru cercetare-dezvoltare, comisie condusă de Mircea Pușcă – în calitate de președinte, Valerian Vreme – vicepreședinte, Constantin Vlase – secretar și Victor Aurel Andrei – raportor. Mircea Pușcă – fost secretar de stat pentru probleme de cercetare – dezvoltare în perioada 1996 – 2000 este vicepreședintele organizației Cluj a PNL, cercetător și președintele consiliului de administrație al Institutului de tehnică de calcul și Informatică din Cluj-Napoca. Valerian Vreme conduce organizația PNL Onești și este adminsitratorul unor firme din domeniul informaticii și al tehnicii de calcul. Din comisia națională mai fac parte nume cunoscute în lumea cercetătorilor, al oamenilor de afaceri și al oamenilor politici, între care Stelian Sergiu Iliescu și Napoleon Pop.
„A fost cel mai potrivit prilej pentru a lansa programul politic al partidului în domeniul cercetării și dezvoltării, precum și al inovării – ne-a declarat vicepreședintele comisiei, Valerian Vreme -, pentru că la Pitești funcționează un institut cu activitate într-un domeniu de vîrf al științei și tehnologiei universale, dar și pentru că tot aici s-a organizat, în aceeași zi, și reuniunea cu tema „Cercetarea nucleară în România – trecut, prezent și viitor”. PNL are un cuvînt de spus în dezvoltarea economic-socială a României, în general, și, în special, în domeniul cercetării și dezvoltării, domeniu pe care îl monitorizează în vederea aderării țării noastre la Uniunea Europeană”.
Doisprezece pași pentru dezvoltarea cercetării românești
Programul lansat de PNL pornește de la analiza situației actuale în domeniul cercetării în România, după anul 1989 – a interesului arătat de statul român prin guvernările succesive în a aloca resursele necesare dezvoltării și cercetării fundamentale și aplicative și în a organiza un sistem aflat, altfel, la mare cinste în țările dezvoltate. El pornește, astfel, de la concluzia că cercetarea a rămas cenușăreasa dezvoltării în România, un domeniu lipsit de fondurile necesare, cu o bază tehnico-materială uzată moral și fizic și cu o forță de muncă împuținată și îmbătrînită. De asemenea, Programul pune realitatea românească în paralel cu tendințele din Uniunea Europeană, în care cercetarea și dezvoltarea sunt priorități ale programelor de guvernare. „Diferențele sunt flagrante – a precizat Valerian Vreme -, de aceea noi am lansat acest program pentru a demonstra cum poate România răspunde pozitiv cerințelor articolului 17 privind știința și cercetarea, din Acordul de aderare a României la Uniunea Europeană”. Numai pentru acest an, România și-a asumat sarcina ca, în virtutea acordului, să aloce din Produsul Industrial Brut patru procente.
Programul PNL cuprinde, în acest sens, 12 principii de bază ale dezvoltării cercetării în România, primul fiind creșterea capacității de elaborare și de aplicare a politicilor în domeniu și corelarea acestora cu alte politici guvernamentale. De asemenea, se au în vedere creșterea capacității de planificare în concordanță cu tendințele europene și cu acordurile încheiate în acest sens, stimularea inovării și a difuziei acesteia, a activităților din parcurile tehnologice și industriale și finalizarea reformei finanțării bugetare într-un sistem competițional deschis, transparent.
Programul oferă soluții și pentru diversificarea surselor de finanțare a programelor de cercetare-dezvoltare, pentru stimularea apariției unor instituții finanțatoare, dar și pentru transparența finanțării și a administrării fondurilor. Liberalii pun, astfel, accent pe stimularea implicării organizațiilor neguvernamentale în acest domeniu, pentru dezvoltarea parteneriatului internațional, dar au în vedere și crearea unui mediu de lucru proprice cercetării și pentru dezvoltarea resursei umane în acest domeniu. (Petru DONE)
Lasă un răspuns