• aceștia sînt lucrători la secția de lînă și nu vor primi nici un salariu compensatoriu, ci doar indemnizația de șomaj • AJOFM a realizat ieri serviciile de preconcediere
Seria de disponibilizări din județul nostru cu o parte a muncitorilor de la societatea Pobac SA Bacău. Unitatea și-a anunțat intenția de a trimite în șomaj muncitori încă din luna august, dar zilele acestea s-au concretizat disponibilizările. Lista nominală cu disponibilizați înregistrată la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău cuprinde un număr de 147 de persoane. După negocierile cu sindicatul, toate au căzut victimă șomajului. Termenul limită stabilit pentru ca persoanele disponibilizate să părăsească societatea Pobac a fost 29 septembrie. În cursul zilei de ieri, reprezentanții instituției care are în grijă șomerii a efectuat serviciile de preconcediere. Șomerii au fost informați asupra actelor pe care trebuie să le prezinte în vederea întocmirii dosarului de șomaj, a locurilor de muncă vacante din acel moment de pe piața muncii, a modului în care își pot primi indemnizația de șomaj și despre posibilitățile de calificare profesională. „Pentru că sînt multe persoane disponibilizate am hotărît ca serviciile de preconcediere să se desfășoare în două serii. Una dimineața și una după amiaza. Șomerii s-au arătat foarte îngrijorați de ceea ce le rezervă viitorul. Cel mai mult au dorit să afle despre cursurile de calificare pe care le organizăm și posibilitățile lor de reconversie profesională. Pentru muncitori s-au propus cursuri de confecționeri îmbrăcăminte, dulgheri, zidari, iar pentru cei cu studii mai ridicate cursuri de operare calculator și contabilitate”, ne-a declarat Octavian Țicău, director executiv la AJOFM Bacău.
Conducerea Pobac și-a motivat gestul prin reducerea vînzărilor de pe piața internă și externă și creșterea costurilor la materii prime și la energie. „În unitatea noastră lucrează peste 800 de salariați, așa că trebuie să îi protejăm pe ceilalți 700. Asta este soluția pentru moment. Muncitorii cuprinși în programul de disponibilizare provin de la una dintre secțiile noastre care a fost închisă pentru că mergea în pierdere. Pe viitor, vom încerca să reorganizăm și să retehnologizăm anumite sectoare pentru a putea rechema o parte din oameni la muncă”, ne-a declarat Ana Cazacu, director general la Pobac SA. Din totalul persoanelor ce vor fi disponibilizate, 137 sînt muncitori, opt maiștri, iar alte două persoane au atribuții tehnice și economice. Șomerii de la Pobac nu primesc plăți compensatorii. Ei vor fi înscriși la AJOFM Bacău și vor beneficia de indemnizația de șomaj în funcție de vechimea în muncă. Muncitorii care au o vechime în muncă de pînă la cinci ani vor primi indemnizația pe șase luni, cei cu vechime între cinci și zece luni vor primi pe o perioadă de nouă luni, iar angajații care au muncit la Pobac mai mult de zece luni vor primi ajutorul de șomaj pe o perioadă de 12 luni. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns