Prima probă scrisă din cadrul examenului de Bacalaureat 2014, cea la Limba și literatura română, a dat ceva de furcă absolvenților de clasa a XII-a atât din promoția prezentă, cât și din promoțiile anterioare, deși, la modul general, aceștia au recunoscut că „oricine a participat la ore”, chiar fără pregătiri suplimentare, ar fi trebuit să treacă lejer peste subiecte.
Mai relaxați, după examen, au părut a fi absolvenții de la profilul uman, cei mai mulți dintre cei care a fost de acord să stea de vorbă cu noi recunoscând că se așteptau la poezie și că, per ansamblu, „chiar n-a fost greu”. „Mi s-a părut ușor – ne-a spus Loredana, absolventă a Colegiului Național «Gheorghe Vrănceanu», profil uman – mă așteptam la acest gen de subiecte și am fost chiar relaxată. Sper să iau undeva în jur de 8,50”. Dominic, absolvent al Colegiului Național Catolic „Sf. Iosif” din Bacău, tot la profil uman, a fost ceva mai reticent, dar nu dezamăgit, neapărat, de subiecte. „A fost OK – ne-a mărturisit Dominic, proaspăt ieșit din examen -, nu mă așteptam la poezie, speram la Moromeții, dar a fost OK. Mă aștept la o notă între 7 și 8”.
Aceleași reacții le-am întâlnit și la absolvenții de profil real, „nenorocirea” cu poezia fiind chiar ușor mai mare. „A fost bine, am avut ceva emoții, dar m-am descurcat – ne-a zis Emi -, despre tema și viziunea asupra lumii a lui Eminescu aveai ce scrie. Eu m-am autoevaluat pentru o notă de peste 8”. La rândul lui, Alexandru ne-a mărturisit că, deși subiectele au fost accesibile, el ar fi preferat „un Moromeții”. „M-am descurcat bine – a zis Alexandru -, nu eram pregătit pentru poezie chiar atât de bine, dar am fost prezent la toate orele de Română în timpul anului școlar, iar asta m-a ajutat foarte mult. În aceste circumstanțe, estimez că voi lua în jur de 8, ce-i drept pentru proză eram mult mai pregătit”.
Candidații, atât de la profilul real, cât și de la uman, au avut de rezolvat câte trei subiecte, primul fiind de natură să certifice noțiunile teoretice dobândite de elevi pe parcursul anilor de liceu, cel de-al doilea punând la încercare capacitatea de înțelegere și argumentare a unui text, iar cel de-al treilea – piatra de încercare – fiind de natură să descopere atât cunoștințele candidaților legate de literatură, genuri, încadrări, cât și creativitatea acestora. Astfel, candidații de la profil uman au avut de răspuns la câteva cerințe legate de vocabular și teorie literară pe marginea unui text la prima vedere din Donna Alba de Gib Mihăescu, la al doilea subiect au avut de scris un text argumentativ având ca temă activitatea de îndrumare a lecturii, iar la al treilea un eseu depre tema și viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat din autorii, la alegere, Ion Barbu, Tudor Arghezi sau Nichita Stănescu. Celor de la profil real le-a „picat” la al treilea subiect crearea unui eseu pe marginea temei și viziunii poetice la Mihai Eminescu, la al doilea au avut de argumentat părerea despre rolul campaniilor de promovare a unui stil de viață sănătos, iar la primul subiect au avut de demonstrat câteva cunoștințe teoretice pe marginea unui text la prima vedere din „Omul din vis” de Cezar Petrescu.
Potrivit Calendarului de examen stabilit a nivel național, marți, 1 iulie, are loc proba la Limba și literatura maternă, iar miercuri candidații se vor confrunta cu cea de a doua „grea” probă scrisă, cea la materia obligatorie a profilului. Pe 4 iulie va avea loc și ultima probă din examenul de Bacalaureat 2014, sesiunea de vară, cea la alegere a profilului și specializării. Primele rezultate vor fi aflate de către candidați pe 7 iulie, iar pe 11 iulie se vor afișa rezultatele finale, după contestații. Între 8 și 18 iulie vor avea loc înscrierile pentru sesiunea de toamnă a examenului de Bacalureat, care se va desfășura între 18 și 29 august, cu afișarea rezultatelor finale, după contestații, pe 4 septembrie.
Lasă un răspuns