• decizia Casei Naționale de Sănătate, ca medicii să-și încheie polițe de asigurare profesională în euro, este criticată de Colegiului Medicilor din Bacău • asociația profesională a medicilor așteaptă abrogarea deciziei emise în luna martie • șefii Casei Județene de Asigurări sînt de părere că fără să fie obligați să plătească polițe substanțiale, medicii nu se vor teme vreodată de eventualele greșeli profesionale
Decizia prin care medicii și farmaciștii sînt obligați anul acesta să încheie polițe de asigurare, cu valori înscrise între 60 și 150 de euro, numai cu patru scocietăți de asigurare, continuă să trezească dispute în interiroul sistemului sanitar. Emisă în luna martie și pusă în aplicare în județul Bacău în aprilie, decizia a stîrnit de la început nemulțumiri. Medicii au acuzat Casa Națională (CN) de concurență neloială, întrucît i-a obligat să încheie polițe de asigurare scumpe doar cu societățile Asirom, Ardaf, Țiriac și Astra.
Primii care au amînat pînă în ultimul moment plata asigurărilor profesionale au fost medicii de familie, aceștia fiind și cei care au cerut în instanță abrogarea deciziei președintelui CN. Protestului lor li s-a alăturat și Colegiul Medicilor (CM), care susține că respectiva decizie încalcă Ordinul 150, în baza căruia funcționează sistemul sanitar. „Obligativitatea încheierii de polițe numai cu patru societăți alese de președintele Casei Naționale este abuzivă. Ea încalcă un articol din Ordonanța 150, care spune că societățile cu care furnizorii de servicii medicale încheie polițe trebuie să fie autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor și să aibă contract de reasigurare. În toate județele din Ardeal, casele de asigurări nu și-au obligat medicii să respecte această decizie, întrucît ei înșiși au considerat-o fără temei legal. Mă întreb de ce la Bacău, în condițiile în care în fruntea casei se află un jurist, nimeni nu a sesizat această inadvertență”, se întreabă doctorul Neculai Filipescu, președintele CM. El se află și în posesia unor adrese prin care Ministerul Sănătății răspunde memoriilor înaintate de forul băcăuan și prin care se recunoaște că hotărîrea președintelui CN de a-i obliga pe medici să semneze contracte numai cu patru societăți nu are temei legal și ar trebui abrogată. „Două adrese ale Ministerului Sănătății, una semnată de consilierul juridic, iar cealaltă de la cabinetul ministrului, specifică faptul că decizia Casei Naționale nu are temei legal și că s-a transmis deja președintelui că prevederea respectivă trebuie abrogată”, a continuat doctorul Filipescu.
Medici asigurați pentru culpă medicală pe un dolar
Principalul motiv pentru care medicii s-au revoltat a fost cel legat de valoarea crescută a primelor de asigurare, dar și limitarea societăților cu care au dreptul să intre în contract. Reprezentanții Casei Asigurărilor de Sănătate (CAS) din Bacău nu au primit încă vreo adresă prin care să fie anunțați că decizia din martie este abrogată, dar ei sînt convinși că doar cu polițe semnificative medicii vor fi obligați să ofere servicii medicale de calitate oricărui pacient. „Nu este adevărat că decizia președintelui Casei Naționale contravine Ordinului 150. Cîteva articole mai departe de cel citat de Colegiul Medicilor, ordinul spune că acreditarea societăților de asigurare pentru sistemul sanitar o face Casa Națională. Așa s-a întîmplat și anul acesta și în ceilalți ani. În cinci ani de cînd medicii sînt obligați să încheie polițe de asigurare nu a existat nici un caz de culpă medicală. Într-un sistem medical normal, care respectă calitatea actului medical, un chirurg care îți lasă pensa în burtă sau pansamentul trebuie să plătească despăgubiri serioase”, ne-a declarat Dan Stoica, director de contractări al CAS. Finanțatorii sistemului medical spun că, pînă anul acesta, medicii au tratat cu superficialitate responsabilitățile pe care le au față de un pacient căruia i-a creat suferință în plus din cauza unor manevre greșite. „La Onești au fost medici care au încheiat polițe de asigurare de un dolar, iar Spitalul Județean a încheiat la începutul anului 2003 o poliță de 15 milioane de lei pentru tot personal medico-sanitar. În medie, un medic sau o asistentă din spitalul Bacău are de plătit pe lună o asigurare profesională de 1.250 de lei. Aceasta nu este o poliță serioasă și nici un pacient care vrea să dea în judecată un medic vinovat de culpă medicală nu va găsi un avocat să se lupte pentru el. Calitatea actului medical va fi un subiect serios atunci cînd medicul va ști că greșelile față de pacient se plătesc scump”, a mai adăugat Stoica.
Pentru o primă de asigurare în valoare de 150 de euro pe an, un chirurg sau un stomatolog poate să plătească pacienților față de care greșește despăgubiri în valoare de 125.000 de euro. Medicii din spitale nu s-au înghesuit să-și încheie polițele potrivit noilor reglementări. Pînă la sfîrșitul lunii iulie, ei trebuie însă să intre în legalitate, întrucît directorii de spitale au semnat la CAS o declarație pe propria răspundere prin care își asumă responsabilitatea că medicii și asistenții din subordinea lor respectă prevederile CN. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns