În virtutea bunei colaborări pe care Inspectoratul de Poliție al Județului Bacău o are cu redacția ziarului dumneavoastrã și a dorinței comune de a găsi adevărul, vă rugăm respectuos să primiți cîteva precizări referitoare la articolul „Mafia lemnului are susținere la nivel înalt”, publicat în numărul din data de 22 iulie 2004.
Acest material susține declarațiile administratorului S.C. MILEA IMPEX S.R.L., Milea Gheorghe, care acuză persoane influente din sfera politicului și administrației publice ce ar fi implicate în exploatarea ilegală a fondului forestier al județului Bacău și faptul că organele abilitate să intervină pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice nu acționeazã eficient. Considerăm că pentru formarea unei opinii obiective cu privire la acest subiect ar fi util să publicați și informații despre activitățile întreprinse de instituția noastră împreună cu colaboratorii pe această linie de muncă.
În scopul prevenirii și combaterii delictelor silvice, în cooperare cu Direcția Silvică Bacău, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și Cinegetic Bacău, Garda de Mediu, Jandarmeria, Garda Financiară – în baza protocoalelor întocmite -, efectivele de poliție în perioada 2001 – 2004 au organizat și executat peste 5.800 acțiuni și controale în fondul forestier de stat și privat, patrulări în fondul forestier și verificãri la instalații de debitat material lemnos, concretizat în constatarea și soluționarea unui număr de 4.544 infracțiuni silvice cu un prejudiciu total de 15,96 miliarde lei, recuperat în proporție de 72,8 %. Au fost cercetate un număr de 2.737 persoane, pentru care s-au făcut propuneri de trimitere în judecată. Cu ocazia activităților preventive executate au fost aplicate un număr de 2.745 sancțiuni contravenționale, în valoare de 24.512.000.000 lei, confiscîndu-se cantitatea de 10.627 metri cubi bușteni și cherestea, în valoare de 14,3 miliarde lei, precum și 10.726 „Pomi de Crăciun”. Societățile comerciale- „KINANA TRADING” SRL Agăș și „PELAL TRADING” SRL Agăș – menționate în articol, au făcut obiectul verificărilor poliției avînd ca urmare întocmirea unor dosare penale înaintate cu propuneri legale parchetului. Nici una dintre societăți nu mai funcționează pe raza județului Bacău.
În urma unui control efectuat în cursul anului 2004 de polițiști împreună cu reprezentanți ai GĂRZII FINANCIARE și DIRECȚIEI SILVICE la firma S.C. „MASTER WOOD” SRL Comănești, administrată de cetățenii sirieni ASAAD FIDA, ASAAD HAYTHAN și HALA OTHMAN, s-a luat măsura confiscării sumei de 8 miliarde lei, sancțiune contravențională aplicată pentru achiziții ilicite de masă lemnoasã provenită de la unele firme cu sedii în județul Suceava. La nivelul Poliției Județene Bacău se află în lucru 187 dosare penale privind delicte silvice, în care sînt cercetate 243 persoane. Activitățile executate și rezultatele obținute sînt analizate săptămînal, în comanda inspectoratului.
Conducerea Inspectoratului de Poliție al Județului Bacău mulțumește tuturor celor care sesizează neajunsurile ce mai apar uneori în activitatea noastră, sprijinind în acest fel eforturile pentru îmbunătățirea activității și imaginii instituției pe care o reprezintă.
Lasă un răspuns