In prag de nou an scolar, conducerea Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Bacau a purtat discutii cu reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Bacau, Inspectoratului de Jandarmi Judetean (IJJ) Bacau, Gruparii Mobile de Jandarmi (GMJ) Bacau, Politiei Locale Bacau, Consiliului Judetean (CJ) Bacau si ai Prefecturii Bacau, pentru a pune la punct planul de masuri privind siguranta elevilor in anul scolar 2012 – 2013.
La initiativa IPJ Bacau a fost realizat Planul cadrul de cooperare pentru asigurarea climatului de siguranta publica in incinta si zona adiacenta unitatilor de invatamint preuniversitar. „Au fost stabilite astfel principiile de cooperare dar si atributiile fiecarei institutii implicate in crearea unui climat de siguranta in scoli in apropierea acestora.
Astfel, fiecare unitate de invatamint va fi inclusa in itinerariile de patrulare auto si pedestre ale politiei, iar la fiecare scoala vor fi afisate datele de contact ale politistului de proximitate, pentru o mai buna comunicare. Echipajele de politie vor fi prezente, zilnic, in zona intrarilor in scoli, in intervalele orare in care se efectueaza intrarea si iesirea de la cursuri a elevilor.
Politistii vor fi prezenti totodata si in zona unitatilor de invatamint care detin terenuri de sport ce sunt frecventate de un numar mare de copii atunci cind elevii nu au cursuri”, a declarat comisarul sef Vasile Oprisan, seful Inspectoratului de Politie Judetean Bacau. In ceea ce priveste numarul infractiunilor, acestea au scazut cu 26 la suta fata de anul scolar precedent. Totodata, numarul elevilor autori ai unor infractiuni a scazut in anul scolar 2011 – 2012 cu 35 la suta, iar numarul elevilor victime ale unor infractiuni a scazut cu 19,5 la suta.
Paza in mediul rural
In anul scolar 2012 – 2013, autoritatile vor acorda o mai mare atentie unitatilor de invatamint din mediul rural. Seful IPJ Bacau a spus ca politistii din structurile de prevenire, de proximitate si de la posturile comunale au intilniri in aceasta perioada cu reprezentantii scolilor, cu parintii si elevii.
„Este foarte important ca la nivelul scolilor din mediul rural sa fie asigurata paza in scoli. Astfel, va scadea numarul infractiunilor, iar copiii nu vor mai fi victimizati”, a adaugat Oprisan. In ceea ce priveste furturile, cele mai multe au fost comise la orele de educatie fizica, atunci cind elevii si-au lasat bunurile de valoare nesupravegheate. De-a lungul timpului, politistii au stabilit ca autorii fie au fost din scoala, fie au venit din exterior.
Siguranta – inainte de toate
În ceea ce priveste începutul anului scolar, ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa a solicitat o maxima prudenta pe linia asigurarii ordinii publice în preajma unitatilor de învatamint dar si o informare preventiva în rindul parintilor.
În acest sens, prefectul judetului Bacau, Claudiu Octavin Serban a solicitat Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta desfasurarea de controale privind prevenirea si stingerea incendiilor si verificarea planurilor existente în unitatile de învatamint. (R.I., S.P.)
Lasă un răspuns