• șapte polițiști de la Circulație și Evidența Populației vor ajunge în fața Comisiei de Disciplină a IJP Bacău • șefii IJP Bacău încearcă să descopere cum de s-au emis cărți de identitate false cu care s-au obținut permise de conducere, fără ca nimeni să observe asta pînă acum • în alte cazuri, oameni care au numai două clase, dar care au obținut de la școli adeverințe false cum că ar fi absolvit opt clase, au trecut fără probleme proba de sală pentru carnet
Nu mai puțin de șapte polițiști de la Serviciul Poliției Rutiere și de la Serviciul de Evidență Informatizată a Persoanei Bacău vor ajunge în această săptămînă în fața Comisiei de disciplină a Inspectoratului Județean de Poliție Bacău. Declarația aparține comisarului șef Vasile Vrabie, șeful IJP Bacău, și a fost făcută ieri, în cadrul unei conferințe de presă în care a analizat activitatea polițiștilor băcăuani în primul semestru al acestui an. Șeful Poliției județene nu a făcut public numele polițiștilor care vor trebui să răspundă în fața superiorilor, însă a precizat că este vorba de cazuri de neglijență în serviciu. „Am descoperit cîteva cazuri de cărți de identitate false cu
ajutorul cărora posesorii au intrat în posesia permiselor de conducere, fără ca cineva să sesizeze acesest lucru. Tot cu adeverințe false după actele de studii s-a ajuns în situația ca oameni care au terminat două clase să reușească la proba de sală, sau, ceea ce este și mai grav, să figureze ca fiind plecate din țară la data la care au susținut și au reușit la examen. În timpul controlului am mai descoperit un caz în care candidații au schimbat formularele de examen între ei, fără ca polițistul supraveghetor să observe. În toate aceste situații am luat măsura anulării permiselor de conducere obținute în mod fraudulos”, a declarat comisarul șef Vasile Vrabie.
Acesta a mai adăugat că o parte dintre polițiștii ce vor apărea în fața Consiliului de disciplină și care vor fi găsiți vinovați vor fi sancționați pe loc, iar cei care au comis fapte mai grave vor intra în atenția Ministerului Administrației și Internelor. Totodată, la nivelul IJP Bacău se va declanșa o anchetă prin instituțiile de învățămînt din județ care au eliberat adeverințe de școlarizare false, care le-a dat posibilitatea analfabeților să obțină permis de conducere.
Falsul de la Evidența Populației s-a putut realiza relativ simplu: titularul buletinului de identitate se prezenta la ghișeu, unde arăta dosarul, după care lua actele și le preda unei alte persoane, care intra în camera de preluare imagini. În acest fel, cartea de identitate avea numele real al titularului, în timp ce fotografia era a unei alte persoane. A existat și o situație în care s-a dovedit că noua carte de identitate era falsificată aproape perfect, cu ajutorul unei aparaturi de ultimă generație. În ceea ce privește cazurile de fals și de substituire de persoane de pe permisul de conducere, acestea nu ar fi ieșit poate la iveală, dacă în urmă cu aproximativ o lună nu s-ar fi petrecut un accident de circulație, în urma căruia șoferul a fugit de la locul faptei. Cînd a fost găsit, polițiștii și-au dat seamă că fizionomia nu corespundea cu cea din cartea de identitate, și că respectiva persoană nici măcar nu știa să scrie și să citească.
Ultima „furtună” la nivelul Serviciului Rutiere s-a abătut acum cîteva luni, cînd majoritatea ofițerilor examinatori au fost înlocuiți, în urma suspiciunilor legate de modul de obținere a permiselor de conducere. Comisarul șef Vrabie spune că și de această dată unor polițiști li se va retrage dreptul de examinare, însă după o anumită perioadă, stabilită de Consiliul de disciplină, vor putea reveni la vechile funcții. (Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns