• mai marii Poliției băcăuane s-au plîns că au oameni puțini și că fondurile scad de la an la an • ei spun că, deși județul Bacău stă mai bine din punct de vedere economic decît altele, ei au ajuns să împrumute din județele vecine grilaje metalice, folosite în cazul manifestațiilor • șeful Secției 1 Bacău susține că sediul în care lucrează arată ca o cocină • jandarmii sînt atît de săraci, încît nu au nici bani pentru cîteva stații radio
Polițiștii băcăuani nu au oameni suficienți. Funcțiile existente în schema de personal ar fi de-ajuns, sună bine ca titulatură, însă nu sînt bani pentru noi angajări. Activitățile pe care și le propun polițiștii nu pot fi puse în practică, din lipsă de oameni. Mașinile din dotarea polițiștilor sînt foarte vechi. 75 la sută dintre acestea ar fi trebuit de mult casate. Totul pleacă de la bani. Șefii Poliției au recunoscut deschis că nu s-ar fi plîns, dacă nu ar fi constatat că, din 2000 încoace, fondurile alocate sînt din ce în ce mai mici. Practic, polițiștii au tras un semnal de alarmă, avertizînd că, atîta vreme cît ei nu-și pot face treaba, nici populația nu este în siguranță.
Primul care a descris problemele majore ale polițiștilor băcăuani a fost comisarul șef Nelu Niță, șeful Poliției Municipiului Bacău. El a explicat că, pînă în iulie 2003, rata criminalității în oraș a fost destul de redusă și că, deși au avut bani și efective reduse, polițiștii băcăuani au făcut totul ca infracționalitatea să scadă. În semestrul doi al anului trecut, mai exact în octombrie, noiembrie și decembrie, după eliberarea mai multor pușcăriași, numărul cazurilor s-a dublat, ajungînd la cîte cazuri existaseră în tot anul 2002. Nelu Niță a explicat că el salută înființarea unor noi structuri în subordinea ministerului de resort, dar a sugerat ca cei cu rol de decizie să-și mai îndrepte atenția și spre polițiile municipale, unde banii alocați sînt prea puțini, iar personalul, în mare criză. „Gradul de oboseală și stresul ar putea să-i facă pe polițiști să nu mai reacționeze eficient. Noi cerem să ni se aloce fonduri pentru acoperirea funcțiilor măcar la un nivel acceptabil. Autoturismele pe care le avem sînt puține și foarte vechi. Circa 75% dintre ele au atins norma de casare. Circulăm însă în continuare cu ele, fiindcă nu avem altele”, a atras atenția comisarul-șef Niță.
Ar mai trebui măcar 200 de agenți
Șeful Poliției Municipiului a adăugat că nici din școlile de poliție nu vin cadre noi, fiindcă, în general, fiecare absolvent este repartizat în localitatea de unde provine. La rîndul său, Iulian Mănăilă, șeful Serviciului de Ordine Publică, a atras atenția că ultimele promoții care au fost, pe lîngă că erau puține, nici n-au dat polițiști prea bine pregătiți. Și Vasile Oprișan, adjunctul șefului Inspectoratului Județean de Poliție Bacău, s-a plîns de lipsa de personal. „La nivelul întregului județ este o lipsă de circa 200 de agenți și de foarte mulți ofițeri, pentru care posturile apar în schema noastră, dar sînt neocupate”, a explicat și Vasile Oprișan.
„Sediul Secției 1 parcă-i o cocioabă de la Mîlosu”
Mult mai tranșant a fost comisarul – șef Constantin Șoșu, șeful Secției 1 Poliție. El a început prin a spune că are atît de puțini oameni, încît nu are pe cine să trimită seara pe străzi pentru a menține ordinea publică. „Avem în schemă 55 de cadre, dar ne lipsesc 22. Printre ei, șeful formațiunii de ordine publică, șeful de la judiciar și ofițerul de la furturi auto. Eu vă rog să ridicați problema noastră la Autoritatea Națională de Ordine Publică. Foarte multă lume se întreabă unde-s polițiștii, cînd e vreun eveniment. Păi, nu-s! De unde să-i luăm?”, s-a plîns comisarul șef.
El a atins apoi și problema dotării precare. „În 2000, cînd ne-am mutat în sediul de lîngă Aerostar, aveam patru camere. Anul trecut, s-au mai lipit patru birouri. Să vă spun că ne curge apa pe pereți iarna, că n-am putut să rezolvăm problema asta nici acum?! Stau între 5 și 7 lucrători într-un birou. Sînt unele birouri fără geamuri și, ca să le aerisim, trebuie să deschidem ușile de la celelalte birouri. Mă uit la fețele oamenilor și, după trei – patru ore, sînt verzi. Și cei de la arestul poliției au un geam! Noi chemăm oameni la secție, nu avem un scaun pentru ei să stea. Nu ai unde să discuți cu ei, că în birouri lumea lucrează, se fac anchete. Ca să nu mai spun că sediul de vizavi de noi, cel de la Protecția Copilului, arată ca un palat, iar al nostru zici că-i o cocioabă, de la Lipova sau de la Mîlosu”, a spus Constantin Șoșu.
Jandarmii au mai cerut o sută de angajați
Nici jandarmii nu au putut prezenta o situație mai roz. Ei au atras atenția că pentru acest an au în intenție să deschidă puncte în 16 localități. Gestul lor e motivat de nevoia de jandarmi în zonele respective, pentru menținerea ordinii. Asta nu înseamnă, însă, că jandarmii stau mai bine la capitolul personal. „Am mai avea nevoie de cel puțin o sută de jandarmi angajați”, au spus șefii jandarmilor băcăuani. Ei au explicat că s-a ajuns în situația paradoxală ca unii primari să le înființeze posturi, cu tot ce trebuie, iar ei să nu poată duce jandarmi în zonă, fiindcă nu îi au.
Și jandarmii s-au plîns că nu au mașini suficiente. Ba, ca o dovadă a sărăciei în care se zbat, ei au povestit că lucrează cu niște stații radio antice. „Stațiile radio pe care le avem nu rezistă decît vreo 4 – 5 ore, nu opt, cît ține tura. Așa că jandarmii acționează uneori în orb, fără să poată ține legătura cu noi”, au mai spus șefii de la Jandarmi.
Sîntem mai grozavi decît alții doar la nivel declarativ
Vasile Lupu, șeful Autorității Teritoriale de Ordine Publică, le-a cerut reprezentanților diverselor instituții ale poliției locale și județene, dar și jandarmilor să îi prezinte pînă la următoare întîlnire o situație a necesarului existent. Dacă problema cadrelor nu poate fi rezolvată, fiindcă Ministerul Finanțelor ar trebui să deblocheze bani pentru noi angajări, partea materială ar mai putea fi remediată, prin fonduri alocate de la Consiliul Județean și de la cel local. Încă un argument că polițiștii și jandarmii băcăuani se zbat în sărăcie este că ei nu au nici măcar garduri metalice de care se pot folosi în timpul manifestațiilor. Reprezentanții celor două instituții au spus că, toamna trecută, cînd au fost aduse moaștele Sfîntului Dimitrie la Biserica din Narcisa, au împrumutat vreo trei sute de garduri metalice de la polițiile din Iași, Botoșani și Suceava. Asta, deși județul Bacău e cu mult mai sus din punct de vedere economic decît județele vecine. Un atu care nu se vede, însă, și în realitate. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns