– politistii de la Compartimentul de Analiza si Prevenirea Criminalitatii, Politia de Proximitate, reprezentanti ai Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Bacau si Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane le vorbesc zilele acestea bacauanilor despre cum sa nu devina victime ale infractorilor
Conducerea Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Bacau a dat startul manifestarilor dedicate „Saptaminii prevenirii criminalitatii”, desfasurate in perioada 24 – 28 septembrie 2012. Ajunsa la cea de-a saptea editie, aceasta campanie are rolul de a sensibiliza populatia cu privire la importanta prevenirii criminalitatii si la necesitatea adoptarii unor conduite antivictimale si antiinfractionale.
„In aceasta saptamina, politistii vor organiza intilniri cu bacauanii pentru o mai buna informare asupra riscurilor pe care, printr-un comportament vigilent, acestia le pot minimiza. Deasemenea, dorim o mai buna colaborare intre institutii si comunitate, in vederea obtinerii unui grad mai crescut de siguranta pentru cetateni. In judetul Bacau se vor desfasura activitati structurate pe mai multe domenii de prevenire, fiecare zi avind o anumita tema”, a spus comisarul sef Vasile Oprisan, seful IPJ Bacau.
Delicventa juvenila in scoala
Campania de informare desfasurata de IPJ Bacau a debutat la Scoala „Constantin Platon”, unde, inspectorul principal Oana Nafornita, din cadrul Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii, le-a vorbit copiilor despre prevenirea delicventei juvenile si a victimizarii minorilor. Pastrind tema, copiii au participat la un concurs de eseuri cu tema „Eu pot face altfel”, iar politistii au premiat cele mai bune lucrari.
Premierea a fost urmata de o dezbatere cu tema „Limbajul prevenirii criminalitatii”, elevii au primit informatii pe mai multe subiecte de interes, precum prevenirea delincventei juvenile si a victimizarii minorilor, siguranta in trafic, prevenirea furturior si a tilhariilor, traficul de persoane si consumul de droguri.
Elevii au fost angrenati si in situatii practice, astfel incit sa poata sti cum trebuie sa reactioneze in cazul in care integritatea corporala sau viata le este pusa in pericol. „In zilele urmatoare, activitatile vor fi concentrate astfel incit cetatenii sa fie informati si sa inteleaga ca prin intermediul lor pot fi reduse infractiunile. Colegii mei vor sta de vorba cu elevi, soferi si cu reprezentantii asociatiilor de proprietari, explicindu-le riscurile la care se supun atunci cind sint la scoala sau in afara ei, in trafic sau chiar atunci cind pleaca de acasa”, a spus inspectorul principal Oana Nafornita, din cadrul IPJ Bacau.
Marti, politistii le vor face o vizita elevilor de la Scoala „Nicolae Iorga” unde ii vor invata cum sa se fereasca de agresori, cum sa raspunda amenintarilor si cum sa nu cada prada infractorilor. „La Scoala «Nicolae Iorga» vom fi prezenti cu o parte din tehnica din dotare, iar politistii de la rutiera si lucratori de la Serviciul de Interventie Rapida le vor sta la dispozitie. Cert este faptul ca astfel de intilniri sint benefice pentru instruirea copiilor”, a adaugat Oprisan.
Pe urmele hotilor
Miercuri, politistii din cadrul Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii se vor urca in mijloacele de transport public. Ei vor sta de vorba cu oamenii si ii vor invata cum sa se fereasca de infractori.
Miercuri, hotii din buzunare isi pot lua o zi libera, in conditiile in care politistii vor fi cu ochii pe ei. In paralel cu aceasta actiune, alte echipe de politisti vor fi in cartierele municipiului Bacau unde vor discuta cu proprietarii de autoturisme. Astfel de intilniri au rolul de a constientiza cetatenii cu privire la furturile de si din auto, in conditiile in care bunurile lasate la vedere constituie o invitatie la furt. „Instructajul” se muta apoi in mediul rural, unde, politistii vor sta de vorba cu proprietarii de animale.
„Pe fondul necunoasterii si neglijentei proprietarilor, in ultima perioada a crescut numarul sesizarilor cu privire la furtul de animale. Oamenii le lasa libere la pasunat inclusiv pe timpul noptii sau uita unde le-au priponit, iar dupa o vreme reclama furtul la politie. Au fost situatii cind s-au furat animale, insa, de cele mai multe ori acestea plecau in alte localitati. Pentru a evita pe viitor astfel de situatii, ne-am propus ca anul acesta campania de informare sa fie mai incisiva”, a precizat comisarul sef Vasile Oprisan, seful IPJ Bacau.
Politistii se muta la Mall
Tilhariile si furturile din autoturisme fac obiectul actiunilor programate pentru joi si vineri. Joi, in parcarea supermarketului Haufland va exista un punct de informare, pentru ca politistii vor sa previna actiunile de tilharie. „In municipiul Bacau nu au fost inregistrate pina in prezent infractiuni de tilharie urmate de moartea victimei, insa, vrem sa prevenim astfel de evenimente. Cele mai multe fapte de tilharie se petrec in rindul tinerilor, iar tinta o reprezinta telefoanele mobile.
Faptele sint urmate de furtul bijuteriilor, victimele fiind alese din rindul femeilor”, a declarat inspectorul Narcisa Butnaru, purtator de cuvint la Inspectoratul de Politie Judetean Bacau. In ultima zi a campaniei, activitatile se muta in parcarea de la Arena Mall, ziua de vineri fiind dedicata prevenirii evenimentelor rutiere. Politistii urmeaza sa le explice cetatenilor faptul ca indiferent de categoria din care fac parte, indiferenta va duce la accidente rutiere.
Lasă un răspuns