• legea intră în vigoare începînd de mîine • singura infracțiune care va mai fi cercetată de procurorii militari va fi cea contra siguranței statului
Începînd de mîine, polițiștii își vor atîrna ținutele militare în cui și vor trece la hainele militare. Acest lucru se va întîmpla odată cu intrarea în vigoare a Legii 360 privind Statutul polițistului, care aduce schimbări importante în structurile Ministerului de Interne. Conform acestui act normativ, polițiștii se încadrează în două categorii, definite în raport cu nivelul studiilor necesare, după cum urmează: categoria A – Corpul ofițerilor de poliție – cuprinde ofițeri de poliție cu studii superioare; categoria B – Corpul agenților de poliție – cuprinde agenți de poliție cu studii liceale sau postliceale cu diplomă.
Categoriile de polițiști se împart pe corpuri și grade profesionale, după cum urmează: I. Corpul ofițerilor de poliție: a) chestor-șef de poliție; b) chestor-șef adjunct de poliție; c) chestor principal de poliție; d) chestor de poliție; e) comisar-șef de poliție; f) comisar de poliție; g) subcomisar de poliție; h) inspector principal de poliție; i) inspector de poliție; j) subinspector de poliție.
II. Corpul agenților de poliție: a) agent-șef principal de poliție; b) agent-șef de poliție; c) agent-șef adjunct de poliție; d) agent principal de poliție; e) agent de poliție. Gradele profesionale de chestor, comisar-șef și comisar pot fi obținute numai de către ofițeri cu studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă. Stagiul minim în gradele profesionale este: Corpul ofițerilor de poliție:
a) chestor-șef adjunct de poliție – 2 ani;
b) chestor principal de poliție – 2 ani;
c) chestor de poliție – 2 ani;
d) comisar-sef de poliție – 3 ani;
e) comisar de poliție – 3 ani;
f) subcomisar de poliție – 4 ani;
g) inspector principal de poliție – 3 ani;
h) inspector de poliție – 3 ani;
i) subinspector de poliție – 4 ani.
Corpul agenților de poliție:
a) agent-șef de poliție – 5 ani;
b) agent-șef adjunct de poliție – 5 ani;
c) agent principal de poliție – 5 ani;
d) agent de poliție – 5 ani.
Activitatea și conduita polițistului sînt evaluate o dată pe an, iar concluziile se consemnează în aprecierea de serviciu cu acordarea unuia dintre urmatoarele calificative: „exceptional”, „foarte bun”, „bun”, „corespunzător”, sau „necorespunzător”.
Odată cu trecerea la ținuta civilă, polițistului îi este în continuare interzis să facă parte din partide, formațiuni sau organizații politice, ori să desfășoare propagandă în favoarea acestora; să exprime opinii sau preferințe politice la locul de muncă sau în public; să candideze pentru autoritățile administrației publice locale, Parlamentul României și pentru funcția de Președinte al României; să exprime în public opinii contrare intereselor României; să declare sau să participe la greve, precum și la mitinguri, demonstrații, procesiuni sau orice alte întruniri cu caracter politic; să adere la secte, organizații religioase sau la alte organizații interzise de lege; să efectueze, direct sau prin persoane interpuse, activități de comerț, ori să participe la administrarea sau conducerea unor societăți comerciale, cu excepția calității de acționar; să exercite activități cu scop lucrativ de natură să lezeze onoarea și demnitatea polițistului sau a instituției din care face parte; să dețină orice altă funcție publică sau privată pentru care este retribuit, cu excepția funcțiilor didactice din cadrul instituțiilor de învățămînt.
Polițistul poate prezenta în public, numai în condițiile stabilite prin ordin al ministrului de interne, informații și date obținute în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau poate face comentarii referitoare la astfel de date și informații, dacă prin acestea nu este încălcat principiul prezumției de nevinovăție, ori nu sînt lezate dreptul la propria imagine, demnitatea, viața intimă, familială ori privată a persoanei, sau nu este prejudiciată finalizarea urmăririi penale într-o cauză aflată în curs de cercetare ori de judecare. Datele și informațiile clasificate, potrivit legii, obținute de polițist în timpul exercitării atribuțiilor profesionale nu pot fi făcute publice pe o perioadă de cinci ani de la încetarea raporturilor sale de serviciu, dacă legea nu prevede altfel.
Ca element de noutate, competența de a efectua supravegherea urmăririi penale și de a judeca în fond infracțiunile săvîrșite de polițisti nu mai este a parchetelor militare, ci revine parchetelor de pe lîngă tribunale și tribunalelor – pentru infracțiunile comise de către agenții de poliție, parchetelor de pe lînga curțile de apel și curților de apel – pentru infracțiunile comise de către ofițerii de poliție, pînă la gradul de comisar-șef inclusiv, respectiv Parchetului de pe lîngă Curtea Supremă de Justiție și Curții Supreme de Justiție – pentru infracțiunile comise de chestorii de poliție. Urmărirea penală și judecarea infracțiunilor contra siguranței statului săvîrșite de polițiști se efectuează în mod obligatoriu de către procurorii militari și, respectiv, de instanțele militare, în condițiile legii.
Începînd de mîine, gradele militare ale polițiștilor vor fi echivalate cu gradele profesionale, conform pregătirii și studiilor fiecăruia, cu menținerea drepturilor cîștigate anterior, după cum urmează:
Ofițerii de poliție:
a) sublocotenent – subinspector de poliție;
b) locotenent – inspector de poliție;
c) căpitan – inspector principal de poliție;
d) maior – subcomisar de poliție;
e) locotenent-colonel – comisar de poliție;
f) colonel – comisar-șef de poliție;
g) general de brigadă – chestor de poliție;
h) general-maior – chestor principal de poliție;
i) general-locotenent – chestor-șef adjunct de poliție;
j) general – chestor-șef de poliție.
Agenții de poliție:
a) maistru militar clasa a IV-a și sergent-major – agent de poliție;
b) maistru militar clasa a III-a și plutonier – agent principal de poliție;
c) maistru militar clasa a II-a și plutonier-major – agent-șef adjunct de poliție;
d) maistru militar clasa I și plutonier adjutant – agent-șef de poliție;
e) maistru militar principal și plutonier adjutant-șef – agent-șef principal de poliție.
În cursul zilei de astăzi, colonelul Vasile Vrabie (sau viitorul comisar șef) al Inspectoratului Județean de Poliție Bacău va face publică modalitatea în care se va trece la demilitarizarea cadrelor din subordine. (Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns