• Inspectoratul de Mediu solicită începerea urmării penale pentru SC Foraj Sonde Moinești • doi salariați de la această unitate sînt deja cercetați de poliție • prefectul Mardare a promis că va urmări îndeaproape cazul pînă la finalizarea lui
Incidentul petrecut miercuri seară la Moinești, cînd au fost deversate pe un teren viran opt butoaie pline cu substanțe chimice neidentificate, a determinat reacții în lanț atît din partea autorităților locale și a șefilor instituțiilor care trebuie să vegheze asupra respectării legislației de protecție a mediului. Reamintim că, în urmă cu două zile, mai bine de 1.600 de litri de substanțe chimice de proveniență misterioasă, depozitate într-una din rampele SC Foraj Sonde Moinești au fost deversate pe un teren aflat la intrarea în municipiul Moinești, în apropierea rîului Trotuș. Substanțele chimice erau destinate tratării lichidului de extracție și au fost depozitate în opt butoaie de plastic și tablă, a cîte 200 de litri fiecare, care se pare că au fost golite pentru recuperarea ambalajelor. Însă în rampa SC Foraj Sonde Moinești se mai aflau alte 22 de butoaie încărcate cu același gen de substanțe, care au scăpat ca prin minune fără a fi deversate. La o zi după producerea incidentului, în prezența inspectorilor IPM Bacău, cele 22 de butoaie pline au fost duse la batalul de control pentru colectarea reziduurilor petroliere din Moinești. SC Foraj Sonde Moinești a fost amendată de către inspectorii de la Protecția Mediului (IPM) Bacău cu 20 de milioane de lei pentru deversare de substanțe chimice, lipsă de supraveghere și neglijență în depozitarea unor produse cu factor de risc ridicat.
Urmare a celor întîmplate, conducerea Inspectoratului de Mediu a înaintat, ieri, către Parchetul de pe lîngă Judecătoria din Moinești o solicitare de începere a urmăririi penale împotriva societății Foraj Sonde Moinești. „În ceea ce privește incidentul produs miercuri la Moinești sînt anumite aspecte care depășesc competențele noastre. Deoarece pentru aceste substanțe nu a fost prezentat nici un act de proveniență, butoaiele nu au fost depozitate corespunzător și nu au fost luate măsuri de supraveghere, noi am solicitat începerea urmăririi penale pentru SC Foraj Sonde Moinești”, ne-a declarat Iulian Movilă, inspector șef în cadrul IPM Bacău.
Cazul a intrat și în atenția administrației locale din Moinești. Primarul Vasile Ailincăi și viceprimarul Toader Frățilă au sesizat Poliția din localitate, care a început cercetările. O primă bănuială planează asupra lui Ioan Rusei și Petrică Chiper, salariați ai SC Foraj Sonde Moinești, care au fost identificați de martori oculari ca fiind prezenți la locul faptei în momentul producerii incidentului. Celor doi le-au fost întocmite dosare penale pentru tentativă de furt și distrugere. „Cei doi susțin că sînt nevinovați. Rezultatele cercetărilor efectuate de polițiști în prima zi a anchetei au fost incerte. La domiciliul lui Ioan Rusei nu a fost descoperit nici un butoi, iar la Petrică Chiper au fost găsite ambalaje, însă de alt tip decît cele în care au fost depozitate substațele chimice deversate”, ne-a declarat viceprimarul Frățilă. El a mai precizat că după primirea raportului oficial întocmit de inspectorii IPM, Primăria Moinești va sesiza organele în drept pentru cercetarea acestui caz.
Prefectul Radu Cătălin Mardare ne-a declarat că va urmări la rîndul lui felul în care vor evolua cercetările în acest caz. El a explicat că poluarea în sine nu este foarte gravă și nu reprezintă un pericol major, în schimb s-a arătat interesat să afle cum de s-a ajuns în această situație: cine a adus butoaiele cu substanța chimică necunoscută în acea locație, cine este proprietarul lor și de ce n-au fost păzite butoaiele pentru a preveni poluarea. (Elena SOLOMON, Eduard ADAM)
pe raster
Poluarea de la Moinești a avut loc la două luni după ce inspectorii de la Inspectoratul de Protecția Mediului (IPM) din Bacău au efectuat în tot județul un amplu control la fostele IAS-uri și CAP- uri. Tema raidului a fost tot depistarea pesticidelor și scoaterea lor din depozitele în care fuseseră uitate de ani de zile. „Am descoperit atunci cantități însemnate de pesticide care nu erau păzite de nimeni. Toată cantitatea a fost strînsă și depozitată într-un loc special amenajat în cadrul Chimcomplex. Urmează o a doua etapă de neutralizare a substanțelor chimice, însă costurile sînt foarte mari”, ne-a declarat Ioan Movilă. Din tot județul au fost strînse atunci circa opt tone de pesticide. Singura fabrică în care acestea pot fi neutralizate se află la Timișoara, iar costul pentru fiecare kilogram de pesticid neutralizat ajunge la doi dolari. Ca să scape de substanțele chimice amintite, autoritățile din Bacău ar avea nevoie de circa 600 de milioane de lei. În ciuda verificărilor făcute, nimeni nu poate garanta că în acest moment nu mai sînt în județ și alte substanțe chimice periculoase despre care nu se știe nimic. Care pot fi oricînd deversate la întîmplare și să producă adevărate dezastre ecologice. Ideea probată din plin de cele petrecute acum cîteva zile la Moinești. (E.A.)
Lasă un răspuns