Sfîntul Grigorie era originar din Armenia Mare și a trăit pe vremea împăratului Dioclețian. De mic copil a fost dus în Cezareea Capadociei , unde a fost crescut în credința creștină. Mai tîrziu, dorind să binevestească Evanghelia în țara sa și neamului armenilor, s-a întors pe meleagurile natale. Cu toate că Dumnezeu întărea cu minuni cuvîntul și viața sa, Sfîntul a îndurat multe chinuri mai ales din partea lui Tiridate, împăratul parților, care se închina zeiței Artemida și nu-i suporta pe cei care credeau în Hristos.
Într-o bună zi, împăratul și-a schimbat credința și a primit botezul. Toată Armenia s-a întors la credința creștină, distrugînd templele și zidind biserici. Sfîntul Grigorie a fost sfințit episcop al armenilor de către Leontie al Cezareei Capadociei și a devenit, astfel, cel dintîi episcop al acestui popor.
Sfîntul a păstorit Biserica Armeniei timp de 31 de ani. Este al 36-lea episcop care a semnat lista celor 318 părinți de la Sindoul I Ecumenic de la Niceea. Se spune că el a înființat alfabetul armenesc și a tradus și Biblia în limba armenilor. O părticică din moaștele sale se află la biserica „Sfîntul Gheorghe Vechi” din București. Se mai spune și că de la hirotonia sa ca episcop, Sfîntul a petrecut vreme îndelungată în singurătate și prin munți. După ce a făcut multe și preaslăvite minuni, Sfîntul Grigorie Luminătorul a murit de bătrînețe. (C.Gh.)
Lasă un răspuns