– inainte de Ignat, pompierii bacauani vor sa scarificam porcul in conditii de siguranta – ei spun ca este interzisa folosirea afumatorilor improvizate ori amplasarea acestora in magazii, soproane sau linga materiale inflamabile
Folosirea mijloacelor necorespunzatoare pentru prepararea hranei, sacrificarea animalelor in gospodarii, pirlirea acestora si afumarea carnii reprezinta un pericol real pentru bacauanii din mediul rural. Tocmai pentru a evita producerea unor accidente casnice sau incendierea locuintelor, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bacau reaminteste regulile ce trebuie respectate, pentru a evita pierderile de vieti omenesti si bunuri materiale.
„Este necesar ca principalele reguli si masuri de securitate la incendiu sa fie respectate pe toata durata sarbatorilor. Majoritatea incendiilor ce se produc in aceasta perioada sint cauzate de folosirea in conditii necorespunzatoare ori cu defectiuni a mijloacelor pentru prepararea hranei”, a spus lt. Andrei Grecu, ofiter de relatii publice in cadrul ISU Bacau.
Pentru inlaturarea pericolului de incendiu care poate aparea, ISU Bacau spune ca locul ales pentru pirlirea porcilor trebuie sa fie la o distanta de siguranta fata de constructii sau depozite de furaje; buteliile de gaze utilizate la pirlirea porcilor trebuie sa fie amplasate la distanta fata de arzator, iar furtunurile de alimentare sa fie prevazute la capete cu coliere de fixare si sa nu prezinte fisuri.
La fel de important este faptul ca afumatorile sa fie amplasate la distante de siguranta fata de restul constructiilor si trebuie supravegheate pe toata perioada functionarii.
„Afumatorile trebuie confectionate din zidarii de caramida si materiale incombustibile si se amplaseaza independent de celelalte constructii din gospodarie. Este interzisa folosirea afumatoarelor improvizate ori amplasarea acestora in magazii, suri, remize, sub soproane sau linga materiale combustibile sau in podurile cladirilor, a adaugat Grecu.
Lasă un răspuns