– numarul mare de incendii izbucnite in sezonul rece cauzate de folosirea mijloacelor necorespunzatoare de incalzire ii obliga pe pompieri sa le reaminteasca bacauanilor regulile ce trebuie restectate pentru a evita pierderile de vieti omenesti si bunuri materiale
Conducerea Inpectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bacau spune ca majoritatea incendiilor care se produc in sezonul rece sunt cauzate de folosirea in conditii necorespunzatoare ori cu defectiuni a mijloacelor de incalzire centrale si locale. Pentru inlaturarea pericolului de incendiu care poate aparea la sobe, pompierii le recomanda utilizatorilor sa verifice cu grija sobele, canalele si cosurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea sa nu prezinte fisuri care sa permita scinteilor sa incendieze materialele combustibile din apropiere. Este recomandat ca proprietarii caselor sa tencuiasca si sa varuiasca partea din pod a cosului de fum, in scopul sesizarii imediate a fisurilor. „De preferat este ca proprietarii de locuinte sa curete cosurile de fum in perioada premergatoare sezonului rece, iar in momentul in care incep sa faca foc in casa sa monteze pe pardoseala, in fata usii de alimentare cu combustibil a sobei, o bucata de tabla care sa protejeze covorul in cazul in care va cadea accidental un carbune din soba”, a spus lt. Andrei Grecu, ofiter de relatii publice in cadrul ISU Bacau. Nu este recomandata introducerea in sobe a lemnelor care au lungimea mai mare decit focarul, iar sobele nu trebuie supraincalzite. Cel mai important aspect ce tine de siguranta copiilor este supravegherea lor continua atunci cind in aceeasi incapere exista in functiune mijloace de incalzit.
Centralele trebuie sa fie etanse
In ceea ce priveste folosirea centralelor de apartament, cel mai important este ca instalatia sa fie etansa. Mai exact, trebuie verificate conductele de alimentare cu combustibil si trebuie avut in vedere faptul ca acestea sa nu fie supraalimentate cu combustibil. La fel ca in cazul sobelor, este obligatorie curatarea periodica a conductelor de alimentare si a duzelor. O alta cauza generatoare de incendii intilnita frecvent in acest sezon este reprezentata de exploatarea necorespunzatoare a aparatelor electrice de incalzire si a instalatiilor electrice. Suprasolicitarea circuitelor electrice prin racordarea unor consumatori electrici care depasesc puterea nominala a acestora, poate conduce la incendii nedorite si chiar la pierderi de vieti omenesti.
Lasă un răspuns