• la fiecare departament se înregistrează deficite finaciare mai mari de 20 la sută • cele mai multe lipsuri sînt la tehnica și materialele de geniu • datoriile la alimente au determinat doi furnizori să facă notificare pentru acționarea pompierilor în instanță • doar trei mașini de intervenție au pînă în cinci ani de expolatare, restul sînt depășite și fizic și moral
Grupul de Pompieri militari Bacău deservește 87 de localități ale județului, în care își desfășoară activitatea și peste 20.000 de agenți economici. În afară de detașamentul din Bacău, mai există unul în Onești, o stație în Moinești și o gardă de intervenție în Podu Turcului. În condițiile în care tot ei răspund și de siguranța și intergritatea bunurilor a peste 700.000 de persoane, cît numără județul Bacău, pompierii băcăuani sînt pe punctul de a fi dați în judecată de doi dintre furnizorii cei mai importanți la alimente: societatea Comalrid SA Bacău și Tulco SA Tulcea, către care unitatea militară are un debit de aproape 1,3 miliarde de lei. Acestea nu sînt însă singurele datorii. Un deficit de 24 la sută se înregistrează și la tehnica PSI și de transport, 29 la sută la tehnica și materialele de geniu, 21 la sută la mijloacele de intendență și 27 la sută la tehnica și materialele de cazarmare. „Această situație se datorează nedeschiderii creditelor bugetare la nivelul necesităților reale ale unității, deși acestea au fost solicitate prin cererile raportate. Situația a fost mai neplăcută la sectorul alimentar, unde, cu toate problemele, s-a asigurat o hrănire de calitate și s-a realizat un necesar mediu de calorii de circa 95 la sută. Datorită nealocării fondurilor solicitate nu s-a putut asigura în permanență stocul de siguranță pentru 30 de zile”, se menționează într-un raport de bilanț înaintat Ministerului de Interne. Unii dintre militarii în termen ne-au declarat că nu puține au fost cazurile în care și-au anunțat rudele să le aducă de-ale gurii de acasă pentru că nu se săturau cu ceea ce primeau la popotă. „Au fost zile în care primeam puțină mîncare sau numai zeamă lungă. Ori, în condițiile în care te duci la foc (la stingerea unui incendiu, n.r) și muncești pe rupte cu tulumba și te cațeri pe cine știe unde ai nevoie de mîncare. Așa că, de multe ori am rugat-o pe sora mea, care stă prin apropierea Bacăului, să vină la mine cu mîncare. Eu sînt băiat de la țară și mănînc, nu mă încurc”, ne-a spus unul dintre militarii în termen.
La toate acestea se adaugă și echipamentul insuficient, ba chiar inexistent, cum ar fi cazul mănușilor căptușite sau a bocancilor ca vai de ei. Ca și cum toate acestea n-ar fi de ajuns, la stingerea unui incendiu se merge cu mașini de intervenție vechi și depășite din toate punctele de vedere. Din același raport de bilanț pe anul trecut, Grupul de Pompieri militari Bacău prezintă următoarea situație: trei mașini de intervenție cu o vechime în exploatare de pînă la cinci ani, alte cinci mașini au o vechime de pină la 10 ani, iar 46 de mijloace auto sînt dinainte de Revoluția din decembrie 1989. „Un număr de nouă autospeciale de lucru cu apă și spumă au îndeplinită norma pentru revizie capitală sau generală”, declară lt.col. Mihai Simionescu, comandantul Grupului de Pompieri militari Bacău. Cu alte cuvinte, mașinile sînt în prag de dezmembrare dacă sînt scoase pe drum și forțate să meargă cu o viteză mai mare. Ca să facă față unei suprafețe atît de mari și la o populație atît de numeraosă, pompierii au recurs la tot felul de subterfugii pentru asigurarea bunei funcționări a parcului auto. Doar lucrările care nu puteau fi executate în atelierul unității au fost efectuate la unele specializate din oraș.
Ultima, dar nu cea din urmă deficiență, se constată la starea clădirilor care găzduisc militarii și tehnica lor, la care nu s-au efectuat reparații capitale în 2002, deși acest lucru se impunea cu necesitate. „Este vorba în special de consolidarea cazarmei Secției de pompieri de la Moinești, care a fost avertizată și de Servicul de control al calității în construcții din Direcția de Logistică a Ministerului de Interne”, mai spune Simionescu. Cireașa de pe tort o constituie în ultimă instanță o datorie de cinci tone de motorină la Comandamentul Teritorial de Jandarmi și care ar fi trebuit returnată la începutul acestei luni. În aceste condiții de lucru, pompierii militari au stins anul trecut 400 de incendii, dintre care 339 au fost la locuințele băcăuanilor, iar restul la agenți economici. Un punct cîștigat îl reprezintă, fără îndoială, dotarea Grupului de Pompieri militari cu o mașină de intervenții la descarcerare, relativ modernă. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns