Potrivit unui studiu epidemiologic Predator, în judeţele Iaşi, Bacău, Botoşani, Neamţ, Suceava şi Vaslui 12,38% din populaţia adultă, de 20 – 79 de ani, suferă de diabet zaharat, o incidență mai mare cu 6,7 la sută mai mare decât în restul țării.
„Surpriza, în urma realizării studiului, a fost teribilă. Sudul ţării şi Moldova au incidențe mai mari. Nu ştim care este cauza. E greu de stabilit relația cauză – efect”, a spus Maria Moţa, iniţiatorul ştiinţific al Campaniei naţionale „Controlează-ţi diabetul”. Cei care au studiat fenomenul au mai concluzionat că, în ciuda credinței populare că „la țară se mănâncă foarte bine”, în mediul rural se mănâncă foarte prost, hipercaloric, iar din punct de vedere nutriţional se mănâncă mult mai rău decât în altă parte.
Datele la nivel local confirmă că de la un an la altul numărul pacienților diagnosticați sau care urmează tratament pentru această boală este în creștere.
„În primele nouă luni din 2017, la nivelul județului Bacău, numărul total de bolnavi de diabet aflați în evidență era de 24.943. În aceeași perioadă a anului 2018, numărul a crescut la 25.271”, a precizat Anda Dumitrescu, purtător de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Bacău.
Odată apărut, diabetul durează toată viața, necesitând schimbarea stilului de viață și monitorizarea periodică a valorilor glicemiei. Speranța de viață a acestor pacienți este cu 5-10 ani mai mică decât a populației generale, din cauza complicațiilor severe pe care le dă boala. Pentru a marca ziua de luptă împotriva diabetului zaharat, 14 noiembrie, Direcția de Sănătate Publică Bacău va face o campanie de screening gratuit a glicemiei și tensiunii arteriale în comuna Strugari, marți, 13 noiembrie.
Marian a zis
”Cifrele arată că în topul regiunilor cu cei mai mulţi diabetici se află Sudul ţării, unde s-a înregistrat o prevalenţă a diabetului de 13,39%, urmată de regiunea Bucureşti-Ilfov, cu o prevalenţă a diabetului de 12,79%. Pe locul trei în topul prevalenţei diabetului se află regiunea de Nord-Est (12,38%), urmată îndeaproape de regiunile Sud-Vest (12,1%), Nord-Vest (11,69%) şi Sud-Est (10,44%). La polul opus, studiul PREDATORR arată că regiunile cu cei mai puţini diabetici sunt Vestul (8,2%) şi Centrul (9,99%) ţării. ” – SURSA: https://www.comunicatemedicale.ro/diabet-nutritie-si-boli-metabolice/2823-studiul-predatorr-aproape-2-milioane-de-romani-sufera-de-diabet-zaharat/