• după aproape trei luni în care bolnavilor li s-au lungit urechile după medicamente compensate și gratuite, farmaciile au început semnarea contractelor la Casa de Asigurări • parafarea sumelor pentru anul în curs ar putea aduce unele farmacii în pragul de a vinde medicamente numai cu bani
O nouă criză a medicamentelor se anunță în farmaciile din județ. Farmaciile vor primi fonduri puține, iar mulți dintre pacienți vor fi nevoiți să uite că, odată cu plata asigurării lunare la fondul de sănătate au dreptul la rețete compensate sau gratuite. Ziua de ieri a fost prima din acest an în care la Casa de Asigurări s-au prezentat proprietarii de farmacii care vor și anul acesta să funcționeze pe baza unor contracte de finanțare cu instituția care distribuie banii pentru Sănătate. Semnarea contractelor cu farmaciile se dovedește încă un examen pentru farmaciști și încă un test de rezistență pentru bolnavi. Primii vor fi nevoiți să dea piept cu o nouă formulă de calcul a sumelor în care musai trebuie să se încadreze atunci cînd eliberează compensate și gratuite, în timp ce pacienții vor scoate bani din buzunar pentri a-și procura medicamente. Semnarea contractelor a întîrziat din cauza unui protest la nivel național al farmaciștilor, nemulțumiți de noua formulă de calcul a sumelor de contracte. Pentru că se iau în considerație elemente cum ar fi plata impozitelor pe anul trecut sau numărul activităților declarate la registrul comerțului, farmaciile mici se pot trezi anul acesta că vor beneficia de contracte mai bănoase, iar cele mari, care au avut greutăți în plata impozitelor, vor primi sume mult mai mici decît în 2002 pentru medicamente compensate și gratuite.
„Anul trecut, la calcularea sumei de contract pentru o farmacie se luau în calcul date care țineau de mărimea unității, numărul farmaciștilor angajați, adresabilitatea paciențilo. Acum, formula de calcul este strict matematică și foarte complicată. Conține fracții și sume algebrice care pot conduce la rezultate surprinzătoare, adică farmacii care nu și-au plătit impozitele pe anul trecut să nu mai poată da anul acesta nici un medicament compensat sau gratuit”, ne-a declarat Gabriel Sahaghian, purtătorul de cuvînt al Casei de Sănătate Bacău.
Revoltați la început, mulți dintre farmaciști au renunțat să-și mai bată capul cu noile formule de calcul și așteaptă să le vină rîndul la semnarea contractelor. „Farmacia noastră este singura pe raza comunei Sascut. Cu fondurile alocate anul trecut nu am reușit să eliberăm rețete decît cinci, maxim șapte zile din lună. Nu am ajuns încă la Casa de Asigurări să aflu ce sumă de contract îmi revine pe 2003. Dacă va ieși o sumă mai mică decît anul trecut, va fi foarte greu pentru populația din zonă, pentru că există bolnavi cronici, pensionari, veterani de război, persoane fără venituri”, ne-a declarat farmacista Elena Măgirescu, care își desfășoară activitatea în comuna Sascut. Nici farmaciștii de la oraș nu sînt mai liniștiți. „Calculele astea ciudate și complicate sînt de fapt paravanul pentru o realitate crudă. Fondurile totale pentru medicamente compensate și gratuite sînt mai mici decît în 2002, așa că este și normal ca plafoanele pentru fiecare dintre farmacii să fie mai mic. Am ajuns să ne resemnăm”, spune Cristiana Miron, farmacistă din Bacău. Resemnarea farmaciștilor pentru care și varianta vînzării cu preț integral a medicamentelor de pe raft este o soluție nu poate fi îmbrățișată cu ușurință de pacienți. Odată ajunși la ușa farmaciei care și-a epuizat fondurile, bolnavii cu rețete compensate și gratuite vor fi obligați să plătească pînă la ultimul bănuț valoarea medicamentelor. Cu toate că scenariul acesta se repetă de ani buni în farmacii, anul 2003 se anunță și mai dureros pentru bolnavii din județul nostru. Din cele 201,4 miliarde de lei alocate inițial județului Bacău pentru medicamente compensate și gratuite, au fost retrase recent de București 39 de miliarde. Deși anul abia a început, criza este ca și declanșată. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns