Fata crizei economice prin care trecem de aproape o jumatate de an se vede diferit din perspectiva fiecarui agent economic sau institutie de profil. Multi dintre cei care se afla in mijlocul fenomenului spun ca este vorba mai mult de o inducere psihologica, in timp ce altii resimt, deja, efectele lui. Daca la acest nivel este loc de mult subiectivism, in functie si de unele interese, la Statistica imaginea este mult mai clara. Cifrele vorbesc. Iata de ce, impreuna cu directorul Directiei Judetene de Statistica Bacau, conf. dr. Eugenia Harja, am incercat sa creionam portretul anului economic 2008, vazut in oglinda lui 2007, dar si a inceputului de an 2009.
– A fost, doamna director, sfirsitul de an 2008 unul al crizei economice, din punct de vedere statistic?
– Este prea devreme pentru a putea vorbi, din punct de vedere statistic, de criza. Statistica reflecta cu un anumit decalaj in timp fenomenul, datorita ternenelor de raportare a datelor. Dar avem destule date sa formulam o parere. Eu cred ca aceasta criza nici nu a ajuns in toate sectoarele economiei nationale, deci parca mai mult agravam acest fenomen vorbind despre el. Desigur, vorbim de risc si este bine sa previi riscul. Iar in ultimii ani ni se cere sa luam masuri impotriva riscurilor. E clar ca de teama crizei unii iau masuri preventive de folosire a fondurilor financiare de care dispun, deci si de aici pleaca disconfortul economic.
– Se vorbeste, mai degraba, de o criza psihologica.
– Este o realitate, se induce un anume fenomen. Pentru ca sint si domenii in care putem vorbi chiar de dezvoltare. Reflectat in statistici, pina acum, anul 2008 nu este unul care sa vorbeasca de criza economica. Anul s-a incheiat, in general, bine, si pentru economia tarii si pentru cea a judetului Bacau. Spre exemplu, in luna ianuarie numarul de salariati din judet a crescut usor, comparativ cu luna decembrie. Daca unii angajatori au disponibilizat personal, altii au angajat. Numarul locurilor de munca a crescut cu aproximativ 500. Insa, trebuie sa precizam ca acesta este un indicator de moment, depinde de conjunctura.
Criza isi arata coltii in 2009
– Probabil ca in februarie si martie situatia va fi cu totul alta, in sens negativ.
– Este posibil. Dar sa nu uitam ca lunile de iarna vin, de regula, cu imputinarea locurilor de munca, datorita activitatilor sezoniere, cum este in constructii sau in turism. Iar din martie-aprilie situatia revine spre normal. Am inregistrat, insa, o crestere negativa la preturile de consum. Indicele preturilor de consum a fost deja publicat pentru primele doua luni ale anului in curs, si indica o crestere de peste 2%. Comparabil cu anul anterior, este o crestere mult mai ridicata. Dar si aceste cresteri sint date numai de o parte din grupele de produse la care se inregistreaza pondere in cheltuielile din gospodarie. De exemplu, in luna februarie au fost cresteri foarte mari, peste medie, pentru convorbirile telefonice, cu peste 9%, pentru ca facturile se exprima in euro, iar moneda europeana a crescut mult in raport cu leul. De asemenea, au fost cresteri cu aproape 7% la medicamente, intr-o luna, la combustibili, energie termica – intre 3 si 4%, si, surprinzator, la autoturisme si piese de schimb – cu 4,7%, desi o crestere de 7% a fost si anul trecut…
– … iar despre criza vorbim, in primul rind, pe piata auto.
– Dar crestere foarte mare a fost si in grupa de servicii. Exact ca si media anului trecut, cea mai ridicata la servicii, apoi la produsele nealimentare si, in cele din urma, la produse alimentare.
Economia a crescut in 2008
– Cum arata, insa, anul 2008 comparativ cu anul 2007?
– Avem o evolutie pozitiva la aproape toti indicatorii. Numarul de salariati a fost in usoara scadere, la sfirsitul amului trecut, dar salariul mediu net real a crescut cu 14%, la nivel national, judetul Bacau fiind usor sub aceasta. In comertul exterior am avut o situatie oarecum buna, in sensul ca balanta soldului comertului exterior, pe primele 11 luni din 2008 a aratat o situatie mai buna in favoarea exportului. Desi, exportul, pe total, a scazut. Dar scaderea exportului a fost mai mica decit a importului. Daca vorbim de export, judetul Bacau a fost tras inapoi de Rafo, cu pondere foarte ridicata, de la care am avut date numai in trimestrul intii al anului trecut.
– Rafinaria si-a intrerupt productia si se afla, acum, in programul de modernizare si reorganizare tehnologica.
– Daca pina acum, in comertul exterior predominau produsele minerale, acum ponderea acestor grupe este mult diminuata. Acum predomina produsele textile la export – cu 30%, produsele chimice – cu 13%, lemnul – cu 12%, incaltaminte – 10%, masini si echipamente – 8%, sare – 4% etc. La productia industriala, insa, cresterea ar fi fost cu mult mai mare, peste economia nationala, daca am fi inclus si datele marilor intreprinderi, care insa nu mai raporteaza local, ci numai la Institutul National de Statistica (la energie electrica si termica, extractie titei etc.). Indicatorul „Investitii” este unul dintre cei pe care noi nu-i mai calculam, dar pentru prima jumatate a anului trecut am facut-o si arata o crestere. Si cred ca tot anul 2008 s-a incheiat pe un sold pozitiv. La fel, numarul de locuinte a fost mai mare. A fost un avint, anul trecut, in construirea de case.
Lasă un răspuns