E dimineață. Aștepți autobuzul tremurînd de frig în stație. Vine. Te urci, îți găsești un loc. Deodată auzi: „Bună! Ce faci?” Ridici ochii pe jumătate închiși de somn. Îți pică față. E el, tipul ăla pisălog, cel de care fuge toată lumea din clasă și din liceu. De ce? Pentru că e extrem de pisălog. Tot timpul te bate la cap cu tot felul de întrebări bizare, vorbește numai de școală și de profesori, îți explică orarul lui și multe alte lucruri care chiar nu te interesează.
Cu oameni ca ăștia avem de-a face fiecare dintre noi. Poate nu e vina lor că sînt pisălogi, dar asta e! De fapt, ce înseamnă să fii pisălog? Să te bagi în seamă oricînd și oriunde, cu oricine. Să stai pe capul persoanelor, să le stresezi cu întrebări neesențiale, să vorbești mult și degeaba. Pisălogi sînt cei care, atunci cînd te văd, chiar dacă nu te cunosc prea bine, te îmbrățișează, te chestionează. Pisălogi sînt cei are nu pot tăcea măcar o secundă, care îți povestesc viața lor ca pe o telenovelă și nu realizează nici o secundă că nu te interesează. Cînd cineva vine zi de zi și îți cere tema, cînd se interesează de tot ce se întîmplă, cînd nu te lasă o clipă să respiri, atunci e pisălog.
Sînt și unele persoane care pur și simplu nu ți-au făcut nimic, dar cînd le vezi îți vine s-o iei la fugă. De ce? Pentru că te enervează, pentru că se bagă în sufletul tău, pentru că te sufocă fie și cu cel mai mic gest făcut. Cineva care se întîlnește cu tine de cinci ori pe zi și de cinci ori te oprește să îți vorbească, nu e o persoană prea suportabilă. Cineva care te sună ca să îți ceară tema și apoi te ține la telefon o oră aberînd, e enervant.
Știu, sînt multe definiții pentru pisălogi. Îi recunoașteți singuri, sînt convins. Rînjesc tot timpul și au mereu ceva de zis. Cînd prind pe cineva, respectivul nu mai are scăpare. În dicționar, cuvîntul pisălog este sinonim cu agasant, plictisitor, sîcîitor, enervant și insistent. Deci, dacă aveți de-a face cu asemenea persoană, ori încercați să o suportați, ori o evitați, explicîndu-i politicos, dacă mai puteți, că vă deranjează unele lucruri. Și-i spuneți, dacă țineți la nervii voști, să vă lase o dată pentru totdeauna în pace. (Roxana ȘMIL)
Lasă un răspuns