Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR, din care face parte si Asociatia Judeteana a Producatorilor Agricoli (AJPA) Bacau, a solicitat public organelor abilitate ale statului sa se sesizeze cu privire la manifestarile unei organizatii neguvernamentale care cere interzicerea cultivarii in tara noastra a plantelor modificate genetic. Desi in comunicatul de presa emis pe aceasta tema nu se precizeaza despre ce ONG ar fi vorba, alte luari de pozitie din partea agricultorilor arata ca ar fi vorba de organizatia Greenpeace. LAPAR a adresat, in acest sens un memoriu si comisarului european Leonard Orban.
Reprezentantii LAPAR sustin ca actiunile organizatiei neguvernamentale „induc in eroare populatia necunoscatoare, creind stari de alerta si spaima”. Initiativele Greenpeace au aparut si in presa si au ajuns rapid la publicul larg. „Coincidenta sau nu – se arata in comunicatul pe care l-am primit de la Daniel Ciobanu, presedintele AJPA Bacau -, initiative suspect de dubioase, din partea
unor organe apartinind Ministerului Mediului, sint menite sa instaureze o adevarata teroare in rindul fermierilor care indraznesc sa adopte aceste rezultate. Acesti indivizi dogmatici fac presiuni, prin organizatia lor, asupra Ministerului Mediului si institutiilor subordonate de a interzice cultura unor hibrizi de porumb, testati si avizati in cultura de organismele europene”.
Amenzi de 30.000 de lei cultivatorilor
Inspectori ai Garzii de Mediu au inceput sa aplice, „in mod nejustificat” – spun agricultorii din LAPAR -, amenzi mari unor fermieri cultivatori ai acestor hibrizi. S-a intimplat zilele trecute in judetul Teleorman, unde doi fermieri au fost amendati cu cite 30.000 lei, fiind obligati sa desfiinteze culturile pe cheltuiala lor. „Atragem atentia, si pe aceasta cale, conducerii Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile ca subordonarea catre aceasta organizatie nonguvernamentala a unor structuri apartinnd acestui minister incepe sa devina evidenta si in contradictie flagranta cu interesele nationale – se arata in comunicatul agricultorilor. LAPAR va monitoriza, astfel, permanent, actiunile conjugate ale celor factori si va proceda, prin toate mijloacele legale, la demascarea actiunilor acestora”.
Campania „Detectiv de gene”
Greenpeace a inceput si in Romania o campanie impotriva organismelor modifcate genetic (OMG), numita „Detectiv de gene”. „Guvernul României nu ar trebui sa permita companiilor producatoare de OMG sa ne invadeze din nou culturile si sa ne contamineze mincarea – spunea Gabriel Paun, coordonatorul campaniei, citat intr-un comunicat al organizatiei. Acestea sint organisme vii capabile de înmultire. Odata introduse în mediu nu mai pot fi controlate si contaminearea apare inevitabil! Porumbul modificat genetic (MG) poate contamina culturile învecinate pina la distante foarte mari, prin polenizarea culturilor învecinate. Majoritatea consumatorilor si producatorilor de alimente din Europa resping produsele MG, iar România, cu cele 3,2 milioane hectare cultivate doar cu porumb nemodificat genetic, are sansa sa fie lider pe piata Europeana”.
Protest la Consiliul Europei
Pe acelasi ton, reprezentantii LAPAR au trimis un memoriu si comisarului european, din partea Romaniei, Leonard Orban. Agricultorii cred ca la mijlocul intregii „afaceri” stau numai interese economice. „Sintem in mijlocul acestui razboi economic si suportam, in mod nedrept, consecintele – scrie presedintele LAPAR, Marcel Cucu. Romania nu-si poate permite asemenea extravagante, cu consecinte extrem de grave in plan economic si care afecteaza tendinta de afirmare a agriculturii romanesti in Europa si in lume”. Agricultorii i-au cerut comisarului interventii in CE. „Va rog, de aceea, sa fiti avocatul romanilor in acest razboi economic, in care noi nu sintem parte, caci efectele presupuse dar neprobate pot aduce Romaniei pagube imense, pe termen lung”.
Lasă un răspuns