Spectacolul a luat sfîrșit. S-a tras cortina și peste stagiunea 2001-2002 a Teatrului „Bacovia”. Actori și spectatori, deopotrivă, și-au luat rămas bun pînă în ziua de 15 septembrie, cînd va debuta noul festin pe scena băcăuană. Pînă atunci, vacanță pentru public, repetiții și sudoare pentru actori. Una peste alta, a mai trecut un an, în care, grație unei echipe minunate, s-au perindat prin fața iubitorilor artei dramatice Shakespeare cu al său „Cum vă place”, Mușatescu alături de „Profesorul de franceză”, Caragiale cu „O noapte furtunoasă”, Mihail Sebastian în „Jocul de-a vacanța” și mulți alții.
Acum, cînd analele și hronicarii consemnează încă un an petrecut pentru teatrul urbei noastre, l-am interpelat pe Calistrat Costin, directorul acestui așezămînt cultural, pentru a întocmi un post scriptum: „A fost o stagiune echilibrată, ce a beneficiat de un repertoriu de spectacole divers, în spiritul anului Caragiale. S-au pus în scenă mari dramaturgi și un repertoriu clasic larg și universal: William Shakespeare, Eugen Ionescu, Tudor Mușatescu, I.L. Caragiale, Matei Vișniec, Mihail Sebastian, etc. Toate piesele s-au bucurat de o bună primire de către public și critică”. În opinia lui Calistat Costin, stagiunea care tocmai s-a încheiat a înregistrat și „o creștere valorică a prestațiilor noastre artistice, lucru remarcat și de criticii prezenți la Zilele Teatrului”. Totodată, directorul Teatrului „Bacovia” a mărturisit că: „s-a scris „de bine”, evident cu observațiile critice de rigoare, existînd încetățenită opinia că „teatrul băcăuan, prin repertoriu și prestațiile sale, a revenit în elita teatrelor din țară”. Prin urmare, Calistrat Costin crede că „juriul care va selecta spectacolele pentru ediția din acest an închinat lui Caragiale, va veni și la Bacău „pentru a decide ce spectacol vor promova”.
Cum un an s-a dus și altul se apropie cu pași repezi, l-am mai iscodit pe director cu așteptările și speranțele pentru noua stagiune: „așteptăm spectacole bune și există premize pentru acest fapt. Vom merge tot pe linia unui repertoriu clasic și universal: Cehov, Ibsen, Kirițescu, Rebreanu, dar și contemporani precum: Cornel Udrea, Geo Iancu Călinescu și alții”.
În concluzie, nimic de rău din punctul de vedere al directorului Calistrat Costin, cu privire la Teatrul „Bacovia”. Mulțumit de încasări și de subvenții, satisfăcut de jocul actoricesc și calitatea spectacolelor, el are doar o singură fărîmă de scepticism: „sper că n-am cheltuit banii degeaba”. (C. GHERASIM)
Lasă un răspuns