– conducerea companiei Poșta Română verifică munca de pe teren prestată de poștași – măsura a fost anunțată ca urmare a unor diferențe care ar exista față de volumul de muncă estimat acum patru ani – sindicatele contestă modul eronat de realizare a măsurătorilor, susținând că s-a folosit o aplicație neautorizată și neactualizată – în plus, sindicaliștii sugerează folosirea datelor de la primării, singurele instituții autorizate
Recentele măsuri de restructurare la nivelul Companiei Naționale Poșta Română sunt motivate de conducerea acesteia prin scăderea volumul de prestații poștale. „Cea mai recentă normare efectuată în cadrul Poștei Române, cu acordul scris al Sindicatelor – se arată într-un comunicat de presă semnat de Ion Smeeianu, directorul general al Poștei Române, remis redacției – a inclus verificarea și actualizarea datelor de trafic și a volumului de prestații poștale și a indicat o serie de diferențe semnificative față de volumul de muncă estimat acum patru ani”.
În document se amintește și despre o înțelegere între cele două părți făcută în toamna trecută, prin care urma să fie culese date de trafic aferente lunilor septembrie și octombrie 2012. Datele erau folosite în vederea estimării necesarului de personal de exploatare poștală și a gradării agențiilor poștale.
Cum era de așteptat, sindicaliștii reacționează susținând că Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România nu și-a dat acordul privind aplicarea normării, care ar fi atributul administrației, sindicatele având rolul consultativ. „În schimb, – susține Sorin Șova, liderul local al sindicaliștilor de la Poștă – prevederile contractului colectiv de muncă obligă administrația să poarte discuții privind normele de lucru care stau la baza culegerii datelor de normare și care stabilesc necesarul de personal, lucru pe care administrația centrală l-a ignorat total”.
Războiul cifrelor
Conducerea Poștei continuă afirmând că, în cadrul normării realizate, față de ultimele date existente, vechi din anul 2009, s-au constatat diferențe majore la nivelul distanțelor parcurse zilnic de către agenții și factorii poștali. Astfel, potrivit șefilor de la Poșta Română, „în mediul rural, în urma verificării datelor pentru 2.642 de agenții poștale, totalul real al distanțelor parcurse a fost de 39.341,77 km, comparativ cu valoarea de 61.330,37 km luată în calcul în anul 2009”.
Concluzia șefilor Poștei este că „față de numărul real de kilometri, au fost raportați în plus 21.988,60 km”. Sindicaliștii contracarează promt, susținând că, la întâlnirile dintre comisiile mixte administrație – sindicat, s-au stabilit și parafat, prin protocoale și procese verbale, norme de lucru clare, atât pentru încasări la ghișee, cât și pentru ponderarea distanțelor de distribuire parcurse de factorii poștali pedestru. „În ceea ce privește diferențele «majore» la kilometri constatate de către administrație – se apără liderul Șova – acestea provin de la modul eronat prin care au fost făcute aceste măsurători.
A fost folosită o aplicație neautorizată și neactualizată, denumită Google Earth, în care nu sunt evidențiate în mod clar drumurile orășenești, comunale, să nu mai vorbim de cele sătești. Și de această dată, administrația a ignorat autorizațiile emise de primării, care au cartografiat într-un mod clar lungimea străzilor, de fapt fiind și singurele instituții autorizate care pot elibera astfel de autorizații pe teritoriul lor administativ”.
Măsurile de restructurare vor continua
Judecând însă după afirmațiile administrației Poștei, cel mai probabil se vor aplica anunțatele măsuri de reducere a numărului de salariați, în ciuda opoziției sindicatelor. „Distanțele parcurse de agenții și de factorii poștali au o pondere însemnată în stabilirea timpului de lucru și a necesarului de forță de muncă în Poșta Română – se precizează în comunicatul Poștei Române. Având în vedere diferențele semnificative față de valorile reale cu privire la distanțele parcurse și corelându-le cu scăderea numărului de prestații poștale, conducerea Poștei Române, de comun acord cu salariații, caută soluții pentru a păstra echilibrul între drepturile salariale și volumul real de activitate”.
Cert este că, începând cu acest an, evaluarea și cuantificarea datelor de trafic, precum și a volumului de prestații poștale se vor face de două ori pe an. Se dorește, în opinia conducerii companiei, îmbunătățirea nivelului calitativ și eficientizarea serviciilor poștale.
Florentin RADU
eu a zis
as vrea sa vad un sef cu miile lui de euro platit ca face munca mea de 780 lei si bonuri macar 5 luni si sa parcurga distanta care eu o fac zilnic pe jos,pt ca atat de meseriasi se cred dansii in domeniu incat am primit o singura pereche de pantofi in trei ani,ce sa mai povestim de biciclete,mopeduri etc!!!!!!ce riscuri aveti domnilor directori de aveti aceste salarii?circulati cumva pe un itinerariu sa achitati pensii,alocatii,etc,cu frica in san sa nu primiti o ranga in cap si sa fiti considerati principalul suspect pana la momentul adevarului?de cate ori a-ti intrat pana la brau in zapada in exorbitantele dumneavoastra ore de munca?de cate ori a-ti ajuns acasa in fata copiilor si a sotiei ud chiar si in gaura fundului?ce sa mai spun meritati acele mii de euro iar eu imi merit cei 780!!!!!!!!!!!!ce sa mai povestim de cei de la sate cu 4 ore sau jumatate de norma? rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrruuuuuuuuuuuuussssssssssiiiiiiiiiiiinnnnnnnnneeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!de fapt am uitat ca pt niste domni ca dumneavoastra acest cuvat nu inseanna nimic