• în prima săptămînă din Postul Paștelui, pînă și mîinile ostenite ale femeilor trebuie să „țină post”
Creștinii ortodocși au intrat, de ieri, în Postul Paștelui. Timp de șapte săptămîni, creștinii ortodocși vor încerca, în amintirea postului de 40 de zile pe care Isus Cristos l-a ținut în pustiu, înainte de a ieși în lume și a propovădui Evanghelia, să renunțe la ouă, brînză, lapte și carne, și, mai ales, vor încerca să facă mai multe fapte bune, și să își curețe mintea de patimi interioare, gînduri și stricăciuni sufletești. Pentru români, obișnuiți să mănînce mereu, mult și sățios, intrarea în Postul Paștelui îi îndeamnă să dea dovadă de mare înfrînare. Prima săptămînă din post este, de regulă, respectată cu mare strictețe. Este o săptămînă a milei față de mîinile trudite ale femeilor, șapte zile în care care nu se toarce, nu se coase, nu se țese, în afara zilei de joi. În această săptămînă, mîinile trebuie și ele să se odihnească, să se refacă după o iarnă întreagă plină de zile și nopți în care au lucrat neobosite pentru a-și putea îmbrăca în haine albe și noi toată familia la sosirea primăverii și a Învierii Domnului Iisus Hristos. Odihnite, așadar, după această săptămînă, mîinile femeilor se apucă iarăși de lucru. Iar cea mai mare grijă este aceea ca întreaga familie să poată trece ușor peste cele șapte săptămîni de înfrînare de la bucatele gătite cu carne, așa cum au fost toate acele preparate pregătite de la Crăciun încoace. Dacă pentru prepararea mîncărurilor de dulce s-au bazat mai mult pe proviziile din cămări, gospodinele sînt nevoite acum să facă mai multe drumuri pînă în piață pentru a avea ce pune în farfurie celor din familie la fiecare masă. Cu puțină îndemînare și imaginație pot fi preparate bucate gustoase și sănătoase, chiar și cu bani mai puțini. Pe durata postului se pot consuma ghiveciuri și salate, proaspete sau conservate, mîncăruri din orez, fasole, linte, bob, mazăre, soia, supe din legume, sucuri de fructe. De asemenea, în timpul postului, carnea poate fi înlocuită cu soia, care, spre deosebire de carne, nu conține colesterol și este indicată cardiacilor. Legumele și fructele, bogate în vitamine și minerale, ne vor ajuta să învingem mai ușor astenia de primăvară. Singurii care trebuie să aibă ceva mai multă grijă sînt bolnavii de gastrite, colite și ulcer, care trebuie să fie atenți cu ciupercile, varza proaspătă și cea murată, ridichea, mazărea, care pot provoca indigestii. În caz de nevoie, un suc de lămîie îndulcit cu miere de albine poate completa cu succes orice masă de post. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns