Începînd de marți, 25 iunie, și pînă sîmbătă, 29 iunie, toată suflarea creștin ortodoxă din România a intrat în Postul de vară. Datorie a fiecărui credincios, respectarea perioadei de abstinență și pregătire spirituală pentru eventualele decizii importante pentru viață, urmînd modelului celor doi apologeți ai dreptei credințe care posteau înainte de a lua o hotărîre, este cu atît mai ușoară cu cît ea este de scurtă durată (doar patru zile), iar anotimpul în care ne află, oferă toate condițiile ca, cel puțin în plan material, să ne putem apropia mai mult de Dumnezeu.
Postul Sfinților Apostoli, cunoscut sub numele de Postul Sîmpetrului, reprezintă unul din cele patru posturi ce stau în legătură cu sărbătorile mari din cele patru anotimpuri. Acesta precede sărbătoarea comună a Sfinților Apostoli Petru și PAvel (29 iunie), este orînduit de Biserică în cinstea celor doi verhovnici ai apostolilor și în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde acte mai importante.
Despre vechimea acestui post mărturisesc, în sec. IV, Constituțiile Apostolice. Mărturii ulterioare se găsesc la Sfîntul Atanasie cel Mare, la Teodoret, episcopul Cirului, la Leon cel Mare, care numește postul acesta postul de vară sau al Cincizecimii. Se pare că la început postul Sfinților Apostoli era ținut numai în cercurile monahale, și abia mai tîrziu s-a extins și la credincioșii din lume.
Spre deosebire de celelalte posturi, care au o durată fixă, postul Sîmpetrului are o durată variabilă de la an la an, deoarece începutul lui (fixat aproximativ în sec. IV) e în funcție de data variabilă a Paștilor. La catolici acest post e redus la o singură zi (ajunul sărbătorii Sfinților Petru și Pavel, adică 28 iunie). (C.GHERASIM)
Lasă un răspuns