– o mai buna gestionare a cheltuielilor la nivelul posturilor de politie din mediul rural s-a dovedit a fi deficitara – in timp ce au scazut costurile cu utilitatile, au crescut cheltuielile destinate carburantilor si uzurii masinilor – in plus, patrularile efectuate cu masina intre localitati a rupt legatura directa cu oamenii si cu problemele reale din interiorul comunitatii – necesitatea reinfiintarii posturilor de politie din mediul rural a fost reluata in discutie in momentul in care politistii au fost pusi sa raspunda unor intrebari concepute pe baza de chestionar
Conducerea Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Bacau a luat pulsul activitatilor desfasurate in posturile de politie recent reinfiintate in mediul rural. Studiile efectuate la nivel national au dus la concluzia ca se impune cu necesitate ajustarea conceptului de organizare a serviciului politienesc pentru remedierea disfunctiilor constatate si eficientizarea activitatilor de mentinere a ordinii publice in mediul rural.
Pentru indeplinirea atributiilor ce revin politiei, potrivit legii, in mediul rural se organizeaza si functioneaza sectii de politie rurala si posturi de politie comunale. Astfel, incepind cu 1 septembrie 2012, pe linga cele doua posturi de politie existente din comunele Stanisesti si Dofteana, in judetul Bacau functioneaza 83 posturi de politie, arondate Sectiilor de politie rurala. „In cele 83 de posturi de politie comunale activeaza aproximativ 250 de politisti, in medie 3-4 lucratori pentru fiecare comuna, in functie de situatia operativa si numarul de locuitori.
Pina in prezent s-a realizat numirea pe functii a ajutorilor de sefi de post, urmind ca functiile de sefi de post sa fie ocupate prin concurs, ce va fi organizat la nivelul IPJ Bacau, dupa 1 octombrie 2012. Cele 10 sectii de politie rurala isi vor desfasura in continuare activitatea, insa cu un numar restrins de lucratori, responsabilitatea acestora fiind de indrumare si coordonare a activitatii posturilor de politie”, a declarat comisarul sef Vasile Oprisan, seful Inspectoratului de Politie Judetean Bacau.
Politistii au fost consultati prin chestionar
Pentru ca marea majoritate a reclamantilor nu stiau unde sa se adreseze in lipsa politistului care nu putea fi la post 24 de ore din 24, s-a luat in calcul reinfiintarea posturilor de politie. Cresterea numarului de infractiuni in mediul rural a cintarit la fel de greu in luarea acestei decizii, chiar daca la momentul desfiintarii posturilor de politie si infiintarea sectiilor de politie, s-a urmarit o mai buna gestionare a cheltuielilor.
„Au fost zile in care o patrula de politie trebuia sa fie prezenta in 5 sau 6 comune, caz in care consumul de carburant a crescut simtitor. Nu mai vorbim de uzura masinilor, in conditiile in care una este sa faci 200 de km intr-o zi si alta e sa parcurgi 20 de km.
Astfel, cheltuielile au crescut intre 10 si 15 la suta, iar situatia operativa arata si o crestere a infractiunilor sesizate fata de aceeasi perioada a anului trecut”, a precizat seful IPJ Bacau. Chiar daca s-a revenit la vechea organizare, minusurile la capitolul dotare sint inca vizibile. Desi au fost repartizate masini la posturile de politie, 10 localitati au ramas fara autoturism.
Printre comunele din care lipsesc masinile de politie se numara Izvorul Berheciului, Prajesti, Ardeoani, Birsanesti si zona Tirgu Trotus. Comisarul sef Vasile Oprisan spune ca s-au facut solicitari pentru autoturisme la Directia Logistica din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), iar problema este cunoscuta la nivel central.
In plan local s-a facut o noua evaluare a posturilor de politie si au fost luate in calcul cheltuielile urgente de renovare ce se impun la unele posturi de politie. Cladirile din comunele Traian si Cleja sint doar unele dintr-o lunga serie de imobile care necesita reparatii la nivelul acoperisurilor si la interior pentru ca agentii sa-si poata desfasura activitatea in conditii decente.
Lasă un răspuns