Nu de puține ori am primit fluturașe pe care scria „Scriem proiecte”, urmate de un numărul de celular. Erau făcute de stundeți sau elevi care aveau nevoie de bani și au găsit un mod bun de a-i procura, mai ales că perioada de august-septembrie, este perioada cînd cei de la facultate au restanțe sau au examene de licență și simt nevoia unui ajutor.
Pentru o astfel de „mini afacere” nu ai nevoie decît de un calculator cu imprimantă, de un program Word 2000 sau mai bun, de un Corell (ultima versiune, asta dacă ai proiecte unde sînt desene complicate sau schițe). Dacă nu prea ai folosit programele acestea, atît timp cît știi un pic de engleză, te vei descurca. Orice program are Help, care îți va explica ce ai de făcut. Singura îndemînare care trebuie să o ai este cea de a scrie repede și mult. Pentru, că de multe ori, studenții își lasă proiectele pe ultimul moment și sînt în criză de timp. Un proiect poate fi de 100-200 de pagini, așa că, dacă nu ai îndemînare, într-o săptămînă sau chiar mai puțin nu ai nici o șansă să termini dacă scrii o pagină pe oră. Cele mai grele proiecte sînt cele la matematică și fizică, care conțin formule și desene ce dau bătăi de cap. Pentru a scrie o pagină plină de formule îți trebuie multă răbdare și atenție și o termini destul de greu.
Un astfel de proiect îți aduce un cîștig destul de bunicel, chiar dacă pentru a avea mai mulți clienți ești nevoit să ai un preț mai mic ca în oraș (8.000 – 10.000 lei/pagina). Tu îți faci prețul și tot tu îți faci clientela. Pentru a avea cerere, trebuie publicitate și asta se face prin fluturașe scoase la imprimantă și puse pe la licee și facultăți, prin internet sau prin colegi. Cea mai bună publicitate ți-o face cel care e mulțumit de cum i-ai făcut treaba și te recomandă altora.
Dacă în timpul liber stai la calculator, încearcă să faci un ban cinstit decît să pierzi vremea în fața unui joc sau în fața Mirc-ului. Cu banii aceștia îți poți îmbunătății calculatorul sau poți să te distrezi. Pentru o săptămînă de puțină muncă primești cît cinci luni de alocație. (Andreea CEASĂR)
Lasă un răspuns