• au fost afectate 25 de gospodării și zece hectare de teren agricol
Pentru locuitorii Horgeștiului, noaptea de ieri a fost una de coșmar. Timp de aproape o oră, o rupere de nori a declanșat o ploaie violentă, însoțită de grindină, care a declanșat un adevărat puhoi. Apa de pe versanții dealurilor a umplut în scurt timp toate canalele de drenaj și s-a prăvălit, cu un zgomot asurzitor, peste casele oamenilor. „Era aproape de miezul nopții și dormeam. La un moment dat am auzit o izbitură în peretele casei și apoi m-am trezit cu șuvoiul peste mine. În casă, apa a ajuns pînă la plapumă”, povestește Ioan Ulici, din satul Sohodor. La fel ca el au pățit și vecinii săi, după ce pîrîul din apropiere s-a revărsat și a depășit chiar șoseaua. Ieri, oamenii din Sohodor abia dacă mai dovedeau să scoată mîlul de prin gospodării. Același lucru s-a întîmplat și la Răcătău de Jos, dar nu din cauza viiturilor, ci datorită faptului că satul este sub albia barajului, iar ploile au făcut să urce pînza freatică. Din acest motiv, mai multe beciuri au fost inundate, iar apa din fîntîni nu mai este potabilă. Din situația centralizată la nivelul comunei Horgești reiese că ploaia de ieri noapte a inundat 25 de gospodării și a afectat zece hectare de teren agricol. „Cam de 20 de ani, după regularizarea cursului Siretului, curenții de aer din zonă s-au schimbat. Mai ales vara, alternează perioadele foarte secetoase cu ruperi de nori, care generează adevărate viituri”, ne-a declarat Constantin Bujor, viceprimarul comunei. El a mai spus că s-au efectuat lucrări de decolmatare a șanțurilor, dar acestea nu pot face față în cazul unui potop, cum a fost cel de ieri noaptea. Primarul comunei a întocmit o listă cu familiile afectate, pe care a înaintat-o prefectului. Locuitorii speră să-și recupereze măcar o parte din bruma de avere pe care au avut-o din banii pentru calamități oferiți de la Bacău.
Ploile au distrus 30% din recoltă la Gura Văii
Ploile abundente din seara zilei de 30 iulie au afectat și comuna
Gura Văii. „După părerea mea, au fost cele mai puternice ploi din
ultimii ani, atît ca volum, cît și ca rapiditate, în sensul că au căzut
cantități mari de apă în timp foarte scurt”, ne-a declarat George
Andreescu, primarul comunei. Precipitațiile abundente au afectat în
primul rînd infrastructura, gospodăriile locuitorilor comunei neavînd
prea mult de suferit. 15 dintre acestea au fost inundate, însă nu s-
au înregistrat pagube semnificative nici unul dintre cei afectați nu s-
a prezentat la autoritățile locale pentru a le cere ajutorul. Ploile, și
mai ales aluviunile aduse de acestea, au afectat serios drumurile
comunale și ulițele, pe o lungime totală de aproape cinci kilometri, ca și podurile și podețele din zonă. De asemenea, localnicii și Primăria vor avea de muncit cîteva zile la decolmatarea a aproximativ șase kilometri de șanțuri și scurgeri. A fost afectat de ploile de marți seara și un pod din satul Păltinata, care necesită reparații urgente.
Cele mai grave consecințe ale ploilor abundente din ultimile
săptămîni s-au înregistrat în cazul culturilor de cereale. „De două
săptămîni nu s-a mai putut recolta nimic din cauza ploilor”, ne-a
declarat primarul Andreescu. 30% din recoltă, mai ales în cazul
grîului, a fost compromisă, nu atît din cauza faptului că terenurile au
fost inundate, ci din pricina timpului îndelungat în care ploaia a căzut peste culturi. Cu ajutorul autorităților județene, Primăria din Gura Văii încearcă să înlăture consecințele însă cea mai mare problemă ar fi un nou rînd de precipitații asemănătoare celor de alaltăieri. Acestea ar putea avea consecințe grave, dat fiind faptul că o bună parte din șanțurile și scurgerile de pe raza localităților din comună sînt deja înfundate.
Evaluarea pagubelor va începe abia astăzi
Căderile masive de precipitații și descărcările electrice de miercuri noaptea au afectat întreg județul Bacău. Cele mai mari probleme s-au înregistrat în localitățile din stînga Siretului, dar și pe Valea Muntelui. Maximele de precipitații s-au înregistrat la Vrînceni – 54 de litri/metru pătrat în două ore, Gura Văii – 23 l/m.p. în două ore, Măgura – 15 litri/m.p. în 35 d eminute, Bacău – 18 litri/m.p. în 50 d eminute. S-au semnalata creșteri de debit și nivel pe rîurile Siret, Trotuș și Tazlău, dar nu sînt depășiri ale cotelor de apărare.
Cea mai afectată pare să fi fost comuna Pîncești, unde 35 de gospodării au fost inundate și mai bine de 50 de hectare de culturi au fost distruse, din cauza precipitațiilor torențiale, dar și în urma revărsării pîrîului Soci. În Horgești au fost inundate 20 de gospodării anexe, zece hectare de teren agricol, opt kilometri de drum comunal și 15 km de drum județean. La Tătărăști a fost distrus un pod de pe drumul județean, astfel că circulația cu satul Ungureni a fost întreruptă. În aceeași comună, trei kilometri de drum comunal sînt impracticabile.
Descărcările violente au avariat șase linii de medie tensiune și 124 de posturi de transformare. 39 de localități situate în partea stîngă a Siretului erau ieri dimineață nealimentate, dar mai multe echipaje erau pe traseu, în încercarea de remediere a pagubelor. La Comisia Județeană de Apărare împotriva dezastrelor continuau și ieri după-amiază să sosească date privind alte calamități din județ. O evaluare a pagubelor va fi posibilă abia începînd de astăzi, cu condiția să nu mai plouă. Reamintim că ploile de săptămîna trecută au produs pagube de 3,8 miliarde de lei. (Nicoleta BICHESCU, Florin CRĂCIUN, Romeo SĂLBATECU)
Lasă un răspuns