25 dintre cele 27 de fabrici de bere din Romania folosesc sisteme de filtrare cu kiselgur, o roca sedimentara care influenteaza calitatea berii, afectindu-i gustul. Roca asta, al carui nume iti innoada limba-n gura si de care n-am auzit pina ieri, contine si fier, care oxideaza licoarea. Specialistii afirma ca kiselgurul contine 86% siliciu, 5% sodiu, 3% magneziu si 2% fier. Ideea este ca, in urmatorii ani, toti producatorii de bere vor renunta la kis… asta, care poate cauza cancer pulmonar si silicoza. Adica, pina acum, berarii ne-au otravit cu buna stiinta (si-au tacut), dar de-amu promit ca n-or sa o mai faca. Toata povestea asta complicata e, de fapt, doar publicitate mascata pentru cele doua marci de bere presupus „pura” de pe la noi.
Eu nu cred ca filtrele astea „invechite” or sa omoare vreun roman. Sintem caliti. Am baut, mai toti, berea noastra autohtona. Amici care au lucrat la Fabrica de Bere „Margineni”, inainte de ’89, imi descriau cum erau spalate tancurile de bere si cum erau aruncati, de pe fundul acestora, sobolanii care murisera inecati in lichidul racoritor pe care-l sorbeam in dupa-amiezele toride. „Aia-i dadeau savoarea, sobolanii umflati”, spuneau povestitorii. Ba, odata, chiar si un muncitor si-a dat obstescul sfirsit intr-un tanc de bere si a fost gasit abia dupa ce bericioaica fusese imbuteliata. Filtrati-o, fratilor, sau nu cu kiselgur, ca si asa nu ne-ati spus „jdeani” cit rau ne-ati facut cu asta (nici voi, nici autoritatile). Dar tineti cont de-un singur lucru: nu o mai scumpiti!
autorul a zis
Abtine-te la comentarii, atata timp cat habar n’ai despre ce e vb. Ai scris un editorial cu gust de kiselgur
pt. autoritati a zis
dak kiselgurul ast e atat de nociv, de ce se mai fabrica inca bere cu ajutorul lui???!!! suntem doar piata de desfacere si nu avem importanta pentru nimeni, de aia.