Județul Bacău se poate lăuda că are un produs tradițional atestat de Ministerul Agriculturii. Este vorba despre suc de cătină, produs la doi pași de municipiu, în comuna Letea Veche. Povestea a început din hobby-ul de a cultiva pământul a lui Adrian Anghel și a prins contur după ce prietenii au apreciat gustul deosebit al sucului de cătină produs.
Adrian Anghel ne-a povestit aventurile prin care a trecut, dar și satisfacțiile aduse, după ce a reușit să devină primul băcăuan cu atestat de produs tradițional pentru sucul de cătină.
„Proiectul a pornit acum 6 ani, având terenul în spatele casei, în jur de 6000 mp și un tractor cumpărat de la Revoluție. Inițial am încercat tot felul de variante, de la legume la fructe, pentru că îmi place să lucrez pământul, însă nu am reușit să valorific deloc. Mi-a venit apoi ideea cu cătina.
Am stat primii 3 ani și am îngrijit-o, în principiu nu a fost chiar așa de dificil. În anul trei am obținut prima producție, destul de mică. Nu am reușit să valorific decât 3% și mi-am invitat prietenii la un grătar și am zis să le fac un suc. L-am făcut la un teasc mai vechi pe care îl aveam. Le-a plăcut foarte mult, au mai pus pe Facebook, m-au lăudat la alți cunoscuți și de acolo a pornit totul. Eu eram, sincer, gata să renunț. Au văzut însă oamenii că e suc făcut la teasc, natural, foarte gustos și așa a început”, ne-a povestit Adrian.
În anul următor, producția a fost mai mare și a fost necesar și un „upgrade” al echipamentelor.
„M-am chinuit cu tot felul de sisteme de presare până când am descoperit varianta care este folosită la cidru. Niște grătare de lemn cu pânză specială de filtrare, care se presează ca la teasc. Ideea este că nu intru cu nimic chimic, este totul sută la sută natural. Și cătina este ecologică, ea oricum nu reacționează la pesticide sau alte produse chimice”, a mai povestit gospodarul din Letea Veche.
Chinurile obținerii atestatului de produs tradițional
Una peste alta, producția serioasă a început anul trecut, când Adrian s-a decis să obțină un atestat de produs tradițional pentru sucul de cătină pe care îl produce. Ne-a povestit și greutățile pe care le-a întâmpinat, mai ales că s-a încăpățânat să facă totul online.
„Timp de 6 luni am stat cu Ministerul Agriculturii ca să obțin atestat de produs tradițional, o schemă de calitate de genul „magiun de Topoloveni”, doar că la mine este doar produsul tradițional, nu și identitatea. Am făcut un caiet de sarcini, buletine de analize, repere istorice vizavi de cătină și de teasc. Sunt primul din Bacău care deține atestat de produs tradițional pentru suc de cătină, făcut la teasc.
Am fost singurul din țară care s-a încăpățânat să depună totul online. Fiecare dintre funcționarii care verificau dosarul avea altă viziune vizavi de ceea ce fac. A fost o nebunie, fiecare interpreta altfel. Dar după șase luni am reușit să iau atestatul, cu sprijinul celor de la Direcția Agricolă Bacău. E un dosar greu de făcut și l-am făcut singur, nu am apelat la consultant”, ne-a mai spus Adrian.
Aprozarele, ținta pentru distribuție
Dacă prima producție mai serioasă a fost de o tonă, anul acesta Adrian estimează o producție de trei tone. Iar pasul important pe care trebuie să se concentreze este distribuția, pentru ca produsul său să ajungă la oameni.
„În momentul de față sunt în discuții cu aprozarele, pentru că mi-am targetat piața și cred că acesta este segmentul cel mai potrivit pentru produsul meu. Țin să precizez că este produs brut, nu este amestecat cu miere sau altceva. Se adresează tipului de gospodar, care se duce acasă să îl amestece cu miere sau zahăr, să îl lase la macerat, adică mai trebuie să depună un efort pentru produsul finit. Produsul meu trebuie să stea lângă roșii, lângă vinete, nu lângă cola sau alte sucuri. Abia am început această etapă și dacă unii sunt deschiși, mă lovesc și de reticență. Sper totuși să reușesc, pentru că este un produs de calitate înaltă, natural”, mai precizează Adrian Anghel.
Ce înseamnă produs tradițional atestat?
„În primul rând metoda, la teasc. Trebuie să justifici și să explici că folosești o metodă tradițională și că nu bagi conservanți sau altă procesare chimică. Este variantă naturală și tradițională. Ca și metodă de producție, crengile de cătină se taie cu un foarfec cu aer comprimat. Mă ajută vecinii și le tai în crenguțe mai mici. Le bag într-un tunel de congelare la -30 de grade, stau acolo 12 ore, iar apoi, pe o masă vibrantă se separă boabele de crenguțe și frunze. Apoi boabele sunt păstrate în cameră frigorifică. Când am comenzi, scot un sac, îl dezgheț și îl bag la teasc”, ne-a explicat Adrian.
Dacă planurile vor da roade, cătina tradițional preparată în Letea Veche urmează să se regăsească în aprozarele din Bacău în viitorul apropiat. De asemenea, urmează să își pună pe roate o pagină de internet unde pot fi găsite detalii despre produs, iar cine dorește poate să îl contacteze direct pentru a achiziționa suc de cătină, prin intermediul paginii sale de Facebook.
C mocanu a zis
Felicitari cu prima ocazie chiar vreau sa l cumpar ,am mai tot cumparat sirop de catina dar sucul trebuie sa fie mai bun,daca reusiti sa v a gasiti aprozare pt distribuire va rogsa postati cumva sa se stie
Anghel adrian a zis
Bună seara, deocamdată un singur aprozar a aceeptat colaborarea cu mine 😭
Fasolă [email protected] a zis
Bună seara, ma interesează produsul dvs, aș vrea să luăm legătura pentru a vedea dacă putem colabora pe raza orașului Bacău eu aș avea posibilitatea de desfacere, vreau un nr. de telefon sau sunați-mă la nr. 0744 543 738 între orele 8- 20, o seară bună și mult noroc în ceia ce ați început!
Maria a zis
Cum as putea cumpara
Paduraru Costel a zis
Poate doriți să dați și la o casă de copiii. Mulțumesc
Anghel adrian a zis
Va mulțumesc, scuze pentru întârzierea cu care am răspuns, suntem pe final cu campania de recoltare. În curând poate apare „cătină la teasc” și în piață mare
Silvia Holotiuc, Bacău a zis
De unde se poate procura?
Adrian anghel a zis
Deocamdată va invitam la ferma în Letea Veche str. Preot Emil Pavel nr. 40 pt a ridica o eventuala comanda și a vedea plantația, altfel, vin zilnic în oraș și va pot aduce
Legionarul a zis
Felicitări!
Ceva bun in vremuri de covid…
Adrian anghel a zis
Mulțumesc, poate vin vremuri mai bune 😀
Conny a zis
Felicitari si mult succes!
Adrian anghel a zis
Mulțumim, vaașteptăm sa încercați „cătină la teasc” produs tradițional atestat
Vinerica Loredana a zis
Bună ziua, a-și vrea și eu un Nr de tel sau o adresă să vin să cumpar
Adrian anghel a zis
Va așteptăm la ferma sa vedeți plantația și teascul, str preot Emil Pavel nr 40, sau Facebook.Com/catinalateasc, tel 0745677496
Maria a zis
Apreciez foarte mult! Sunt și eu din Bacău sunt mândră că a reușit un băcăuan! Succes!
Adrian anghel a zis
Va mulțumesc pt feedback ul pozitiv, va mai așteptăm și pe viitor
Maria a zis
Cum as putea cumpara
Adrian anghel a zis
Bună seara. Va invitam la ferma, sau eu vin zilnic în oraș și va pot aduce Facebook.com/catinalateasc
Elena a zis
Felicitări!! Mult succes!
Adrian anghel a zis
Mulțumesc, speram sa accepte aprozar ele din oraș colaborarea cu noi 👍
Magda a zis
Felicitări și mult succes!!
Adrian angjel a zis
Mulțumim. Va invitam sa consumați „cătină la teasc” produs tradițional atestat și sa ne comunicați impresii
Mihaela a zis
Felicitari!!… Și eu stau in Letea Veche. Unde vă găsesc? Vreau să cumpăr. Multumesc!
Adrian anghel a zis
Letea veche str preot Emil Pavel nr 40, în zona primariei, la 10 case de stadionul de footbal
Paduraru Costel a zis
Bună dimineața. Lucrez la un centru rezidențial de tip familial in Schineni com Săucești, poate faceți o sponsorizare cu acest suc vă mulțumesc Nr. telefon 0745251528 Paduraru
Liviu a zis
Cum se pastreaza fara sa fermenteze ?
Anghel adrian a zis
Va mulțumim pentru interacțiunea cu reportajul privind sucul de cătină la teasc. Suntem pe final cu campania de recoltare și cerem scuze pentru întârzierea cu care am răspuns. Pana reușim sa ducem produsul în aprozar ele din Bacău, mai multe informații va pot oferi la telefon 0745677496 sau pe pagina de Facebook catinalateasc
Doina a zis
Bună ziua as vrea și eu suc de cătină cum pot lua legătura cu dumneavoastră?