– bacauanca Andreea Solomon paseste pe urmele premiantilor Nobel si al unor nume de success din companiile americane, fiind admisa la cel mai renumit liceu de pe coasta de est – performanţa este remarcabila, avînd în vedere ca în numai trei ani dupa ce s-a stabilit în SUA, bacauanca a lasat în urma zeci de mii de elevi nativi americani
O eleva din Bacau a reusit performanta de a fi admisa la cel mai prestigios liceu din New York la mai putin de trei ani dupa ce a aterizat pe pamînt american. Ioana Andreea Solomon a venit în Statele Unite ale Americii dupa ce familia a tras lozul cîstigator la Loteria Vizelor si a decis sa lase totul în urma si sa o ia de la început în ceea ce era numita cîndva “tara tuturor posibilitatilor”. Drumul Andreei de a ajunge la Stuyvesant High School, cea mai renumita scoala publica de nivel liceal de pe coasta de est si una dintre cele mai bune din SUA, a fost gîndit pas cu pas. În plus, rezultatele excepţionale obţinute în ultimii doi ani la scoala generala pe care adolescenta plecata de la scoala “Mihai Dragan” din Bacau o frecventeaza acum preconizau succesul repurtat la testele speciale.
Cooptata in echipa stiintifica a scolii
Imediat ce au aterizat la New York, parintii Andreei, Elena – fosta ziarista la Monitorul de Bacau, Ziarul de Bacau si Romania Libera – si Ciprian Solomon, fost inginer la Sofert Bacau, au cautat sa se mute într-o zona buna din Queens, unde rating-ul scolii sa fie unul bun spre foarte bun. Asa au ajuns sa se stabileasca în Astoria, cunoscut drept cartierul grecesc din New York, ale caror scoli sint frecventate în mare proportie de albi si asiatici. Desi a trebuit sa munceasca mult mai mult decît colegii de clasa pentru a-i prinde din urma, din cauza handicapului limbii engleze, pe care la început Andreea o vorbea la nivelul elevilor de clasa a patra din Romania, rezultatele nu au întîrziat sa apara. In mai putin de un semestru, Andreea a prins engleza imediat si a terminat clasa a cincea cu note care o calificau în topul clasei. Asa se face ca în anul urmator nu a avut nici o problema sa fie admisa în clasa de elita a scolii (Honors Class). Cooptarea în echipa stiintifica a scolii, în redactarea revistei scolii, precum si colectia de diplome “Honor Roll Student” sau “Student of the Month” (Elevul lunii) sint succese care au fost punctate rînd pe rînd. Mai toate proiectele Andreei sint postate pe pereţii holurilor scolii I.S.141 Steinway din Ditmars. Într-un timp scurt Andreea a luat un avans considerabil în faţa colegilor din clasa de elita, lasind restul plutonului mult în urma. “Mi-a folosit respectul fata de studiu capatat in scoala din Romania. Si acum am senzatia ca nu stiu atît de multe lucruri cîte mi-as dori si poate nu invat atît de mult cît as fi putut învata în tara. Însa acolo accentul se pune mai mult pe teorie. Aici profesorii te îndeamna sa gasesti o aplicatie practica pentru fiecare notiune teoretica pe care ei si-o predau. Imi aduc aminte ca prima mea tema la matematica primita cînd am venit aici a fost un eseu: “Cum aplici matematica în viata de zi” iar în saptamina urmatoare am avut si un proiect tot pe aceeasi tema. Asta m-a ajutat mult sa inteleg altfel lucrurile si mi-a trezit interesul de a vedea dincolo de ceea ce ti se prezinta in carti” spune Andreea.
Vointa
Încurajati de succesele fetei, Elena si Ciprian Solomon, de comun accord cu Andreea, au început sa construiasca precum un puzzle, piesa cu piesa, planul de bataie pentru admiterea la liceele publice specializate din New York. Sistemul de învatamint din New York permite elevilor cu rezultate bune în scoala generala sa isi incerce sansa pentru unul dintre cele opt licee de elita din metropola americana, iar cei care nu isi bat capul sa intre în competitie sau nu sînt admisi vor fi repartizati la liceele de cartier in baza arondarii scolare. Testul este unul extrem de dificil, iar pregatirea nu poate sa fie decît una pe masura. Bataia mare este însa pentru locurile de la Stuyvesant High School, Bronx High School of Science si Brooklyn Technical High School, cele mai prestigioase din lista scolilor specializate. Toata vara trecuta, cînd alti adolescenti se bucurau de vacanta, Andreea a mers la cursurile de pregarire pentru testul de admitere la liceele specializate, iar dupa orele de curs venea acasa si rezolva probleme de matematica din maldarul de culegeri pe care mama i le cumparase. “Vreau sa intru la Stuyvesant, cel mai bun dintre liceele de elita de aici. Matematica este punctual meu forte, imi place foarte mult, asa ca trag tare în direcţia asta. Am noroc ca tatal meu este foarte bun la matematica si fac pregatire cu el, din cînd în cînd”, îmi spunea Andreea vara trecuta.
In rind cu elitele
În octombrie, în rînd cu alţi peste 28.000 de elevi, a dat testul de admitere. Increzatoare în munca ei, Andreea a sperat ca visul american de a ajunge la Stuy (diminutivul folosit de new-yorkezi pentru prestigioasa scoala americana) va deveni realitate. Rezultatele date publicitatii de curînd au confirmat munca si asteptarile: în competitia cu alte mii de studenti, Andreea a fost admisa acolo unde a visat: la Stuyvesant, liceul care cere cel mai mare punctaj. Planul B a confirmat ca rezultatul nu a fost unul intimplator: separat de admiterea la liceele specializate, Andreea a susţinut un alt test, la fel de competitiv, pentru a intra la Baccalaureate School for Global Education (BSGE), liceu inclus de asemenea în topul celor mai bune din USA. La finalul celor patru ani de studiu, elevii de aici au posibilitatea sa obtina “International Baccalaureate Diploma”, un certificat de absolvire recunoscut în aproape 150 de tari din întreaga lume. Scrisoarea de admitere la BSGE a venit împreuna cu cea de intrare la Stuyvesant. “Pîna la urma am ales sa merg la Stuy, pentru prestigiul scolii, dar si pentru ridicatul nivel academic de aici. Am avut deja o prima întîlnire cu profesorii si elevii din clasele mai mari de la Stuyvesant. Ni s-a spus aici ca în tot timpul pe care îl vom petrece pe bancile scolii vom fi stimulati nu sa fim cei mai buni, pentru ca toti cei care au intrat aici sint buni, ci sa dam tot ceea ce e mai bun din noi. În plus, liceul se afla în vecinatatea World Trade Center, chiar pe malul rîului Hudson, cu o vedere perfecta spre Statuia Libertatii. Asta o sa ma ajute ca în fiecare zi cînd o sa fiu în clasa si o sa ma uit pe fereastra sa îmi aduc aminte de ce am venit aici”, spune Andreea.
In bancile cistigatorilor de Nobel
Vestea admiterii Andreei Solomon la Stuyvesant High School a umplut de bucurie inimile parintilor si ale apropiatilor familiei. “Am uitat de toate greutatile prin care am trecut în anii de cînd am venit în America. Deocamdata ea a facut primul pas, dar pîna la succesul adevarat e o cale lunga”, spune Elena Solomon.
Din toamna, Andreea Solomon va merge la Stuyvesant High School. La aceeasi scoala unde au studiat patru cîstigatori ai premiului Nobel si alte sute si mii de studenti ajunsi în pozitii cheie în companii americane. Practic, admiterea la cel mai prestigios liceu de elita de pe coasta de est deschide portile spre o cariera de success, asa cum arata studiile realizate de unitatea de învatamînt. Multi dintre absolventi sint admisi la Harvard, Princeton, Yale, MIT sau alte universitati de top din America. Fiind admisa la unul dintre cele mai rîvnite licee americane, Andreea Solomon completeaza tabloul de elita al elevilor bacauani performeri în SUA, între care merita remarcat numele Ralucai Dragusanu, studenta si doctoranda în New York, al Alexandrei Cristea, absolventa a Universitatii Princeton în 2010, sau al lui Adrian Zahariuc, student la Princeton.
Costinela BREAHNA, New York
florin a zis
Bravo!!! Din parinti buni nu pot iesi, cu atentie si indrumarea de rigoare, decat copiii buni….Felicitari Costy pentru reportaj. De unde se vede treaba ca sangele apa nu se face. Mi-au spus bacauanii nostri ce vin cu misiuni economice in State ca de fiecare data i-ai ajutat. sanatate si fericire va doresc voua, alora departe de casa, dar cu sufletul tot in Romanica.
sara a zis
Felicitari! un copil muncitor (cum rar vezi in tara noastra, din pacate) care isi va culege roadele! acolo isi va implini visul ,prin munca sustinuta , aici slabe sanse …………..
Alina a zis
Bravo!