O statistică a Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară arată că față de aceeași perioadă a anului trecut, vânzările de apartamente și terenuri sunt la jumătate. În luna septembrie, de exemplu, s-au vândut 659 de imobile în total, adică terenuri cu și fără construcții, în intravilan și extravilan. În luna septembrie 2017, în schimb, vânzările pe aceleași categorii depășeau 1.200 de imobile.
Semnficative sunt scăderile și la vânzările de terenuri în intravilan cu construcții, de la 351 la 166 anul acesta, doar într-o singură lună, iar la unități individuale de la 304 la 128, în 2018. O explicație este prețul foarte mare și o ofertă relativ restrânsă, mai ales la apartamentele mai vechi.
„Se caută foarte mult apartamente la etajele inferioare, 1,2 sau 3 și decomandate, ori cine a cumpărat nu prea mai vinde. În același bloc, un apartament la 4 de 3 camere e 55.000 de euro, iar la 1 e 65.000 de euro. Dar oricum, foarte rar se mai găsesc”, spune un reprezentant al unei agenții imobiliare din Bacău. În același timp, observăm cum se ridică blocuri noi aproape în toate părțile orașului, la nord, în centru sau în Letea. „Da, dar prețul pe metru pătrat construit este de 1.000 de euro, ceea ce e foarte mult pentru Bacău. Sunt blocuri noi, da, dar să ținem cont și că au o împărțire diferită de ceea ce cunoaștem”, mai spune agentul imobiliar.
Din aceste motive, unii resimt deja o frânare a vânzărilor. În ceea ce privește vânzările de terenuri, aici situația este și mai gravă, interesul fiind aproape de 0. Lucru confirmat tot de datele oficiale, care mai indică și o prăbușire a vânzărilor de terenuri agricole și non-agricole situate în extravilan.
Dezvoltatorii merg înainte
Nu de aceeași părere sunt și dezvoltatorii imobiliari. Nu doar că au vândut mare parte din ce au construit, dar unii au planuri de a ridica noi blocuri. „Noi nu am simțit vreo criză. Din cele 80 de apartamente pe care le-am avut, în prezent mai avem la vânzare doar 6. Urmează să mai ridicăm un bloc. Da, suntem optimiști și cred că există piață și pentru acestea”, spune reprezentantul unui dezvoltator imobiliar. Iar acest optimism îl simt și alți investitori, numeroase proiecte imobiliare fiind în derulare sau în faza unor aprobări. Iar viteza cu care aceste noi imobile se vând depinde de amplasare, amenajări interioare, dar mai ales de preț.
cami a zis
Titlul e foarte tendentios. E clar ca vrea sa influenteze piata fara nici un fundament!
Avram a zis
Subscriu la cele afirmate de user-ul „Cami”. Cu asemenea titluri care nu reflectă conținutul vă veți pierde cititorii..
Ionel a zis
Va seaca la ficati pe voi, dezvoltatorii, ca nu mai tine smecheria cu preturile umflate. Ati ajuns sa comentati aiurea pe la articole. Chiar nu vedeti ca e o statistica de la Cadastru? Cred si eu ca e timpul sa scada preturile, avand in vedere nesimtirea practicata de voi. Cum sa ceri 80-90 de mii de euro pe un apartament in Bacau?
Mihnea a zis
Preturile mari in special la apartamentele vechi nu sunt justificate. Probabil la momentul de fata cererea de pe piata, aflata in scadere, va corecta preturile.
1000 Euro/mp chiar si pentru partamentele noi din Bacau iarasi nu corespunde cu realitatea economica, mai ales ca majoritatea proiectelor rezidentiale sunt mediocre iar pretul real nu cred ca depaseste 60% din costul investitiei.
Preturile la aprtamentele vechi vor mai sta sus atat cat bancile mai finanteaza credite ipotecare pana in 50.000 Euro. Cel putin in Bacau, in urmatorii 5 ani prevad o scadere si mai dramatica a vanzarilor. Mare parte din capitalul investit in tranzactii imobiliare pentru locuinte provine din credite ipotecare si banii celor proveniti din strainatate care, din ce in ce mai putini, inca mai reusesc sa mai cumpere un apartament cu plata integrala.
Misu a zis
Preturile sunt exagerate, mai ales in blocurile noi in care se aude si cum sforaie vecinul, daca la cele vechi nu poti avea pretentii, la cele noi da. Puneti si voi niste geamuri mai de calitate, montate cum trebuie nu sa iti incapa mana pe sub el prin spuma ca ati facut economie la material, construiti-le in zone mai aerisite, cu suficiente locuri de parcare. E mai rentabil sa iti construiesti o casa in comunele limitrofe cu tot cu achizitia terenului, una P+1 ajungi la pretul unui aparatament din noile ansambluri rezidentiale, ai liniste, fara prea multa aglomeratie. Nu prea am vazut ca ar dori dezvoltatorii sa construiasca in afara orasului, luati exemplu din alte parti, doar nu faceti toti cladiri de birouri de va inghesuiti in mijlocul orasului.
Dua Pila a zis
Nu-i prost cine cere, ci acela care da. Am vazut recent oferta unui dezvoltator de ocazie, care pana mai ieri vindea pampersi si cafea. Apartament cu 3 camere si suprafata utila de 65 de mp, la 85000 de euro. Bloc cu noua etaje, 6 apartamente pe etaj, unde ajungi cu unul dintre cele 2 lifturi care au suprafata de… 1 mp. Adica o sa care oamenii mobila cu spatele. Fara spatii verzi si loc de joaca, asa cum prevede PUG, cu niste parcari inguste, aranjate sub balcoane, deh, la care parcari ajungi doar pe o banda de circulatie. Dincolo de suprafata jenanta a apartamentelor, camerele insele sunt niste chichinete penibile. Cu siguranta, insa, ca se vor gasi pana la urma prosti care sa dea banul si sa injure dupa aia pe Facebook.