– instanța s-a arătat extrem de indulgentă față de o bancă amendată pentru că a luat din contul unui băcăuan alocația copilului – în ideea unui echilibru între amendă (40.000 de lei) și pagubă (200 de lei), Judecătoria dă „avertisment” băncii
Cătălina CHIFU
Judecătoria Bacău a anulat amenda primită de Volksbank de la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor după ce banca a luat din contul unui băcăuan alocația copilului, pentru a acoperi o rată restantă la un credit bancar. Și asta în condițiile în care legislația în domeniu prevede expres că alocațiile de stat și indemnizațiile pentru copii, precum și alte ajutoare speciale nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii. Sesizați de cel păgubit, inspectorii de la Protecția Consumatorilor au amendat Volksbank cu suma de 40.000 de lei pentru practică comercială incorectă.
Banca a contestat în instanță sancțiunea, iar în 22 aprilie Judecătoria Bacău s-a pronunțat în acest conflict. Deși teoretic dă dreptate Protecției Consumatorilor, instanța admite totuși „în parte” plângerea băncii. Concret, modifică procesul verbal din 31 ianuarie 2013 încheiat de Protecția Consumatorilor și înlocuiește sancțiunea „amenzii contravenționale” cu „avertisment”. Instanța menționează în același timp că „petenta (banca, n.r.) nu a făcut dovadă contrară celor susținute în procesul verbal, iar afirmațiile acesteia că nu avea obligația de a verifica proveniența sumelor de bani nu poate fi reținută”.
Judecătorul a considerat însă că „sancțiunea avertismentului este totuși suficientă pentru a i se atrage atenția petentei asupra necesității respectării dispozițiilor legale”. Pe de altă parte, s-a luat în calcul că, potrivit legii, sancțiunea trebuie să fie proporțională cu gravitatea faptei săvârșite, iar la aplicarea ei trebuie să se țină cont de împrejurările în care s-a comis fapta, mijloace, scop, urmările produse etc. Mai precis, banca a luat din contul personal al unui om 200 de lei, deci nu poate fi sancționată cu 40.000 de lei (amenda minimă, de altfel, prevăzută tot de lege)! „Față de consecințele faptei reținute de agentul constatator, respectiv transformarea sumei de 200 de lei (alocația copilului, n.r.) în franci elvețieni în vederea acoperirii restanțelor de către titularul contului, amenda stabilită este mult prea aspră”, a fost concluzia instanței. Protecția Consumatorilor poate face recurs în 15 zile de la primirea sentinței.
lenuta geo padureanu a zis
si mie mi sa facut aceiasi nedreptate am facut card pentru a primi alocatia prin banca transilvania si avind o datorie la fisc mi sau oprit alocatia fetitei mele de anul trecut ,, ce puteam sa fac ,,sa ma judec cu ei ,, mai mult cheltuiam – asa ca am renuntat dar nu este corect ,, e dreptul copilului de ce sa opreasca acei 42 de lei si asa sunt extraordinari de putini dar ce sai faci in romania totul e posibil pentru ei cind e vorba de luat bani,, dar cind trebuie sa ni se dea uita sau nu este posibil asa ni se spune