– institutia bacauana a prezentat o situatie asupra contractelor si decontarea serviciilor medicale la comisia de dialog social fara a veni insa cu nici o cifra concreta
Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Bacau a aruncat praf in ochi membrilor sindicatelor si patronatelor prezente la sedinta comisiei de dialog social, ce a avut loc miercuri, la Prefectura Bacau. Mai precis, directorul insitutiei, Viorica Draganuta, a prezentat “situaţia privind activitatea de contractare si decontare a serviciilor medicale spitalicesti pentru anul 2010”. Precizarile facute insa de directorul CJAS Bacau au fost pur si simplu date generale, ce au vizat mai mult aspectul actelor legale, decit explicatii legate de situatia datoriilor spitalelor, de citi bani a decontat casa pina acum spitalelor, care este datoria unitatilor medicale, intr-un sistem sanitar aflat pe marginea prapastiei. In schimb, directorul Draganuta a precizat “în anul 2010, pina la data de 31.03.2010, furnizorii de servicii medicale spitalicesti si-au desfasurat activitatea în baza actelor aditionale la contractele încheiate în 2009” sau “în baza adresei CNAS NLD 2339/ 01.04.2010 au fost incheiate acte aditionale pentru luna aprilie 2010. La stabilirea valorii actelor aditionale incheiate pentru primul trimestru s-au avut in vedere, pentru fiecare domeniu de asistenta medicala, sumele aferente desfasurarii activitatii curente, la nivelul consumului mediu lunar din anul 2009”. Explicatiile despre contracte si decontarea serviciilor medicale din spitale au continuat cu: “avind in vedere ca in spitale se desfasoara servicii medicale diverse si complexe, cu un numar mare de medici si personal medical, au fost invitati primii la negocieri in vederea stabilirii sumelor contractate pentru anul 2010” sau “fiecare spital si-a sustinut in negociere numarul de servicii de diferite specialitati, valoarea medicamentelor si materialelor sanitare precum si fondul de salarii, toate acestea in contextul indicatorilor de management al spitalului”. Nimic concret insa despre faptul ca acum se asigura doar salarii, ca datoriile spitalelor catre furnizori sint mari, ca sint situatii in care spitalele nu au seringi, nu au anestezice, nu au calmante sau alte medicamente de uz minimal, lenjerii, mincare sau materiale sanitare.
ORIALI a zis
CAND TOT SISTEMUL ESTE IN COLAPS…….CAND PLATESTI IN SPITAL SI BANALUL PANSAMENT……CAND…..CAND……CAND OMUL IA PASTILA CU BUCATA…….DE O MIE DE ORI CAND……ACESTI NENOROCITI DIN CASELE DE SANATATE ……….SE TREC LA PREMIERI SI SUPLIMENTE DE ZECI DE MILIOANE……..CICA PTR. COLECTARI DE FONDURI……EU N-AM VAZUT PE UNUL IN STRADA SAU SA BATA PE LA USA CUIVA SA-SI PLATEASCA CONTRIBUTIILE LA SANATATE……BANII SANT VIRATI DE SOCIETATI DIRECT IN CONTURI….CONTRIBUTIA LOR ESTE ZERO…… A SPUS MAREA DIRECTOARE DRAGANUTA DE ASA CEVA ??????? SIGUR NU……DE CE???????? PTR. CA EA INSASI SE TRECE LA PREMIERI SI STIMULENTE…..60-80 MILIOANE LEI….ACESTEA SANT SUME RECUNOSCUTE DE ALTI DIRECTORI DE PE LA CASELE DE SANATATE DIN TARA…….