• 106 localități au rămas fără curent electric • în multe cartiere din Bacău, apa de pe străzi atingea mai bine de 50 de centimetri • la Săucești, un grajd a fost mistuit de flăcări, iar un cal a murit ars • peț de aproape jumătate de oră, Bacăul a fost bombardat de grindină mare cît nuca
Peste o sută de localități au rămas fără curent electric, iar sute de hectare de culturi au fost afectate de furtuna care s-a abătut, ieri după amiază, peste localitățile din nordul județului. Imediat după domolirea ploii, în jurul orelor 16.00, în 106 localități era întreruptă alimentarea cu energie electrică, opt linii de medie tensiune erau afactate și se înregistrau avarii la circa 300 de posturi de transformare. Anca Hagimă, purtătorul de cuvînt al Electrica Bacău, ne-a declarat că echipele de intervenții s-au deplasat pe traseele unde au fost înregistrate defecțiuni. „Dacă va fi nevoie, se va rămîne în teren și peste noapte pentru remedierea avariilor”, a precizat reprezentantul Electrica. Remedierea defecțiunilor s-a făcut, însă, cu mult mai repede, așa că nu a mai fost nevoie de rămînerea peste noapte a echipelor de intervenție. În jurul orei 18.30, doar trei localități avea întreruptă alimentarea cu energie electrică și mai erau avariate doar două linii de medie tensiune și șapte posturi de transformare.
Grindină cît nuca la Bacău
Băcăuanii care se aflau la plimbare prin oraș, ieri după amiază, în jurul orei 15.30, au fost nevoiți să își caute cît mai repede un adăpost, din cauza grindinei de mărimea unei nuci care s-a abătut peste Bacău. La fel au făcut și mașinile aflate în trafic, care au tras pe dreapta imediat cum au început să cadă primii bulgări de gheață. Înainte de începerea ploii, o mînă de băcăuani ce făceau parte dintr-un cortegiul funerar îl conduceau agale pe ultimul drum pe cel care, pînă mai ieri, le-a fost cunoscut și prieten. După începerea ploii, oamenii s-au împrăștiat fulger care încotro, iar sicriul a fost tras, pentru o vreme, mai la adăpost. După aproximativ 20 de minute de la începerea potopului, stratul de gheață adunat pe trotuare era, deja, de un lat de palmă. Specialiștii de la Institutul de Meterologie și Hidrologie Bacău ne-au declarat că grindina nu a fost semnalată decît în cîteva cartiere, din jumătatea de nord a orașului, iar la stația meteo de la Aeroport nu a fost semnalat fenomenul. La Serviciul de Gospodărire a Apelor erau așteptate ieri informații din județ și de la administrația publică locală băcăuană cu privire la posibilele pagube care ar fi putut fi produse în urma grindinii.
Apă de jumătate de metru în multe cartiere din Bacău
Autoturismele care s-au încumetat să iasă pe străzi imeditat după terminarea potopului au fost nevoite să înoate, practic, în apa care atingea mai bine de jumătate de metru. Așa se întîmpla, de pildă, pe principalele artere de circulație din cartierele Miorița sau CFR. Adevărate turbioane care amințau, parcă, să înghită mașinile parcate pe marginea șoselei se puteau vedea în dreptul canalizărilor, care nu au mai putut face față, la un moment dat, șuvoaielor de apă care se revărsau din toate părțile. Specialiștii de la Serviciul de Gospodărire a Apelor Bacău ne-au declarat că cele mai mari precipitații din județ au fost semnalate în municipiul Bacău, unde s-au înregistrat 29,5 litri pe metrul pătrat într-un interval de aproximativ jumătate de oră. Cantități mari de apă au fost înregistrate și la Drăgești, unde s-au semnalat 17 litri pe metrul pătrat, sau la Mărgineni, unde precipitațiile au depășit 16,8 litri pe metrul pătrat.
Un grajd din Săucești a fost mistuit de fulger
Mașinile pompierilor au fost chemate, ieri seară, să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit de la un fulger într-una din gospodăriile din localitatea Săucești. Pînă să ajungă pompierii, unul dintre grajdurile familiei Aniței a fost mistuit de flăcări. „Eram plecați în oraș, la o înmormîntare. Cînd am ajuns acasă am găsit lumea adunată cu gălețile în fața casei, încercînd să salveze ce se mai putea. Pompierii au venit după aproape trei sferturi de oră de la apelul telefonic, iar atunci cînd au venit și-au dat seama că nu au prea multă apă. Noroc cu ploaia și cu vecinii care au sărit cu gălețile ca să stingă focul, că altfel nu mai puteam recupera nimic”, ne-a povestit Cornelia Aniței, stăpîna casei. În curtea casei zăcea prăbușit un cal, cu jumătate din corp pîrjolit de flăcări. „Celelalte animale am putut să le scoatem. Calul, însă, s-a speriat, n-a mai văzut nimic din cauza fumului și nu l-am mai putut trage afară”, ne-a spus și Viorel Aniței. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns