• o tornadă a lăsat zeci de localități în beznă • circa 70 la sută din casele din comuna Izvoru Berheciului au rămas fără acoperișuri • drumurile din Ungureni au devenit în cîteva minute impracticabile • din grădinile oamenilor s-a ales praful • oamenii spun că gheața căzută era cît oul de găină
O adevărată tornadă s-a abătut, vineri seara, peste cîteva comune din județ. Cerul s-a întunecat, a început să fulgere, iar tunetele făceau să nu se mai audă nimic în jur. Concomitent, s-a produs o furtună care a distrus totul. Zeci de sate au rămas în beznă, iar oamenii n-au mai avut ce face decît să privească speriați cum ploaia și gheața le distruge munca de-o viață.
Cel mai grav afectată de furtuna de-aseară a fost comuna Izvoru Berheciului. „Bătrînii spun că n-au mai văzut așa ceva în viața lor. La Pădureni e dezastru. A început să plouă pe la 17.30 și circa 20 de minute nu s-a oprit. A bătut cu gheață cît oul de găină. E dezastru ce-i aici! Cred că circa 70 la sută din case nu mai au acoperișuri. Ce să mai zic de grădini, n-a rămas nimic. Dacă nu mai avem în picioare stîlpii de beton pentru alimentarea electrică, care-s groși, au armătură. Vă dați seama ce-a fost aici?!”, ne-a povestit Ion Ciuche, primarul din Izvoru Berheciului.
Imediat ce vremea s-a mai potolit, primarul a alertat Prefectura. Comisia de Apărare Împotriva Dezastrelor s-a reunit și a trimis în comună specialiști de la Protecția Civilă, pentru a vedea cum pot fi ajutate autoritățile locale. „Încă n-au sosit, îi așteptăm să vină”, ne-a spus primarul Ciuche în jurul orei 20.00.
La fel de gravă a fost situația și în comuna Ungureni. Tot pe la ora 17.30, vremea s-a stricat dintr-o dată. Cerul s-a întunecat, iar o rupere de nori a transformat localitatea într-un veritabil lac. „A plouat circa o oră. Cel mai rău a fost pe la Tociloasa, Bibirești și Ungureni. A fost o ploaie rapidă, care a spălat totul în cale. Ne-au luat tot balastul de pe drumuri, n-a mai rămas nimic. Apele au adus în mijlocul drumurilor mîlul adunat de peste tot. Acuma am ieșit cu oamenii de-aici, cu lopeți, cu ce-are fiecare, să refacem drumurile. Dacă se apucă din nou de plouat, e jale”, ne-a povestit și Vasile Bibire, primarul din Ungureni. Acesta a adăugat că mai toate satele au rămas în beznă, fiindcă liniile de tensiune au căzut. „Trebuie să rezolvăm cît mai repede, că nu-i vorba doar de gospodării. Noi avem aici și un cămin-spital, unde sînt bolnavi. Acum, unitatea a intrat automat pe generator, dar le trebuie curent pentru cantină și în camere, nu pot sta prea mult așa”, a atras atenția Vasile Bibire. În jurul orei 19.30, primarul ne-a declarat că tot încercase înainte să ia legătura cu dispeceratul de la Electrica, însă nu reușea să vorbească cu nimeni, fiindcă telefonul era mereu ocupat.
Tornada n-a ocolit nici comuna Răcăciuni. Paznicul de la primărie, singurul care mai era în sediu vineri seara, ne-a povestit că din grădinile localnicilor n-a mai rămas nimic. „Nu, nu știm să fie deocamdată case inundate, dar curțile sînt distruse la foarte mulți. Acum, cînd vorbim, nu este curent nicăieri în comună. S-au rupt copaci, a plouat peste tot. A fost rupere de nori”, ne-a spus paznicul.
Telefonul Prefecturii Bacău a sunat în continuu vineri seara. Ofițerul de serviciu ne-a povestit că a fost contactat de reprezentanți ai administrațiilor locale din Răcăciuni, Orbeni și Oncești, dar și din Ungureni și Izvoru Berheciului. Adică din localitățile în care grindina a făcut prăpăd. O primă evaluare arăta aseară că au căzut patru linii de medie tensiune în tot județul. Era imposibil de prognozat la acea oră cît de mare este dimensiunea pagubelor.
Aproape 80 de localități rămase în beznă
Ploile au făcut ravagii și cu o seară înainte. Aproape 80 de localități au rămas curent electric din cauza furtunii. Din cauza vîntului puternic au fost afectate două linii de medie tensiune și 24 de posturi de transformare a energiei electrice. Ionuț Maftei, directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor, ne-a declarat că cele mai afectate localități au fost Sănduleni, Berești Tazlău și Mărgineni. „Cantitățile de precipitații nu au fost foarte mari. Cele mai mari precipitații au fost înregistrate în zona Goioasa, iar acolo nu s-au depășit 7,5 litri pe metrul pătrat. Mai multe distrugeri s-au produs din cauza vîntului, care a bătut cu mare intensitate”, a precizat directorul Maftei.
Primele defecțiuni au apărut joi noaptea, în jurul orei 4.00, și au afectat 76 de localități de pe ruta Sănduleni pînă în Bacău. „Echipele noastre de intervenție au acționat imediat, astfel că cele mai multe dintre satele care în timpul nopții fuseseră nealimentate au fost reconectate pînă în jurul orei 9 dimineața. Operațiunile au vizat remedierea conductoarelor rupte și a izolatoarelor sparte”, spune Anca Hagimă, purtătorul de cuvînt de la Sucursala Electrica Bacău. După ora nouă, singura problemă rămasă nerezolvată a fost în localitatea Berzunți, unde din cauza unui transformator afectat de trăznet, 220 de gospodării au rămas fără alimetare cu energie electrică. În jurul după-amiezii, și gospodăriile din Berzunți au fost reconectate. (Eduard ADAM, Costinela BREAHNĂ, Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns